Öltözködjünk

Ihletõje India

Míg Ázsiában a „nyugatmajmolás” van terjedõben (leszámítva a tradíciókat erõsen õrzõ népeket), addig mi itt, nyugaton, egyre inkább kelet felé fordulunk, és ez alól a divat sem kivétel.





Az utóbbi években egyre erőteljesebb keleti hatás érvényesül az életünkben. Harmóniára törekszünk az öltözködésben éppúgy, mint a lakberendezésben. Míg korábban csak az indiai ihletésű szoknyák és ruhák voltak igen népszerűek, manapság viszont divat lett a szári is.


A tradicionális indiai

A szári tradicionális női viselet Indiában, és mindenki saját pénztárcájának megfelelően válogathat a kelmék közül anyaguk, színük, és díszítésük szerint, mert bizony akad közöttük valódi selyem is, aranyhímzéssel.
A szári többnyire egy méter széles és 6-8 méter hosszú, és csak azokon a részeken hímzett, amelyek



egyébként is látszanak. Leveles Zoltán a Varázslatos India című könyvben azt írja, hogy az indiai nők a szárihoz általában alsószoknyát és csolit hordanak. A csoli testhezálló, rövid, a derekat nem fedő, női ingszerű öltözék, melynek színe igazodik a száriéhoz. A szári színe térségenként is eltérő lehet. A jellegzetesen legszínesebb szárikat a radzsasztáni asszonyok viselik. Egyes északkeleti tartományok asszonyai szárijának szoknyarésze például vízszintes csíkozású. Leveles Zoltán említ egy másik fajta öltözéket is, a pandzsabit, amely a létező összes színben, megannyi mintában pompázó bő nadrágból, hosszú, térd alá lelógó ruhaszerű ingből és egy kendőből áll.











Mitől indiai a stílus?
Alapanyag:
Az ország nagy páratartalmú, meleg éghajlatú időjárása miatt a nagyon könnyű, szinte áttetsző kelmékből készítik a ruhák többségét.
Szabás: Jellemző a könnyű bő nadrághoz viselt, legalább térdig érő tunika, egyenes, egyszerű szabással.
Színek: A fehér mellett az erőteljes árnyalatok kedveltek, a színorgia is jellemző: piros a naranccsal, kék a zölddel.
Díszítés: Gyöngyös, tükrös, ezüstös virágmotívumok. Elefánt minta. A nyak körüli részen dús díszek.
Egyebek: Gyöngyös papucs a nadrágos összeállításhoz, színben alkalmazkodó kendő a fejre is, és csillogó, díszes kistáska. 





Rabul ejt és elvarázsol


Minket, nyugati nőket pedig elvarázsol a mesés kelet gazdagsága, színei-díszei, s előszeretettel idézzük fel öltözködésünkben ezt a világot. Bár már beszerezhető, mégis kevés nő visel hagyományos szárit, de azt hiszem, ez nem is illene igazán az életmódunkhoz. Ezt a ruhadarabot ugyanis méltósággal illik viselni, ebben bizony nem lehet a villamos után szaladni, de még autót vezetni sem oly kényelmes, mint azt megszoktuk.
Ezért leginkább a színekben idézzük fel India világát, s bár arrafelé több, mint kétszázféle festőanyagot használnak (s ezekbe beletartozik a szivárvány minden árnyalata), mi mégis a bordó, a narancs és az arany különböző árnyalatait részesítjük előnyben. A másik nagyon fontos dolog, hogy az anyag legyen habkönnyű, hadd lengesse a szél – és még nemesebb, ha különféle minták díszítik.


Színek és kelmék

Jálics Petra divattervező, a Nők Lapja Cafe divattanácsadója elmesélte, 7-8 évvel ezelőtt egy hölgy arra kérte, hogy egy Indiában vásárolt zöld-narancs színű, tarka mintás kelméből tervezzen számára Magyarországon is hordható, egyedi alkalmi ruhát. Petra készített is egy lengő szárú nadrágot és karcsúsított tunikát az anyagból. Sőt, azóta több, hétköznapokon is viselhető, egyszerűbb anyagból készült változat is született.






Ahol tutira találsz “indiait”!
Budapest III. kerület: Kolosy téri piac utca felőli árkádsora: Mindenféle színben tunika és nadrág, papucs és kendő. Nagy méretben is! Tunika, nadrág, papucs darabonként: 6.990,-Ahova érdemes még benézni:
Budapest XII. kerület: Városmajor utca – Csaba utca sarka – Indiai diszkont

Vagyis az indiai stílus szeretete nem feltétlenül (vagy egyáltalán nem) jelenti azt, hogy tradicionális indiai viseletben kellene



járnunk. Elég, ha a megfelelő anyagból készíttetünk, vásárolunk akár – számunkra – hagyományosnak számító darabokat. Természetesen ezek a kelmék akkor mutatnak igazán jól, ha hagyunk nekik esést, mozgásteret. Legyen szó bő nadrágról, lenge blúzról, tunikáról vagy szoknyáról, a lényeg, hogy úgy érezzük magunkat benne, mint akik India varázsát sugározzák. Ehhez a stílushoz természetesen úgy illik, ha a sminkelésnél a szemünket hangsúlyozzuk, ahogy az indiai nők teszik, és használjunk bátran kiegészítőket: színes karkötőket, nyakláncokat, fülbevalókat.
Innentől pedig már csak egy lépés, hogy a kívül megteremtett misztikus és lenyűgöző, érzéki világot belül is felfedezzük magunkban, és mások felfedezzék bennünk…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top