Öltözködjünk

Szoknyák

A szoknyafazonok és -hosszak számos változáson mentek keresztül az évszázadok során. Gyakran kényelmetlen változatokat kényszerített a nõkre a divat. Ám szerencsére ma már kedvünkre viselhetünk sokféle modellt.

Rövidülő szoknyák

Az I. világháborút követő években felpezsdült a társasági élet. A zene és tánc szenvedélye határtalanná fokozódott. Ezek a változások nagy hatással voltak a divatra is. Az 1920-as években a charleston és shimmy táncot már rövidebb, a lábszárat felfedő szoknyákban, ruhákban ropták a nők. Az 1920-as évek egyenes szabású, hosszított derekú, alul fodros ruháját charlestonruhának nevezték el. A következő évtizedekben főként egyenes vonalú aljakat viseltek a nők. A nagy változás – ismét háborús évek után – 1947-ben jött. Christian Dior kollekciójában rendkívül nőies, a derekat hangsúlyozó, onnan erősen bővülő harangszoknyák szerepeltek. Az általa indított, óriási sikert aratott stílust az amerikaiak nevezték el new looknak.

A miniszoknya története

Mary Quant londoni divattervezőnő és André Courreges párizsi divatkreátor nevét egyaránt gyakran említi a divat története mint a miniszoknya „feltalálóját”. Mary Quant már 1963-ban bemutatott hosszabb mininek nevezhető modelleket, majd 1966-ban combközépig érő szoknyákkal rukkolt elő. André Courreges 1965-ös kollekciójában szintén szerepeltek már miniszoknyák. A vicc az, hogy évekkel később a londoni divattervezőnő azt nyilatkozta: „ A miniszoknya kitalálója nem én voltam, nem is André Courreges, hanem az utca!” Vagyis a hatvanas évek fiataljai.

Az idei miniszoknya-divat

Mióta a hatvanas évek közepétől kezdve széles körben elterjedt a miniviselés, valójában soha nem tűnt el teljesen e ruhanemű. A korai, trapéz vonalú szoknyákat szűk, egyenes szabású modellek követték, majd rövid ideig nagyon bő, labdaszoknyák. Idén pedig többféle fazonú miniszoknya is divatos. Választhatunk enyhén trapéz vonalú és szorosan az alakra feszülő, stretch anyagból varrt változatokat is. Ez utóbbiak természetesen karcsú alakot kívánnak. A szuper rövid minik mellett egyre több e nyáron a combból többet takaró szoknya, amit az érett nők is bátran felvehetnek.

Szoknyák térd körüli végződéssel

A térd fölött, illetve alatt néhány centivel végződő szoknyákat minden korosztály választhatja, ha formás a lábszára. Újabban egyre több aszimmetrikus szabású modellt láthatunk a divatbemutatókon és a kirakatokban. A szoknyák alja gyakran ferde vonalú; az egyik oldalon magasabbra futó, a másik oldalon hosszabb. Ezek közt vannak alul keskeny fodorral szegélyezett változatok is. Sok az elöl középen spiccben végződő aljú szoknya is.

Maxiszoknyák

A maxi hosszúságú aljak továbbra is divatosak. Fazonuk rendszerint egyenes vonalú. Lehet teljesen szűk, esetleg elasztikus anyagból, gyakran elöl, féloldalt vagy hátul felsliccelve. Az olykor igen magasan felsliccelt maxiszoknyák legalább annyira szexisek, mint a keveset takaró minik. Sok cég kínál dupla rétegű modelleket. Ezeknek a felső rétege lehet áttetsző kelméből, ezáltal az alsó réteg színe – és esetleg mintája – átlátszik, így érdekes felületet eredményez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top