Öltözködjünk

Sikkes, kislányos, kényelmes

Hegyes vagy kerek orrú? Lapos vagy magas sarkú? Sportos vagy nõcis? Csizma vagy szandál? Nézzük, milyen a trendi és kényelmes cipõ idén tavasszal! Az alábbiakban mindenki megtalálhatja a talpára valót!







További cipőkért kattints a képre! – Fotó: GUCCI
Ahogy az elmúlt néhány évben a ruháknál is megfigyelhető, úgy a cipőknél is igaz, hogy igen sokféle stílus él egymás mellett. Vége a tűsarok vagy a kerek orr egyeduralmának, ma már a fazonok, alapanyagok és színek terén is széles palettáról válogathatunk.      





Könnyű csizmák
 
Csizmát nem csak télvíz idején hordhatunk, hiszen a vékony bőrből vagy textilből készült modellek tökéletes kiegészítői tavaszi megjelenésünknek. A nadrágok bokacsizmával, a halásznadrágok, valamint a térdnél végződő szoknyák és miniszoknyák most sikkes, lábszárra simuló fazonú, úgynevezett harisnyacsizmával viselhetők. A törpetűsarkú és a tíz centis sarkú modellek egyaránt divatosak. A szövet felsőrészű csizmákhoz gyakran azonos textilből készült retikült is kínálnak.






Megújult mokaszinok  

Mokaszint régebben csak férfiak hordtak, ám e kényelmes cipőfajta már évtizedek óta kedvelt viselete a nőknek is. Újabban egyre nőiesebb formájú modellekkel rukkolnak elő a cipőtervezők. A lábfej formáját jobban követő mokaszinok olykor magasított, két-három centis talppal készülnek. A klasszikus barna és fekete mellett finom pasztellszínekben, illetve élénk árnyalatokban is kaphatók. Ezek a cipők akár szoknyához is felvehetők.






Utcai sportcipők 

Az edzőcipők jellegzetes jegyeit viselik magukon az utcai sportcipők: kényelmes felépítésűek, gumitalpúak, felsőrészüket gyakran csíkok díszítik és gyakran tépőzáras pántokkal záródnak. De fazonjuk finomabb a sportoláshoz tervezett változatoknál, rendszerint lábfejre simuló. E lábbeliket nem csak farmerhez viselhetjük, hanem szövetnadrághoz, sőt szoknyához is. Azonban fontos, hogy öltözékünkkel harmonizáló színűt válasszunk. Ez nem nehéz, mivel a tavaszi trend minden színében léteznek.  




A tornacipő is újra hódít mint utcai lábbeli. Ám nem hagyományos változata, hanem a színes vászonból készült modellek. Újdonság a cipőfűző nélküli tornacipő, amelyen ugyan vannak lyukak a nem létező fűzőnek, ám a cipőnyelv két oldalán lévő gumipánt segítségével lehet belebújni.      







Csinosan, de kényelmesen!
Újdonság a különleges belső kialakítású cipősarok, amelyet antishokk technológiával készítenek. Ezáltal a cipősarok kissé rugalmassá válik, így a magas sarkú cipőkben sokkal kényelmesebb a járás, és több órás állás vagy gyaloglás után sem fájdul meg a láb.  





Kényelmes körömcipők 

Az elegáns, nőies megjelenés elengedhetetlen kelléke továbbra is a kecses körömcipő. A különböző sarokmagasságú modellek közül kedvünkre válogathatunk az alkalomnak megfelelően. A kifejezetten vékony sarkú és a kockasarkú cipők is divatosak idén. Az egészen hegyes, a vágott orrú és a kerek orrú változatok is megtalálhatók a trendben. Tavasszal hátul nyitott, pántos modelleket is választhatunk. A bőr, a velúr, a lakkbőr és a vadállatbőr mintázatú cipők, valamint a különböző textil felsőrészű, például tweedmodellek egyaránt kedveltek. 







Kattints a képre! – Fotó: Salvatore Ferragamo
Telitalálat a telitalpú
  

Akinek a kényelem első számú szempont a cipőválasztásnál, az bizonyára örül, hogy ismét divatba jöttek a telitalpú cipők. A közepes vagy egészen magas talpú modellek ma sikkesebbek, mint valaha. A gyakran parafából készült, formatervezett talp nemcsak szép, de egészséges is, hiszen egyenletesen oszlik el rajta a testsúly.
A különleges ruháiról is híres énekesnő, Jennifer Lopez nemrég saját cipőkollekciót dobott piacra. A feltűnő díszítésű modellek között számos telitalpú cipő szerepel. Valószínű, hogy a sztár nevét viselő cipőmárka még kedveltebbé teszi ezt a kényelmes cipőfazont.     






Bájos balettcipők, babacipők

A fiatalok körében nagyon népszerű a klasszikus balettcipő. A lapos, kerek orrú cipellőket most rendkívül sok változatban kínálják. A pasztellszínű, a feltűnő élénk árnyalatú és a metálos felületű, arany, ezüst és bronz modellek is divatosak. A teljesen lapos talpúak mellett a törpetűsarkú balettcipők is megjelentek. E bájos lábbeliket sokszor díszíti kis masni vagy virágapplikáció. 
A ’70-es évek végén és a ’80-as évek elején volt divat a babacipőnek nevezett, lapos talpú, kerek orrú, íves kivágású, spanglis záródású cipő. Ez a kislányos fazon most reneszánszát éli. Az új trend modelljei olykor dupla pánttal záródnak.   








 Cipők a neten

• cipő.lap.hu
• Pedro García
• Salvatore Ferragamo
• Gabor
• Ecco – utcai sportcipő
• Kényelmes körömcipők
• Pollini
• Gucci





Kecses szandálok
 
Bár most még csak alkalmi viseletként, estélyi ruha kiegészítőjeként jöhetnek szóba, említést érdemelnek a szandálok. A magas sarkú, kecses fazonú modelleket idén vékony pántok alkotják. Hódít a lábszárra tekerhető pántos szandál is. A bőr felsőrészűek mellett sok a textilpántos is. Esti alkalmakra jó választás a flitteres díszítésű, magas sarkú szandál. 






Az extravagáns stílus kedvelőinek ajánlott a magas sarkú szandál és a bokacsizma egyesítéséből született bokáig érő, vékony pántok alkotta lábbeli. 





Utcai papucsok 

Néhány éve már nem csak otthon hordhatunk papucsot. Az utcai viseletre tervezett lapos, illetve magas sarkú papucsok a legkülönfélébb fazonokban készülnek.




Vannak sportos és szexis stílusúak is.
Az etno stílusú ruhákhoz keleties hatású, hegyes orrú, hímzéssel dekorált bőrpapucs viselhető.  
Nagyon praktikus a félcipő és a papucs közötti átmenetet képviselő lábbeli, amely elöl zárt, hátul nyitott, de a saroknál egycentis magasságú peremének köszönhetően nem lép ki belőle viselője.

Fotók: Pedro García, Salvatore Ferragamo, Gucci, Antishokk, Pollini

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top