Öltözködjünk

Van bõr a – testén

Bõrkabátot, illetve dzsekit tavasztól õszig hordhatunk. A férfi kabátok mintájára készült, sportos fazonok mellett idén egyre több rendkívül nõies szabású modellt kínálnak. A dzsekik és kabátok gyakran a valódi bõrre hihetetlenül hasonlító mûbõrbõl készülnek.

Kattints a képre!
Fazonok: a motorosdzsekitől az elegáns, alkalmi modellekig



Mióta az ‘50-es évek rock-, illetve filmsztárjai széles körben népszerűvé tették a motorosok jellegzetes viseletét, az erős bőrből varrt, rövid, sok cipzáras dzsekit, ez a kabátfajta igazából soha nem ment ki a divatból. A fekete és ritkábban sötétbarna vagy szürke bőrdzsekiket ma is főként a vad, illetve szelíd motorosok hordják – életkortól és nemtől függetlenül. Eredetileg kizárólag farmernadrággal és pólóval vagy lezser inggel, farmer- vagy bőrmellénnyel viselték e dzsekiket. Azonban a színében és fazonjában esetenként módosuló motorosdzsekiket ma már a legkülönfélébb stílusú öltözékekkel társítva ajánlják a divattervezők.

Kattints a képre!


Az általában szűkebb szabású, rövidebb, derékig érő női változatok például alakra simuló sztreccsnadrággal – nem csak farmerral! – és magas sarkú cipővel, csizmával vehetők fel. Sőt, akár mini vagy maxi hosszúságú szoknyával is kombinálhatjuk e bőrdzsekiket.

A sportos stílusú, rövid bőrdzsekik lezser szabásuknak köszönhetően könnyebb mozgást és többrétegű aláöltözést engednek. Az elegáns stílusú, rövid bőrkabátok érhetnek derékig, csípőig, valamint combközépig.

Kattints a képre!
Gyakran enyhén vagy erősen karcsúsított szabásúak. Vannak sok részből szabott, teljesen alakra simuló fazonú modellek, melyek kizárólag súlyfelesleggel nem rendelkező nőknek állnak jól. A kabátokhoz sokszor tartozik egészen vékony vagy szélesebb öv. Természetesen a bőrmodellek közt is a hosszú változatok a legelegánsabbak. A lábszárközépig vagy bokáig érő kabátok előnyösen nyújtják az alakot. A gallérrész sokféle lehet: hagyományos kihajtott rever, állógallér, aszimmetrikus fazonú rever és gallér nélküli, kerek nyakkivágás.

Kattints a képre!


Színek: fakó, sötét és feltűnő árnyalatok

A színpaletta idén rendkívül gazdag. Divat a fekete, az éjkék, az ibolyaszín, a pink és a bordó árnyalatai, a paprikapiros, valamint a finom pasztellszínek, például a beige és a világoskék. Az alkalmi bőrmodellek arany, ezüst és bronz tónusokban tündökölnek.

Kattints a képre!
Alapanyagok: valódi és műbőrök



A nappabőr és a hasított bőr egyaránt kedvelt. Sok a kígyó- vagy krokodilbőr utánzatú modell. Mivel az utóbbi időben a kergemarhakór, továbbá a sertéseknél fellépő száj- és körömfájás következtében mintegy ötven százalékkal kevesebb állatot ölnek le, kevés és ennek következtében rendkívül drága a nyersbőr. Emiatt megemelkedett a valódi bőrholmik ára. Ez is hozzájárul a műbőrök széleskörű térhódításához. A mai műbőröket időnként már nagyon nehéz megkülönböztetni a valódiaktól. Tapintásuk, sőt néha szaguk is az igazi bőrre hasonlít. Egyes műbőrök elasztikus szállal kevertek, így a belőlük varrt ruhadarabok tényleg második bőrként simulnak a testre. Néhány divattervező a matt felületű bőrt lakkbőrrel kombinálja, mások kötött kelmét alkalmaznak a dzseki gallérján, derékrészén vagy ujján.

Díszítőelemek

A bőrkabátok idén nemcsak fémgombokkal, patentokkal és cipzárral záródhatnak, az extravagáns darabokat időnként a retikülökről ismerős fémcsatokkal készítik. A dzsekik, kabátok gallérját, ujja szélét és zsebét mostanában szőrme, illetve műszőrme díszítheti. A prém lehet a kabáttal azonos színű vagy kontrasztos árnyalatú. Cipzárt sem feltétlenül praktikus okból varrnak a modellekbe. Előfordul, hogy a szabásvonalakba helyezett, vékony cipzár nem is rejt zsebet, csupán díszíti a kabátot. A derék- és csípővonalon lévő, állítható csatok szintén gyakori díszítések.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top