Öltözködjünk

Fazonok és stílusok

A farmernadrág, illetve a többi farmer alapanyagú ruhanemû ma már különféle stílusokat képvisel. A sportos, lezser stílus mellett választhatunk kifejezetten nõies, szexis, feltûnõ, elegáns, etno és szándékoltan szakadt stílusú modelleket is





A sportostól az elegánsig 

A férfi farmerek kevesebbet módosultak az elmúlt évtizedek alatt. Ám a nők számára – az alkati sajátosságokat szem előtt tartva, illetve az aktuális divattrendeket követve – rendkívül sokféle fazonú és stílusú nadrágot kreáltak a tervezők. Ha sportos, lezser nadrágot szeretnénk, nyugodtan választhatunk bővebb szabású – esetleg visszahajtott szárú – modellt, mely sehol nem feszül. Az őszi-téli szezonban továbbra is divatosak a csípőnadrágok. Ezek előnye, hogy a deréknál sem szorítanak.

A nőies stílus hívei bizonyára örülnek a ’70-es évek szabásvonalait követő fazonoknak. Ezek a nadrágok fenéknél szív alakú, illetve félköríves szabásvonalúak, ezáltal hangsúlyozzák a nőies idomokat.





A szexis darabokat kedvelő nőknek sztreccs anyagú farmert ajánlanak a tervezők. A teljesen szűk szárú vagy térdtől enyhén bővülő, kissé trapézvonalú, sztreccsmodellek természetesen a legkisebb súlyfelesleget is látni engedik, ezért mielőtt ilyet választanánk, jól nézzünk tükörbe! Több márka új kollekciójában szerepelnek olyan nadrágok, melyek cipzár helyett fűzővel záródnak, ezáltal a karcsú derékra terelik a figyelmet. Aki feltűnő farmert szeretne, kedvére válogathat a szegecsekkel díszített, a hímzett, valamint a számos színárnyalatban létező, állatbőr mintás vagy batikolt nadrágok közül. A farmerek között vannak kifejezetten elegánsnak számító változatok is. A fekete, mélykék vagy sötétlila alapszínű, strasszokkal díszített nadrágokhoz gyakran azonos anyagú blézer is tartozik, mellyel – nadrágkosztümként –, megfelelő kiegészítőkkel (például magas sarkú körömcipő vagy csizma és strasszos ékszerek) ünnepi alkalmakra is felvehetők.

Az etno stílusú farmernadrágokat általában hímzett vagy nyomott motívumok tarkítják. Vannak jellegzetes, élénk színű keleties mintákkal – például kígyó- vagy sárkányfigurákkal – díszített nadrágok is.

A szándékoltan szakadt farmer főként a művészvilág egyes képviselőinek a jelmeze, és természetesen a tinédzserek is szívesen hordják. Míg néhány évvel ezelőtt általában a nadrágok szára volt megszaggatva vagy perforálva, most a derékrész, illetve a szélek (a zsebek széle és a nadrágszár vége) keltenek „rongyos” hatást. A modellek befejezettlennek tűnnek. A nadrág szára gyakran nincs is beszegve, sőt rojtos végű. Az övszalagot pedig sokszor teljesen elhagyják, ezáltal a méretben egyébként passzoló nadrág kissé lóg viselőjén, de legalább is eláll deréknál. A szakadt stílusú farmernadrágokat és -szoknyákat újabban steppelésszerű, össze-vissza varrt „díszek” teszik egyedivé. A cikcakkvarrás vagy nagy, kézi öltésekre hasonlító varrás általában aszimmetrikus elhelyezésű és teljesen esetleges.


Milyen fazont válasszunk?

Az elmúlt évtizedekben igen sokféle szabású női farmer született. Szerencsére ma ezek közül szinte mindegyik fazon megtalálható az üzletekben.





1.
Az úgy nevezett répanadrág a farmerek közt is gyakori. Ez a combnál kissé bővebb, fokozatosan szűkülő szárú fazon jótékonyan elfedi a comb súlytöbbletét.
2. A szorosan testre simuló fazon – főleg, ha sztreccs anyagú – csak tökéletesen arányos alakon mutat jól.
3. A szélesebb, feszes derékpántú, csípőnél és combnál bővebb szabású, egyenes szárú nadrág ideális a kimondottan nőies – vagyis kerek csípőjű, erős combú – alakon.
4. A ‘70-es éveket idéző, trapézszárú csípőnadrágok magas, nyúlánk alakon állnak a legjobban. Azonban az alacsonyabb, filigrán nők is felvehetik, nekik magas sarkú lábbelivel ajánlott.
5. Az egyenes, szűk fazon klasszikus a farmerek közt. Ez a szabás a férfi és női modelleknél is jelen van. Az ilyen nadrág a fiús alkatú, keskenyebb csípőjű nőknek előnyös.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top