Öltözködjünk

Sportcipõk edzéshez és utcára

A sportoláskor viselt ruhadarabok közül a kényelem és az egészségmegõrzés szempontjából a lábbeli a legfontosabb. Ám a mai edzõcipõk nemcsak a biztonságos testedzéshez járulnak hozzá, hanem esztétikai élményt is nyújtanak.





Praktikum és design

Talpunkon mintegy 70 000 idegvégződés található, ezért – főként sportoláskor – lényeges, hogy lábbelink megfelelő talpfelépítésű legyen, jó tartást biztosítson, és védje a lábat.

A nagy sportmárkák cipőtervezői az egyes sportágak művelői számára különféle edzőcipőket alkotnak.

A lábbeli könnyűsége, rugalmassága, a cipőtalp hajlékonysága és csúszásmentessége alapvető követelmény. Szintén nagyon fontos a jó szellőzés és a megfelelő nedvszívó képesség.

Főként a futók, kocogók, teniszezők számára ideálisak az úgynevezett légpárnás edzőcipők.







Kattints a képre!
A sportcipők, akárcsak a többi sportöltözék, újabban követik az utcai divat aktuális színtrendjét. Az idei modellek közt van klasszikus fehér, illetve piros-fekete színtársítású. Hódítanak a pasztellárnyalatú – például halványrózsaszín, vízkék, világos türkiz és vaníliasárga – modellek. Megjelentek a szafari stílust idéző, khaki, drapp, barna színű lábbelik is.







Kattints a képre!
Az ilyen finom árnyalatú sportcipőket gyakran élénk –piros, narancssárga, pink – csíkok, illetve díszítőelemek tarkítják.

A fazonokat mindinkább a szemet gyönyörködtető formatervezés jellemzi. A bumfordibb formájú cipők mellett keskenyebb alakú, áramvonalas modelleket is terveznek – elsősorban a futók számára.

A Fila Ferrari Replica nevű, piros-fekete sportcipője a Forma I-es Ferrari versenyautó alakjára hasonlít.Fűzőrésze rövid, de elasztikus anyagú, így könnyű belebújni. A cipő oldalát kis Ferrari embléma díszíti. Szintén dekoratív, versenyautószerű a designja a Fila Pininfarina futócipőnek. A lekerekített formájú modell különleges talpkiképzésű, így futáskor tompítja a rázkódást. Bordázott talpa rendkívül kopásálló.


Az Adidas Climacool sportcipője kánikulában, szabadtéri edzéskor is kiváló, mivel légáteresztő anyagú felsőrésze, illetve talpa és jó nedvszívó képességű talpbetétje szárazon és hűvösen tartja a lábfejet.


Nemcsak sportoláshoz!
 





Kattints a képre!

Már tavaly feltűntek a hazai kirakatokban is a sportcipők ihlette utcai, hétköznapi viselésre tervezett lábbelik. A számos élénk és pasztellszínben készülő, hagyományos tornacipőfazon mellett újmódi változatokkal is találkozhatunk.
A klasszikus edzőcipőfazon pedig dekoratív, állatbőr mintás felsőrésszel is divatos.





A papucs és a tornacipő ötvözéséből született a lapos gumitalpú, hátul teljesen nyitott lábbeli, mely lehet fűzős vagy sima felsőrészű. Vannak elöl zárt, hátul, saroknál pántos modellek is.






Kattints a képre!

Egyes cégek olyan, speciálisan kezelt bőr, illetve vászon felsőrészű modelleket kínálnak, melyeket bátran moshatunk gépben!

Forró nyári napokon ideális a slipper, azaz a lapos gumitalpú sportszandál, melynek felsőrészét általában tépőzáras textilpántok alkotják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top