Öltözködjünk

Új szekrényt a csizmáknak!

Ha a pénztárcánk engedi, költsünk kicsit többet a téli lábbelikre! Az idei csizmatrend ugyanis igen változatos: majd minden öltözékhez más fazon dukál. Színekben és formákban kényzetetõ az idei tél!

A klasszikus fekete






Egy nő csizmatárából nem hiányozhat az örök darab: az egyszerű vonalú, fekete bőrcsizma. Hozzá a hasonlóan visszafogott fekete kistáska, és már indulhatunk is a színházba, hangversenyre, vizsgára, felvételi interjúra… Ebből a típusból érdemes a drágább, jobb minőségű csizmát választani, hiszen garantáltan jövőre, sőt azután, meg azután is hordani fogjuk, mert ez a fazon soha nem megy ki a divatból. Vásárláskor gondosan nézzük meg a varrásokat, a sarok minőségét, a bélést, mert általában ezek a gyenge pontjai a cipőnek, és a kosarunkból a bőrápoló szerek és a sámfa se maradjanak ki. Ezek anyagilag már nem nagy tételek, viszont évekkel megnövelhetik lábbelink élettartamát.





Szín- és formakavalkád






Néhány szó az ápolásról

Nemcsak a lábunkat, hanem a csizmákat is ápolni kell, hogy sokáig hordhassuk őket. Már a tél kezdete előtt érdemes jól felszerelkeznünk megfelelő bőrápoló szerekkel. A hó okozta foltokat mindig mossuk le langyos vízzel, majd tisztítsuk meg a felületet, hogy ne maradjon vízfoltos. Ezután a csizmának megfelelő krémmel és puha ronggyal fényesítsük. Tároláskor használjunk sámfát.  
Régen a csizma csakis bőrből készülhetett, a huszadik században jelentek meg az első műbőr lábbelik. A fejlesztéseknek köszönhetően ma már a különböző anyagból készült téli cipők is vannak ugyanolyan kényelmesek, tartósak, mint bőr elődeik, így nem kell mániákusan ragaszkodnunk a klasszikus anyagokhoz.
Bár a csizmatárunk második darabjának először egy szintén bőr darabot javasolunk, a hasított bőrt. Az idei téli szezon egyik nagy slágere a minden színben pompázó kicsit western, kicsit vagány hasított bőr csizma. Mint a cipőknél általában, a földszínek a legnyerőbbek, de a választásnál mindig vegyük figyelembe a ruhatárunkat. Érdemes egy-két hasonló színű kiegészítőben is gondolkodnunk, sálban, sapkában, prémgallérban…




Ezek után jöhetnek a vagányabb fazonok, a farmerből, műanyagból, lakkból készült változatok, vagy a csipkebetétes kiscsizma. Krokodil Dundee felbukkanása óta nem megy ki a divatból a kígyóbőr utánzatú csizma, melyet bőrnadrághoz, farmerhez hordhatunk. Ami a színeket illeti, szintén nagy a variációs lehetőség, hiszen a sötét árnyalatok mellett egyenrangúként jelent meg a bézs, a karamella, a padlizsán, a piros, a lila és ezek keverékei. A fazonok is igen változatosak. Továbbra is divatban maradtak a tűhegyes orrú darabok, de nem leszünk maradiak, ha kerekített vagy szögletes orrú csizmát választunk. A lakkcsizmával azonban legyünk óvatosak! Ha az öltözékünk is kihívó, ne csodálkozzunk, ha néhány sanda pillantást csípünk el jártunkban-keltünkben.







Lelőhelyek:

• Deichmann» 

• Humanic»

• Reno»

• Gabor»

Milyen fazont válasszak?


A divat igazán sokszínű, így a választékot nézve nem is dönthetünk rosszul. De ha az alkati sajátosságainkat figyelmen kívül hagyjuk, a legszebb csizmával is tönkretehetjük megjelenésünket.

Ha túl vastag…





Bár határozottan csökken vásárláskor a választási lehetőségünk, ha erősebb vádlival rendelkezünk, azért nem kell lemondanunk a csizmáról. Legelőnyösebben a lábszárközépig érő, sötét színű lábbeli mutat, mert pont jó helyen vágja el a lábat, és ezáltal kicsit meg is nyújtja. Érdemes magas sarkú, hosszított orrú fazon mellett döntenünk, és figyeljünk a szoknya hosszára is: lehetőleg érjen a térd alá.





Ha túl vékony…

Ne válasszunk a szoknyához bokacsizmát, hanem inkább a magas, szűk szárú darabokat részesítsük előnyben. Ne aggódjunk, hogy a szűk csizma még jobban kiemeli lábunk vékonyságát, a hatás inkább ellenkező lesz. Még fokozhatjuk ezt a hatást, ha a lábbelink élénk színű és mintájú, valamint egy színpompás, csillogó harisnya is vastagítja vádlinkat.





Ha túl nagy…

Aki 40-es vagy annál nagyobb cipőt hord, vásárláskor nincs könnyű helyzetben, és ez nemcsak a csizmákra érvényes. Alapszabály, hogy kerüljük a hegyes orrú cipőket, mert ezek még nagyobbnak (akár egy-két számmal is méretesebbnek) mutatják a lábfejet. A kerek vagy a szögletesen vágott orrú lábbelik sokkal előnyösebben mutatnak. Akik szeretnék elvonni a figyelmet a lábukról, szintén hagyják a boltban a túl színes, túl mintás darabokat, és ez a harisnyára is vonatkozik. A mostanában divatos, peremes csizmák sem valók negyvenes méret felett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top