Öltözködjünk

Vigyázó szemetek Londonra vessétek!

Mint annyi minden más, a hatvanas évek divatja is Londonban kezdõdött. Mary Quant feltalálta a miniszoknyát, Twiggy a soványságot, miközben Vidal Sasoon vékonyította a hajtincseket. Villanó combok, rövid szoknyák, teátrális extravaganza. Öltsd magadra a visszatérõ hatvanas évek londoni stílusát!

Kattints a képekre a nagyobb méretekhez!








Természetesen minden az utcán kezdődött. Mary Quant brit divattervező maga jelentette ki, hogy a mini-szoknyát a korszak fiataljai “találták” fel.


 







 

 





Mindenesetre az akkori mini általában kissé trapéz vonalú, néha egyenes fazonú volt, s néhány év alatt egyre rövidebbé vált.













A korszak legkedveltebb öltözékét gyakran hosszú szárú csizmával és hosszú – lábszár középig vagy bokáig – érő kabáttal viselték.
Az A-vonalú szoknyához gyakran szűk fazonú garbót hordtak.

Az akkori modellek gyakran izzasztó műszálból voltak, ám szerencsére a mai változatok – még ha szintetikus alapanyagúak is – speciális kidolgozásuknak köszönhetően bőrbarátok, azaz nedvszívóak.


 


 





 


  


A hatvanas évekre a kontrasztos színösszeállítás volt jellemző. Így például a fekete-fehér páros. Még a téli együtteseknél is gyakoriak voltak a fehér ruhadarabok, például a hosszú szárú bőrcsizmák. 

  


 








Az élénk árnyalatok, például türkiz, narancssárga, pink és piros ugyancsak kedveltek voltak. E színek előnye, hogy esős napokon is jókedvre derítik viselőjüket. A gyakran fénylő felületű műszálas anyagok előtérbe kerülésével egyidőben, megjelentek a lakkbőr cipők, övek és retikülök is.


 









Akit meghódít e korszak vidám stílusa, amelyet leginkább a hatvanas évek „Swinging London” (popos, dögös, laza, pörgő London) stílusának is szoktak nevezni, válasszon kontrasztos színű öltözékeket. Például A-vonalú miniszoknyát, hozzá szűk, fekete kasmirgarbót, lakkbőrből készült karikás övet, fémdíszes lakktáskát és minitűsarkút. Vagy egyenes fazonú, bordás mintájú, kötött miniruhát, melynek öve csípőn viselhető, s hozzá hosszú szárú fehér csizmát.

 


 


 






Hűvös napokon jól jön egy világos, valódi bőrből vagy minőségi műbőrből készült kabát, amelyet élénk színű retiküllel dobhatunk fel.

E stílushoz a fejbúbon feltupírozott rövid vagy hosszú haj illik.

Sminkeléskor szemünket tussal erősen kontúrozzuk, műszempillával még csábítóbbá tehetjük tekintetünket.


 


 


 


 






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top