Öltözködjünk

Hófehérke és társai a télben

Nemcsak a hó lehet vakító fehér, hanem öltözékünk is! Ezen a télen akár tetõtõl talpig hófehérbe öltözhetünk. Vagy választhatjuk a finom pasztellszíneket.







Fotó: Mango
Törjük meg a szürkeséget!


Ködös, borús reggelek és korai sötétedés. Sokak számára nincs kilátástalanabb időszak ezeknél a téli heteknél. Pláne, ha komor, sötét színekbe öltözünk, amelyek – orvosi kísérletek tanusága szerint is – hathatnak kedélyállapotunkra, fokozhatják a fényhiány okozta depresszív hangulatot. Azonban ennek ellenkezőjét is elérhetjük a színek segítségével. A világos árnyalatok pozitívan hatnak lelkiállapotunkra a fényszegény, hideg téli napokon. S ne feledjük azt se, hogy túl vagyunk a téli napfordulón; december 25-étől minden nap percekkel tovább örülhetünk a világosságnak.
Az új divattrendek alakítói, ha nem is éppen kedélyjavító szándékkal, erre a szezonra feltűnően sok világos tónusú kollekcióval rukkoltak elő. A fehér, a bézs és a különféle pasztellszínek a sportos és az elegáns stílusú ruháknál is jellemzőek most.



Puha kötöttek, lágy szövetek 


A világos színű ruhaneműk viselése azért is kellemes, mert rendszerint finom alapanyagokból készülnek. A pulcsik és kardigánok főként kevert szálból, ezért nem „szúrnak”, mint a tiszta gyapjú, viszont kellően melegítenek és jól moshatók.








Fotó: Mango
Aki szeretné az ünnepek alatt esetleg felszedett plusz kilóit leplezni, most nagyon divatos lehet a csípőt takaró, lezser fazonú, laza kötésű pulcsikban vagy kardigánokban. Ezek sokszor emlékeztetnek a nagymamák által kézzel kötött vagy horgolt darabokra. Gyakoriak az áttört, csipkeszerű minták és a széles passzék a csípőnél, a mandzsettánál és a galléron. A kardigánok között sok a cipzáras. A pulóvereknél hódít a kámzsás nyak és a klasszikus, magas nyakú garbó.
Aki szereti az alakot hangsúlyozó felsőrészeket, vékonyabb fonalból készült, testre szabott pulóvert vagy tvinszettet – azonos színű pulcsi-kardigán párost – választhat. Ezek a nőies modellek sokszor angóra- vagy moherfonalból készülnek, és rugalmasságukat a hozzáadott lycraszál adja.

Persze nemcsak a felsőrészek, hanem a nadrágok és a szoknyák között is találunk világos színűeket. A lágy esésű, puha szövetekből most bő szárú, valamint szűkebb, egyenes vonalú, úgy nevezett ceruzanadrágokat is kínálnak. Szintén kedvelt alapanyag a kordbársony, mikro- és makrokord változatban is, amely gyakran sztreccsszállal kevert, így kevésbé térdesedik ki a belőle varrt nadrág.








Fotó: Mango

Tetőtől talpig egy színben 

Ton in ton, azaz színben tartott, így nevezik a divatszakemberek a teljesen egy színben, illetve egy szín rokon tónusaiban megkomponált öltözékeket. Idén télen nappali vagy esti öltözékünket is bátran állíthatjuk össze csupa fehér, vajszínű vagy pasztellárnyalatú ruhadarabból, kiegészítőből.


Ünnepi alkalmakra – akárcsak a fekete – a fehér is kiváló választás. Ez a szín már évszázadokkal ezelőtt is elterjedt volt a hagyományos ünnepi viseleteknél.
Az ilyen merészen felsliccelt fehér ruhát azonban csak az viselje fehér harisnyával, akinek tökéletes formájú a lábszára! Mások inkább maradjanak a testszínű harisnyánál. De táskánk és cipőnk mindenképpen világos legyen, ha nem fehér, akkor nyers színű bőrből, esetleg ezüstös textilből készült.









Fotó: Glenfield
A sápadtnál is halványabb árnyalat


Ezzel jellemezhetnénk a finom pasztelleket. A púderrózsaszín, a halvány orgonalila, a vízkék, a vízzöld, a vaníliasárga és a barackvirágszín a legmenőbb ebben a szezonban. Ezek az árnyalatok minden korosztálynak jól állnak. A tinik még hamvasabbnak tűnnek bennük, az érettebb korú nők pedig évekkel fiatalabbnak látszanak valódi életkoruknál e színek által. Minek köszönhető ez? Annak, hogy a pasztellek üdébbnek mutatják a bőrt, és lágyítják az arcvonásokat. Ezáltal a ráncok szinte kisimulnak optikailag.    
Már azzal is üdébbé, fiatalosabbá tehetjük megjelenésünket, ha sapkából és sálból pasztellszínűt vagy fehéret viselünk, hiszen ezek az öltözékkiegészítők vannak legközelebb arcunkhoz. Ez molett alkatúaknak is ajánlott, akik nadrágból és szoknyából szívesebben viselnek sötétebb színűt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top