Öltözködjünk

Három aranyásó ment a hegyek közt a vízesés felé…

A fiatalok közül bizonyára sokan nem is sejtik, hogy az egyik legközkedveltebb divatcikk eredetileg munkaruha volt. A farmernadrág sikertörténete majd‘ 150 évvel ezelõtt kezdõdött Amerikában.

Aranyásók farmerben

Amerika vadnyugati hőskorában, az aranyláz idején, az 1850-es években szinte a világ minden tájáról özönlöttek az országba az emberek a meggazdagodás reményében. Az aranyásók városi ruhája a mostoha körülmények közt persze gyorsan tönkrement. A munkához megfelelő ruházkodás problémáját helyben kellett megoldani. Ekkor egy élelmes kereskedőnek nagyszerű ötlete támadt: a nyakán maradt eladhatatlan mennyiségű vitorlavászonból egyszerű, kantáros szabással, sok praktikus zsebbel nadrágokat varrt. A szürkés fehér színű vásznat később indigó festékkel kékre színezte. A gombokat fémből készítette, hogy tartósabbak legyenek. A zsebek sarkait rézszegecsekkel erősítette meg. Az így készült nadrágok rendkívül strapabíróak voltak. A modellek derekán bőrcímke jelezte feltalálója és gyártója nevét: Levi Strauss.

Munkaruhából divatcikk





A nadrágok kopásállóságuknak és hosszú élettartamuknak köszönhetően hatalmas sikert arattak. A manufakturális gyártás hamarosan óriási iparrá fejlődött. Ezen felbuzdulva, a nagy kereslet kielégítésére – és természetesen a nyereség reményében – nemsokára több cég is alakult, amely hasonló anyagból és szabással munkaruhákat készített. Később a nadrághoz illő kabátot, dzsekit is terveztek. A munkaruhának gyártott modellek először Amerikában, majd Európa szerte divatcikké váltak. Az öltözködés történetében még soha nem volt ilyen időtálló, hosszantartó divat.





A farmer szabásában, anyagában és színében időnként módosulva újabb és újabb reneszánszát éli. Levi Strauss nevét máig őrzik a Levi’s márkanéven gyártott farmerek, amelyeknek farzsebén most is ott van a jellegzetes varrásminta és a kis piros címke, az övszalagon pedig bőrembléma jelzi a modell eredetiségét.

Farmeros sztárok

A farmer széleskörű elterjedéséhez nagyban hozzájárultak a film- és rocksztárok. Az ‘50-es évek legendássá vált mozisztárja, James Dean, Elia Kazan Édentől keletre, illetve Nicholas Ray Ok nélkül lázadó című filmjében nyújtott feledhetetlen alakítást. Dean nemzedéke életérzését, szabadságvágyát közvetítette. A színész pólótrikós, bőrdzsekis, farmeres öltözékét milliók utánozták, és utánozzák ma is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top