Öltözködjünk

El a kezekkel

A kesztyûviselés divatja igen régi idõkre nyúlik vissza. Elõdeink nemcsak a hideg ellen, hanem kifejezetten divatból is hordtak kesztyût. Ma ismét hódítanak a finom, vékony bõrbõl, valamint moherfonalból készült modellek.

Stílusok, fazonok 







Kattints a képre!
A kesztyűdivatban, ahogy bármely más öltözék-kiegészítőnél is, különböző stílusokról beszélhetünk. Vannak sportos, uniszex darabok, valamint rendkívül nőies és romantikus változatok. Az egyes sportágak űzésekor viselt kesztyűket a divattervezők időről időre, kissé módosított formában átültetik a mindennapi utcai divatba. Így a motor- és autóversenyzők kesztyűi, illetve a lovaglókesztyűk ihlette, ötujjas modellek is megjelennek a trendekben.

E sportos jellegű változatok általában finom bőrből készülnek, s csuklónál patentokkal állítható a bőségük. A fekete, szürke és barna alapszínűek mellett vannak tűzpiros, mélybordó és kék árnyalatúak. A kesztyűk felülete gyakran perforált, és kontrasztos színű paszpólokkal díszített. Autóvezetéshez ideálisak az ilyen rövid, csuklónál végződő vagy éppen csuklót takaró, praktikus modelleket.






Kattints a képre!

A nőies holmik kedvelőinek számos kesztyűfajtát ajánlanak idén. A rövidek mellett csukló fölött öt-tíz centivel végződő, sőt, akár egészen hosszú, könyékig érő kesztyűket is viselhetnek. Ez utóbbi modellek rendszerint teljesen szűk szabásúak, rásimulnak az alkarra. A rövid és a hosszú modellek közt is létezik úgynevezett félkesztyű, vagyis az ujjakat szabadon hagyó változat, mely megkönnyíti a fogást.








Kattints a képre!
Színválaszték, díszítőelemek


A bőrkesztyűknél a hagyományos fekete és barna mellett a szezon színtrendjét követő natúr árnyalatok – például vajszín, bézs, vöröses barna, kakaószín és okker –, valamint intenzív tónusú – például mélybordó és ibolyalila – is jelen vannak. Nem ritka a két, kontrasztos szín társításával készült kesztyű. A táskákhoz és a lábbelikhez hasonlóan a kesztyűk is gyakran hüllőbőrt imitáló felületűek. A bőrkesztyűket díszítheti fémcsat, illetve cipzár.

Egyes modelleket hímzések vagy applikált motívumok, például virágdíszek tarkítanak. A keskeny vagy akár hat-nyolc centi széles szőrmeszegély szintén divatos díszítőelem. A prém általában a kesztyű színével azonos.








Kattints a képre!
Kötött kesztyűk


Télen, hétköznapi utcai megjelenésünket változatossá tehetjük néhány finom fonalból készült, kötött kesztyűvel. A rendkívül sok színben kínált ötujjas modellek nem túl drágák, így fejfedőnkhöz, illetve sálunkhoz és többi öltözék-kiegészítőnkhöz illően érdemes többfélét beszerezni. A kötött kesztyűk elegáns szövetkabáthoz és sportos dzsekihez egyaránt illenek. A moherfonalból kötött, ötujjas kesztyűkbe öröm belebújni. Idén ismét megjelentek a nyolcvanas évek elejének kötött lábszárvédői. A csizmához és félcipőhöz szintén viselhető lábmelegítők a kesztyűkkel és sálakkal azonos fonalból készülhetnek.







Kattints a képre!
A kötötteken kívül újabban plüssből, bársonyból és kordbársonyból varrt ötujjas kesztyűkből ugyancsak nagy a választék. Az etno stílus hívei most is hordhatnak kézi vagy gépi kötésű, gyapjúkesztyűket. Az egy- és ötujjas modellek lehetnek nyers színűek, alig díszítettek vagy élénk szín-összeállításúak, például jellegzetes norvégmintával. Téli sportoláshoz, valamint lezser utcai viseletekhez választhatunk polár anyagú egy- és ötujjas kesztyűt, melynek előnye, hogy jól tartja a meleget.








Kattints a képre!
Se nem kesztyű, se nem táska…

Reneszánszát éli a muff. Ez a valódi vagy műszőrméből varrt kézmelegítő igazán romantikus öltözék-kiegészítőnek számít. Természetesen elsősorban elegáns, alkalmi ruhaneműkkel ajánlott társítani. Vannak olyan modellek, melyeket bőrből vagy fémláncból lévő pántjukkal nyakunkba lógatva hordhatunk. A kis belső vagy külső zsebbel ellátott változatokat retikülként is használhatjuk. Egyes divatszakértők szerint Anna Karenina öltözködési stílusa volt az, mely megihlette a mai tervezőket, s így tűnt fel kollekcióikban újra a muff.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top