Öltözködjünk

Sportos szerkók

Akár autóval, akár tömegközlekedési eszközön utazunk, a legpraktikusabb és legkényelmesebb viselet egy könnyû kis dzseki, mely nem kényes, nem gyûrõdik, nem olyan hosszú, hogy rálépjenek vagy rálépjünk a végére, esetleg rácsukjuk a kocsi ajtaját.





Stíluskavalkád

A 2001-2002-es őszi-téli szezon trendjei számos dzsekifajtát vonultatnak fel. Ez a ruhanemű már nemcsak a tinédzserek viselete, minden nő találhat életkorához és az alkalomhoz illő modellt. A dzsekik fazonjukat és anyagukat illetően is sokfélék, ennek köszönhetően most kedvünkre válogathatunk a sportos és nőies stílusú variációk közül. A dzsekik közt vannak olyanok, melyek egy-egy sportág vagy foglalkozás képviselőinek viseletét utánozzák.

Az úgy nevezett bomberdzsekik az amerikai bombázópilóták kabátjának mintájára készülnek. Ezek eredetileg tűzálló anyagból voltak. A mai, divatcikké vált modellek selymes felületű, vízhatlan anyagúak, színük fekete, gyöngyházas fényű khaki, bordó vagy acélkék.





A derék alá érő, cipzáras, pufi formájú dzsekik bélése ma is élénk narancssárga. Ezt annak idején azért tervezték rikító színűre, hogy az esetleg bajba jutott pilóta a fregoli dzsekit narancssárga oldalával viselve feltűnőbb legyen, könnyebben észrevegyék keresői. A nőknek készített bomberdzsekik általában rövidebbek, éppen derékig érnek, s feszes sztreccsfarmerrel igazán vagány külsőt adnak. Bomberfazonú dzseki létezik bőrből is, ilyet szintén viselhetnek nők.





A baseball játékosok jellegzetes dzsekije ma már ugyancsak elterjedt, mint hétköznapi öltözék. A bomberdzsekihez hasonló, lezser, bő szabású modellek rendszerint kétszínűek, gyakori a bordó-fehér vagy zöld-fehér páros. Az ujj, illetve a gallér és a mandzsetta színe különbözik a dzseki elülső és hátsó felétől. Az ujj akár bőrből is lehet. A modellek tipikus díszítőeleme a nagy méretű szám, valamint felirat. A baseball dzsekit mindenképpen sportos ruhaneműkkel, illetve lábbelivel társítsuk! 





A farmer és kordbársony anyagú dzsekik klasszikus, rövid és csípő alá érő, karcsúsított fazonnal is divatosak. Ezeket télen kabát alatt is hordhatjuk. Eső és szél ellen jól védenek, ráadásul nagyon könnyűek az új, steppelt dzsekik. A mai modellek steppelése általában sűrű, nem ritkák a dekoratív mintákkal keresztbe-kasul varrt változatok. Sok az alakot követő, egyenes vagy karcsúsított szabású.
Vannak kifejezetten elegáns szövetdzsekik is, melyeket bőrbetétek, hímzett motívumok vagy strasszok díszítenek, ezekkel az alkalmi blézert helyettesíthetjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top