Öltözködjünk

Ügetek az ügetõre

Magyarországon nagy hagyománya van a lovassportnak. Nagyszüleink idején exkluzív társasági programnak számítottak a lovas sportesemények.

Nők és férfiak különleges gonddal megválasztott öltözékben jelentek meg a tribünön. Sőt, akkoriban úgynevezett eleganciaversenyt is rendeztek a nézők számára. Ma valószínűleg sokaknak problémát jelent, mit vegyenek fel ilyen alkalomra




Kattints a képre!
Kötelező elegancia

Az 1920-as, 1930-as években a nők lábszárközépig érő ruhát, illetve szoknyát hordtak ezeken az eseményeken, s a kalap és a kesztyű – mondhatni – kötelező viselet volt. A korábbi évtizedek politikai, gazdasági és kulturális változásai negatív hatással voltak a lovassportot övező hagyományokra. Ám szerencsére a több, mint százhúsz éves Magyar Lovas Szövetség máig fennmaradt, s az elmúlt néhány évben ismét nagyobb az érdeklődés a lóversenyek, díjugrató versenyek iránt. Azonban – éppen a sportág több évtizedes presztizsvesztése miatt – érdemes most szót ejteni a lovas rendezvényeken viselhető ruhákról. E sport nemessége, eleganciája eleve megkívánja, hogy a nézőközönség is ünnepi öltözékben jelenjen meg.


Kattints a képre!
Nőies vonalak


A mostani divatirányzatokról általában elmondható, hogy a modellek egyre nőiesebbek. Éljünk hát ezzel, bátran hangsúlyozhatjuk nőiességünket! Az idei hétköznapi és alkalmi viseleteket leginkább csak alapanyaguk különbözteti meg egymástól. Ha ünnepélyesek szeretnénk lenni, választhatunk teljesen egyszerű szabású, ám finom kelméből varrt ruhákat is. A térd körül végződő, lenge muszlinból készült szoknyák kényelmesek és kellőképpen elegánsak. A kis, illetve nagy léptékű virág- vagy levélmotívumos aljak színben passzoló, egyszínű, alakra simuló toppal ideálisak ilyen alkalmakra. Érett nők, amennyiben karjukat szeretnék elfedni, blézer helyett a szoknyához illő színű muszlinblúzt vehetnek a top fölé, s a blúzt nyitva viselhetik. A maxiszoknyák és -ruhák még inkább vonzóvá teszik megjelenésünket, s előnyösen nyújtják az alakot. A kosztüm híveinek rövid ujjú kabátkás változatokat ajánlunk. Elegáns, nőies külsőt kölcsönöznek a nadrágos együttesek is. Választhatunk pasztellárnyalatú, egyenes fazonú, lenvászon pantallóból és blézerből álló nadrágkosztümöt, továbbá áttetsző anyagú, bő, lengő szárú nadrágot és azonos kelméből készült blúzt. Az extravagáns stílus hívei bőrcsizmával társíthatják a nadrágos együtteseket.


Divatkellékek 

Kattints a képre!
A kiegészítőknek ilyenkor is fontos a szerepe! Ajánlott a magasabb sarkú lábbeli – kecses sarkú szandál, körömcipő vagy utcai papucs -, melyben természetszerűen sikkesen lépkedünk. S mivel a tribün eléréséig nem kell kilométereket gyalogolnunk, nem fárad el lábunk a magas sarkú cipellőben. A formatervezett napszemüveg nem mindig szükséges a nap ellen, ám feltolva, a hajon viselve dekoratív kelléke a nők megjelenésének. A bátrabbak keskeny vagy széles karimájú natúr, illetve a ruhával harmonizáló árnyalatú szalmakalapot viselhetnek. Igazuk van, hiszen így lesz tökéletes a megjelenés, ráadásul egy jól eltalált forma előnyösen keretezi az arcot. Stílusos fejfedő a lovaglósapka fazonját követő szalmakalap is. Ha forró kánikulában rendezik a lovas sporteseményt, érdemes legyezőt vinni magunkkal, mely a kalaphoz hasonlóan a hódítás kelléke lehet!


Kattints a képre!
A nyakkendő nem kötelező!

Férfiaknak ajánlható a világos tónusú, például drapp, beige, valamint világos szürke öltöny. Elegáns lehet az eltérő színű nadrág és zakó is, például pepitakockás sportzakó egyszínű szövetpantallóval. Ideálisak az úgynevezett cool wool anyagú (speciális nyári gyapjúszövet) modellek, melyek kellemesen szellősek. Meleg időben a zakó és a nyakkendő sem kötelező! Rövid ujjú ing helyett pedig lehetőleg egyszínű, finom, vékony pamut pólóinget is választhatnak a férfiak. Mindehhez természetesen semmiképp nem edzőcipőt, hanem elegáns bőrcipőt vegyenek fel.



Öltözékkiegészítők 



Kattints a képre!


A lóversenyeken rendszerint vásárolhatunk a sportághoz kapcsolódó öltözékeket és divatkiegészítőket. A versenyzők ingének mintájára készült, zöld-fehér vagy kék-fehér keskeny csíkos, illetve apró kockás ingek fehér gallérúak, s a nyakkendő rögzítésére felgombolható, kis fehér pánt is tartozik hozzá. Ilyen elegáns inget a sportággal szinpatizálók nemcsak lóversenyre, hanem más alkalmakkor is felvehetnek. Aki csak diszkréten szeretné jelezni a lovakhoz, a lovagláshoz való vonzódását, választhat kis méretű, lovat ábrázoló fémkitűzőt, amely a nyakkendőre, az ing zsebére vagy gallérjára, valamint a zakó reverjére tűzhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top