Öltözködjünk

Mûszõrme – Szebb, mint az igazi!

Puha tapintásúak, színük természetes vagy a téli trend árnyalataiban játszó. A változatos fazonoknak köszönhetõen mindenki találhat kedvére való mûszõrme bundát.





Nemes elegancia nemcsak a felső tízezernek


A lelkes állatvédők kitartó tevékenységének is köszönhető, hogy immár jó néhány éve hódít a műszőrme őrület. A kifutókon bemutatott bundacsodák ma már sok esetben csak utánozzák a valódi prémeket. S ha igazi szőrmebundákban vonulnak fel a modellek, olykor megesik, hogy tintával öntik le őket a mindenre elszánt állatvédők.
A műszőrmék elterjedésének másik jelentős oka az, hogy ezek a gyönyörű, elegáns bundák sokkal szélesebb tömegek számára elérhetők. Hiszen áruk csupán törtrésze a valódi szőrmekabátokénak. Persze a neves divatmárkák műszőrme modelljei borsos áron kerülnek piacra.



Természetes színekben   


Aki azt szeretné, hogy műbundája a megtévesztésig hasonlítson az igaziakra, olyan kabátot válasszon, amely színében is az eredeti, festetlen szőrmékre emlékeztet. Idén a műirhák és a műperzsa bundák is divatosak. A rövidebb, csípőig érő fazonok, a térdnél végződő, karcsúsított kabátok és a bokát takaró modellek is kedveltek. Az alakot lágyan követő bundákat gyakran saját övvel tervezik, amelytől még nőiesebb az összhatás. Újdonság, hogy a műszőrme bundákat parányi strasszok díszítik. Ezek különösen a fekete műperzsákon csillognak szépen. Gyakori, hogy a műperzsa bundákat a gallérnál és a mandzsettánál hosszú szálú, műprém szegéllyel dekorálják.



A téli trend színeiben  


Fekete, fehér, ezüstszürke, aranyló drapp, lila, rózsaszín, kék, zöld… s még sorolhatnánk a színeket, amelyek mind megjelennek az új szezon bundadivatjában. Az érdekesség az, hogy a valódi szőrméket is gyakran festik élénk színekre, így ezek és a hasonló színű műbundák még könnyebben összetéveszthetők. E télen rendkívül divatos az éjkék, valamint a sötétlila bunda.




Tippünk: Jó kézbe venni!

Aki még csak barátkozik a műszőrökkel, kezdetnek beszerezhet egy kisebb vagy nagyobb méretű műszőrtáskát. Az egyszínű fekete, fehér vagy barna mellett divatos a leopárdmintás, a tigris- vagy zebracsíkos is. 
Ha ezeket rokon színű ruhákkal viseljük, sejtelmes hatást érhetünk el. A fekete bundák tökéletes kiegészítői a fekete bársonynadrágok és -szoknyák és angórapulcsik, illetve -kesztyűk. A rózsaszín és a világosbézs bundák pasztelltónusú ruhaneműkkel a legszebbek. Választhatunk hozzájuk kordnadrágot, hosszú szövetszoknyát vagy minit és világos harisnyát. Így üdítő lesz a megjelenésünk a borús, ködös téli napokon.






Vadító állatminták


Reneszánszukat élik most a nagyvadak bundáját utánzó műszőrmék. A leopárd- vagy ocelotmintás műbundák kifejezetten szexis külsőt biztosítanak, és egyaránt jól állnak szőke, barna, fekete és vörös hajúaknak. De vigyázat! Ezekhez a feltűnő mintázatú, szemet vonzó bundákhoz egyszínű, leginkább fekete, barna vagy vajszínű ruhák illenek, maximum a harisnya legyen diszkrét, önmagában mintás.


Lezser elegancia: bunda helyett prémdíszes kabát


Főként a fiatalabb korosztály körében kedveltek a műszőrmével díszített bőrkabátok, illetve szövetkabátok. Aki nem híve a bundaviselésnek, most nagyon sokféle fazonú, anyagú és színű, prémdíszes kabát közül válogathat. A modellek közt találunk derékig érő, dzseki szabásút, csípőt takaró, egyenes vagy karcsúsított fazonút és maxihosszúságú, elegáns kabátot is. Az alapanyag lehet bőr, velúr vagy művelúr, vastag, puha gyapjúszövet, kordbársony, valamint vízlepergető, matt felületű dzsekianyag. A prém főleg a galléron, a mandzsettarészen és a szegélyeknél jelenik meg. A dzsekianyagú kabátok, akárcsak a sportoláshoz tervezett változatok, sokszor dekoratív mintájú steppeléssel készülnek. Oldalt, csípőnél nagy, rátett zsebeik vannak, amelyekben elférnek az iratok, a mobil és a női csecsebecsék. A rövidebb, dzseki fazonú kabátok ideálisak az autóval közlekedőknek. A prémgalléros modellekben akkor is nőiesek lehetnek, amikor éppen a hóval beborított autójukat ássák ki.
A stílusok keveredése a kabátviselésnél is megfigyelhető. A vajszínű gyűrt ballonból varrt kabátot nagy zsebfedős zsebekkel és cipzárral tervezték. Ám a sportos alapanyaghoz és díszítőelemekhez elegáns, nőies prémdíszítés társul. Ezáltal e télikabát farmerhoz és lovaglócsizmához vagy miniszoknyához és tűsarkúhoz is felvehető.
Ismét feltűntek a hetvenes évek divatját idéző, rövid, alul passzéban végződő műbundák. A legmenőbb a hófehér és a tarka színű, kis darabokból összevarrt, dzseki fazonú műszőr bunda.







Műszőr mindenhol!


A prémszegélyek nemcsak a kabátokat dekorálják. Idén a lábbeliken is sokszor megjelennek. A lapos talpú, sportos stílusú bőrcsizmák, az orkánból készült hótaposók és a tűsarkú, hosszú szárú csizmák szárát is díszítheti műszőrme szegély. Ez sajátos bájt ad a csizmának, és fiatalossá teszi a legelegánsabb darabot is.
A fejfedőknél szintén nem ritka ezen a télen a műszőrme. S míg régebben a kucsmák főleg az érett korú nők kedvencei voltak, ma a tinik közül is egyre többen húznak fejükre különféle formájú, olykor bohókás, olykor oroszos stílusú műszőrsapkát. Aki pedig nem szereti a fejrevalókat, az prémszegélyes kapucnis kabátot viselhet.
A kabátot levéve sem kell nélkülöznünk a puha prémeket. Hiszen a kötött pulcsik, kardigánok nyakkivágását és a blézerek gallérját is sokszor díszíti finom szálú műszőrmecsík.





Az estélyi ruha dísze   
 
A közelgő báli szezonra több divattervező is előrukkolt prémdíszes estélyi ruhákkal. A műszőrmék itt is főszerepet kapnak. A nemes anyagú, például bársony- vagy selyemruhákhoz különösen jól passzolnak a színben harmonizáló szőrmék. A mély dekoltázsokat még vonzóbbá teszik a keskeny prémszegélyek. A blézereknek királyi pompát ad a szőrmegallér. Aki bálkirálynői címre vágyik, estélyijét szőrmeboleróval viselje!  
                                                                   

Fotó: Rubin 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top