Öltözködjünk

Szín- és alapanyagtrendek

A világ nagy divatházainak vezetõ tervezõi évrõl évre meghatározzák a tavaszi-nyári, illetve az õszi-téli szezon szín- és alapanyagtrendjeit, valamint a formai irányzatokat, és ezek alapján tervezik meg kollekcióikat. Világszerte a konfekcióruházatot gyártó kisebb cégek is ezeket a trendeket követik







Kattints a képre!
Színek: ton-in-ton és kontrasztos együttesek

A 2001-2002-es őszi-téli szezonban a klasszikus, természetes tónusok mellett az intenzív színeknek is kiemelt szerep jut. A barna és a szürke változatai, a meleg földszínek, a teveszőrszín, az aranyló és bronzos árnyalatok és a beige egymással társítva is jelen vannak. A ton-in-ton, azaz színben tartott, öltözékek mellett időnként szokatlan színösszeállítású – például beige-ezüst – együttesekkel is találkozhatunk.

Az erős, intenzív színek közül a mélylilás és bordós, illetve a narancsos árnyalatok a legjellemzőbbek: például a rozsdavörös, a meggypiros, a borvörös, a mályva, a fukszia, a padlizsán, továbbá az ibolya- és a szilvakék.
A fekete és a fehér szintén divatos marad. A fekete élénk, világos színekkel – például jégkékkel vagy paradicsompirossal – kombinálva is gyakori.








Kattints a képre!
Anyagok: testünket-lelkünket melengetik


A kosztümök és nadrágos együttesek alapanyagai közt sok a puha, lágy tapintású kelme, például moher- és angóraszövetek, bolyhozott felületű buklé anyagok, plüss, kasmír, valamint különféle, szőrös felületű textilek. Hódítanak a rusztikus hatású, kötött, illetve hurkolt technikával készített anyagok, a vékonyabb és vastagabb dzsörzék, valamint a jacquard-kelmék. A tweed, a jellegzetes angol gyapjúszövet-típus reneszánszát éli. A blúzok alapanyaga lehet tiszta pamut, selyem, taft, krepp, szatén, továbbá különleges technológiával gyártott műszálas kelmék, melyek nem izzasztanak. Jellemzőek a lycra szálat tartalmazó, rugalmas anyagok.

Az alkalmi kosztümök – melyek esti programokra, kisestélyi helyett is felvehetők – különféle selyemszövetekből, brokátból, kreppből, zsorzsettből, düsesszből vagy bársonyból készülhetnek. A bársony nemcsak estélyi ruhák, hanem nappali modellek alapanyagaként is rendkívül kedvelt. A tükörbársony mellett a mintás szövésű változatok és a mikro, illetve makro kordbársony is megjelentek. Elterjedt a sztreccsbársony is, melyből nagyon kényelmes és formatartó nadrágokat, szoknyákat készítenek.

A fiatal lányokban valószínűleg meg sem fogalmazódik, hogy kosztümöt viselnek, amikor egy farmerből varrt, mini, midi vagy maxi hosszúságú szoknyába, s a hozzá tartozó, azonos anyagú kabátkába bújnak. A klasszikus sötétkék mellett egyre több a sötétlilás és a zöldes árnyalatú farmeregyüttes, melyek gyakran kissé fénylő felületűek és elasztikus szállal kevertek. Valódi bőrből, illetve az igazira sokszor hihetetlenül hasonlító műbőrből szintén sok kosztümöt és nadrágkosztümöt kínálnak idén. Újdonság a vékony sztreccs-műbőr alapanyag!








Kattints a képre!
Mintakavalkád


A minták közül a kockás szinte minden változata, kis és nagy léptékű variációban is megtalálható az új modelleken: a pepita, a tyúklábmintás, az Esterházy- és a blokk-kockás, valamint a Burberry-mintás. Ez utóbbi kockás minta eredetileg a brit Thomas Burberry által tervezett és róla elnevezett gabardin anyagú esőkabátok bélését díszítette. Az 1890 körül alakult Burberry cég később világcéggé fejlődött. Sportruházatot majd hétköznapi, lezseren elegáns modelleket gyártott. A kezdetben drapp alapon fekete-fehér-piros négyzethálós minta a cég meghatározó stílusjegye lett. Ma már e jellegzetes minta számos más színvariációban is, a legkülönfélébb alapanyagokon, s ennek következtében igen sokféle ruhadarabon (kosztüm, blúz, fehérnemű, sál, sapka, táska, cipő) fedezhető fel.

A kockás mellett a csíkos minták is említésre méltók, elsősorban a függőleges irányban csíkozott anyagok, például a számos színben létező hajszálcsíkos és a gengsztercsíkos (fekete vagy sötétszürke alapon sűrű, vékony világos szürke vagy fehér csíkok).
Néhány éve folyamatosan hódítanak a vadállat- vagy hüllőbőrt imitáló minták. A tigris, leopárd, ocelot, zebra, zsiráf, kígyó vagy krokodil mintázat a legkülönfélébb jellegű kelméken jelenik meg, gyakran a természetestől eltérő színárnyalatokban. A szövetek közt is sok az állatbőrmintás, például éjkék, lila, mályva és méregzöld.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top