Öltözködjünk

Cipõsarok-mánia

Egy nõnek lábbelibõl, táskából és fehérnemûbõl sohasem lehet elég, vagy sok. A divat folyamatosan változik, és mi vele rohanunk – néha csak tipegünk - tûsarkúban, magas talpakon, alacsony sarkakon, strandpapucsban és mokaszinban.










Balettcipő és nőiesség


Az idei nyár divatja követi a balettcipők kerek orrát és lapos sarkát. Hódít a nőiesség, ami már-már királylányos romantikába csap át: masnik, világos színek, virágok és csillogó gyöngyök. Leheletvékony szinte sarok nélküli talpakon járunk. Hétköznapi viseletre nem divat a magas sarok, de a klasszikus, fém tűsarkú cipő örök darab, amelyet még a színes, virágmintás darabok sem tudnak száműzni. Ugyanígy hódítanak a fonott talpú szandálok és középmagas sarkú papucsok is, bár a kényelemért rajongók színes strandpapucsban császkálnak.









Idén ismét hódít a törpesarok, amely kecses és nőies, viszont az elmúlt években nem volt divat. Az 1-3 cm magas, vékony sarok szinte észrevétlenül bújik meg a cipő alján. Nem is hangsúlyozzák a sarkakat, legtöbbször egybeolvadnak a cipőtalppal. A tervezők ezeknek az apró sarkaknak is változatos formákat találtak ki. A sarok anyaga és mintázata olykor megegyezik a cipő felsőrészével, de ez csak az üzletben észrevehető, járás közben sem kap hangsúlyt. A törpesarkak nem csak szépek, hanem egészségesek is, nem terhelik a lábat.


Mit hoz az ősz?

Az üzletek kirakatai a tavasz-nyári kollekciók kiárusítását hirdeti, de jó hír a nőies divat kedvelőinek, hogy az őszi-téli divat is rafináltan ötvözi a kényelmet és a nőiességet. A színek sötétebbek lesznek – sötétbordó, sötétbarna, sötétkék -, de az apró, kecses törpesarkak és nőies masnik, virágdíszek megmaradnak. Az őszi csizmák vagy bokában, vagy térd fölött végződnek és az apró férfias sarkak mellett a középmagas, vékony csizmasarkak is hódítanak majd.







Cipővásárlásnál érdemes arra figyelni, hogy





• a cipő engedje az ujjak szabad mozgását. Tartós állás, járás után öntudatlanul is igyekszünk megmozgatni lábujjainkat. Ajánlatos, hogy a cipő 5-10 mm-rel hosszabb legyen, mint a láb, és ez ne legyen hiúsági kérdés.

• A cipő talpa mozogjon együtt a lábbal és engedje a láb mozgását, átgördítését. Természetes járáskor először a sarkunk ér le (sarokütés), ezután következik a talajfogás, majd az elrugaszkodás.

Olyan sarokmagasságot és sarokkialakítást válasszunk, amelyben még meg tudjuk őrizni egyensúlyi helyzetünket és járásunk eleganciáját.

• A cipősarok a sarokcsont vonalában érintkezzen a talajjal.






• Ha a cipő sarkának talajjal érintkező felülete nagyon kicsi, akkor a járás bizonytalanná válik, az egyensúlyi helyzet megtartása fárasztó és ez a bizonytalan járás nagyon balesetveszélyes.

• Mesterséges talajon – városi ember szinte csak ilyenen jár – sarok nélküli cipőben fárasztó a járás, ezért 10-40 mm-es sarok könnyíti a járást és elősegíti a terhelés egyenletes eloszlását.



Fotó: Promod, Vagabond


« Berényi Grilla gyógytornász, manuálterapeuta szakértői oldala

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top