Öltözködjünk

Kiskosztüm Katharine Hepburn stílusában

A negyvenes évek divatstílusát leginkább a szupernõiesség jellemzi. Bár a második világháború éveiben a praktikus szempontok is szerepet játszottak az öltözködésben, a divattervezõk mégis a nõi test kiemelésére törekedtek.





Kattints a képekre a nagyobb méretekhez!




E korszakban egyre nagyobb lett a filmek jelentősége. Az amerikai filmsztárok testesítették meg a női ideált, s egyben ők teremtettek divatot.












A sportos, emancipált nőtípust Katharine Hepburn, az öntörvényű, makacs nőt Lauren Bacall, a szexis démont Rita Hayworth képviselte. Ekkoriban kezdett megjelenni több – ma is létező – divatmagazin, például a Vogue és a Harper’s Bazaar, amelyek színes fotóikon népszerűsítették a divatos ruhákat.





 

A kosztümök és a ruhák esetében is a feltűnően karcsú sziluett hódított.
A modellek derékba szabottak voltak. Megjelentek a mellett magasra emelő, hegyes formát adó melltartók, a mai push-up elődjei.


A nappali viseletre készült ruhák gyakran mintás, például pöttyös vagy virágos anyagúak voltak, ezáltal romantikus jelleget kaptak. A szoknyahossz térd és lábszárközép közt váltakozott.


 








A szoknyák lefelé harangszerűen bővülők, vagy egyenes vonalú, hajtásokkal, hólokkal bővítettek voltak. A szív alakú dekoltázs kihangsúlyozta a keblet. A kosztümök kabátkája válltöméssel készült. Gyakran deréktól trapézvonalban bővülő volt, vagy széles fodorban folytatódott. Ezáltal karcsúbbnak mutatta a derekat. 








A magasan záródó gallérrész és a nagy, hangsúlyos gombok szintén jellegzetes elemei a kor divatos kosztümjének. Az anyagok közül a tweed és a pepita szövet hódított.  A negyvenes években jött divatba a kényelmes pulóver és a szvetter is, amelyeket bő szárú nadrággal is viseltek. Ha a nőiességet hangsúlyozó negyvenes évek stílusát szeretnénk követni, szerezzünk be egy erősen karcsúsított fazonú alap kosztümöt. Ennek szoknyája és blézere külön-külön is hordható. Az együttest mindenképpen magas, oszlopsarkú, nem túl hegyes orrú cipővel társítsuk.  

 


 






 

 


Hétköznapi és alkalmi viseletként is választhatunk mély dekoltázsú, lengő ujjú, virágmintás szaténruhát, melyhez platformos talpú szandál vagy körömcipő illik. Ékszerként többsoros gyöngy nyakék ajánlott.


 






 

A nadrág hívei feltűnően bő szárú, lágy esésű gyapjúszövet pantallót vehetnek fel. Az ilyen fazon rendkívül hasonlít a hosszú szoknyára. Hozzá néhány árnyalattal világosabb, ovális nyakkivágású pulcsi passzol. Stílusos kiegészítő a tweedszövet felsőrészű magas sarkú cipő és a téglatest formájú bőrretikül.


 


 






Ezek a szoknyás és nadrágos modellek egyaránt jól állnak széles csípőjűeknek, illetve azoknak, akiknek a combján van egy kis súlytöbblet. Ami a stílushoz illő frizurát illeti, a félhosszú viseletet ajánljuk. Nagy csavarókon szárítsuk lágy hullámosra a hajat, majd fölül simítsuk le, majd alul, körben igazgassuk el a fürtöket, végül fújjunk rá erős tartást adó hajlakkot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top