Öltözködjünk

Örökzöld stílusok

A divat nagy körforgásában vannak stílusirányzatok, amelyek szinte sohasem tûnnek el. Idõnként háttérbe húzódnak, ám csupán azért, hogy utána megújulva, felfrissülve, új lendületet véve ismét hódítsanak. Ilyen örökzöld a szafari, valamint a tengerész stílus.

Szafari stílus

Az egyenruhákat vagy azok egyes elemeit mindig szívesen ültették át az újítani akaró divatkreátorok a civil öltözködésbe, illetve a nők ruhatárába is. Az eredetileg katonai- és vadászöltözékek az indiai brit gyarmatosítók idejéből származnak. A stílus fő színei a khaki és beige különböző árnyalatai, amik sötétebb zöldekkel, barnákkal, valamint csontszínnel és fehérrel társíthatók. A nagy zsebes, váll-lapos, hevederöves ruhadarabok praktikusak, kellemesek, és a nőknek is nagyon jól állnak! A szafari-nadrág a brit gyarmatosítók idején még térdig érő volt, azóta hossza és bősége többször változott combközép és boka közt. A divatnak megfelelően a zubbony fazonja is módosult. Hol szűkített (svejfolt) volt, hol hajtásokkal bővülő, lezserebb szabású lett. Azonban anyaga mindig természetes!

Nőies elemek

Újabban a divattrendekben megfigyelhető nőiesebb szabásvonalak visszatérése erre a stílusirányzatra is hatott. Idén a férfiaktól átvett ruhaneműket nőies kiegészítőkkel viseljük: a shortot és blézert például akár selyemből vagy muszlinból készült toppal. A szafari modellek közt szerepelnek ujjatlan, karcsúsított szabású nyári ruhák is. Ma már a magas sarkú vagy talpú lábbeli is megengedett a szafari divatban. A szalmakalap pedig, ha “távol is vagyunk Afrikától”, elengedhetetlen!

Tengerészstílus

E stílusirányzaton belül létezik egy fiatalos jellegű, sportosabb, és egy kifejezetten elegáns, nőies megjelenést kölcsönző vonal is. Előbbibe tartozik például a kék-fehér vízszintes csíkos, gyakran csónak nyakkivágású pamutpóló, melyet farmerral vagy fehér vászonnadrággal és tornacipővel társíthatunk.

Az elegánsabb együttesek anyaga is eltér a sportos modellekétől. A tengerész motívumokat magukon viselő blúzok, topok készülhetnek akár selyemből is. A modellek közt vannak alakot hangsúlyozó kosztümök és komplék – vagyis azonos anyagú ruhából és blézerből álló öltözékek – is. Ezeket természetesen kecses fazonú, magasabb sarkú lábbelivel ajánlják. Az ilyen nőies összeállításokban koktélpartin is megjelenhetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top