Öltözködjünk

Örökzöld kérdések

Mi, nõk sokfélék vagyunk, sokféle kérdéssel, kétellyel, problémával, ami az alkatunkat és az öltözködésünket illeti. Az alábbiakban összegyûjtöttünk néhány fontos kérdést és választ.

Jálics Petra divatszakértőnk munkája során a legkülönfélébb egyedi és általános kérdéseket kapja az olvasóktól, így az alábbi összeállításunkkal azoknak próbálunk segíteni  akik még nem keresték fel őt, de szintén kételyekkel küzdenek. Nézzük hát a  leggyakoribb és  legjellemzőbb kérdéseket!

 Divatszakértőnk

Jálics Petra
“Ezúton is biztatok mindenkit, hogy bátran kérdezzen akár itt, a Nők Lapja Cafén akár személyes divattanácsadáson. Hiszen már egyetlen kérdés tisztázásával is közelebb juthat a számára ideális megjelenés kialakításához. A hosszabb, személyes öltözködési tanácsadás pedig lehetőséget ad a teljes ruhatár átbeszélésére, az egyéniséghez illő stílus megtalálására. Ezáltal mindenki tudatosabban állíthatja össze alapruhatárát, és szerezheti be alkalmi öltözékeit. S nem utolsó sorban magabiztosabban mozoghat a felvett modellekben, nemcsak saját maga örömére, hanem környezete elismerését is elnyerve.”

Kérdezd Petrát! Kattints ide!

1. A széles csípő fóbia   

Hogyan öltözzek, hogy széles csípőm keskenyebbnek tűnjön?  

Milyen szoknyát/nadrágot viseljek, hogy a csípőm ne látszódjon annyira szélesnek?

Ezek a kérdések talán a leggyakoribbak, nagyon sok nőnek – köztük egészen vékonyaknak is – gondot okoznak. De sok esetben csupán saját maguk vélik úgy, hogy csípőbőségük nagyobb, mint a „normális”.  Ezért először mindenkivel fontos megértetni, hogy a Barbie babák csak a játékgyártók képzeletének szüleményei, tehát nem e figurák alakja tekinthető normálisnak. 

Petra válasza:

A csípő- és derékbőség közötti nagyobb különbség nem feltétlenül leplezendő. Akik ezen adottságok mellett dús keblekkel rendelkeznek, azoknak alakjára illik a homokóra elnevezés. Ők kiemelhetik karcsúságukat széles övekkel, és viselhetnek csípőt hangsúlyozó, szűk fazonú nadrágot vagy szoknyát.
Aki körte alakú, vagyis felsőteste jóval

keskenyebb – esetleg ez konfekcióméretben is különbséget jelent –, az kerülje a teljesen szűk, testre szabott felsőrészeket. Az alakra simuló topokat nyitva viselt, lezserebb fazonú blúzzal egészítheti ki. Így ellensúlyozható a széles csípő.
Szintén előnyösek a tunikák, főként a kissé A-vonalúak.
A nadrágok közül a bővebb szárú, csípőtől egyenes vonalúak, valamint a trapéz szárúak ajánlottak.
A szoknyák közül a nem túl szűk modellek előnyösek. A hosszú, egyenes vagy enyhén trapéz vonalúak ügyesen leplezik a szélesebb csípőt. 
A színek optikai hatásával is keskenyíthető a csípő: sötétebb árnyalatú szoknya vagy nadrág világosabb felsőrésszel társítva mindig nyerő. 
 
És vajon ma ma mit vegyek fel?!
           

2. Mentő ötletek „úszógumi” esetén

Mivel leplezzem a derekamnál lévő plusz kilókat? Hogyan takarjam el kis pocimat?

Petra válasza: 
 
Az „úszógumi”, azaz a deréktájon elhelyezkedő kis súlyfelesleg főleg a nyári hónapokban lehet zavaró. De néhány kis trükkel elterelhető róla a figyelem. A legfontosabb az, hogy a felsőrész ne legyen alakra tapadó. Kerülni kell az erősen karcsúsított blúzokat, a rövid topokat és a derékba szabott ruhákat.
Előnyösek a csípőig érő vagy hosszabb, egyenes vonalú felsőrészek, illetve a princessz fazonú blúzok és ruhák.

Jól áll ez a szín?
3. Az ideális színek keresése 

Milyen színek állnak jól nekem, ha barna/szőke hajam és zöld/kék szemem van, a bőröm hófehér/kreol? 

Petra válasza:

A hozzánk illő árnyalatok megtalálása nagyon fontos, s mivel ez a téma bővebb kifejtést igényel, így a jövőben egy cikksorozatban mutatjuk be. Viszont  a tavaszi színtípussal foglalkozó anyag már a segítségedre lehet! (A tavaszi színtípusról itt  olvashatsz! ) Hamarosan következik a nyári típusról szóló cikk is.

4. A nagy dilemma: sportos vagy nőies stílus?

Nem tudom eldönteni, hogy milyen stílus illik hozzám. Sportos vagy nőies ruhákat viseljek? Ehhez hasonló kérdéseket is rendszeresen kapok.

Petra válasza:

A válaszoláshoz jobban meg kell ismernem a kérdezőt. Ezért gyakran személyes divattanácsadáson keresnek fel. Hiszen az alkati sajátosságok, az életstílus, a hétköznapi tevékenységek, az egyéniség minden esetben befolyásolják, kinek mit ajánlok. Gyakran nem kizárólag egyik vagy másik stílust javaslom, hanem azt, hogy az illető merjen a korábban viselt ruháitól különböző stílusú modelleket is felvenni, és hangulata, napi programja szerint választani ruhatárából. 

5. Fontos eseményekre való készülés 

Esküvőre vagyok hivatalos, és nem tudom, mit viseljek.    Nemsokára céges bulink lesz, miben kellene mennem?   Közeleg az osztálytalálkozónk, és még nincs ötletem, mit vegyek fel. Bálba hívtak, milyen ruhát varrassak? És még lehetne folytatni a sort. A válasz persze ez esetben is függ a testalkattól és a színtípustól, de íme néhány alapvető szabály, illetve támpont.
   

A lényeg, hogy érezd jól magad a ruháidban! Fő a magabiztosság!
Petra válasza:
  
• Az esküvői megjelenésről – az örömanyáknak, tanuknak ajánlott viseletekről – szól a néhány hete már olvasható cikk vége. (Az esküvői megjelenésről Itt olvashatsz részletesebben!)  Aki vendégként hivatalos az esküvőre, a tanukhoz hasonlóan, visszafogottan elegáns ruhát választhat.     
• Céges bulira általában meghívót kapunk. Ebben lehet utalás az öltözékre vonatkozóan. A legtöbb esetben nem nagyestélyi az ajánlott ruha. Kisestélyiben, vagyis koktélruhában bátran megjelenhetünk. A kis fekete mellett jó választás az elegáns kosztüm vagy nadrágkosztüm is. De a helyszíntől függően akár lezserebb öltözék is megengedett.
• Aki osztálytalálkozóra készül, olykor sok év után látja viszont kortársait. Éppen ezért szeretné legjobb formáját hozni. Ám a csinos külső mellett az is fontos, hogy kényelmesen érezze magát, és a vacsora végén se feszüljön rajta a szoknya. Ilyenkor érdemes a lazább elegancia mellett dönteni, akár a farmer-blúz páros is jó választás.      
•  Újabban sok bált rendeznek, de kevés nőnek sorakoznak a szekrényében báli ruhák. Így a kölcsönzés vagy a varratás mellett döntenek. A klasszikus báli megjelenés nagyestélyit, tehát hosszú ruhát ír elő.
Aki néhány héttel a bál előtt fordul hozzám, annak személyre szabott estélyi ruhát tudok tervezni, amely elkészül a nagy napra.

6. Az öltözékkiegészítők kérdése 

Milyen harisnyát, cipőt, táskát viseljek a ruhámhoz? E kérdés sem mellékes, mert hiába passzol tökéletesen alakunkra a ruha, hiába illik árnyalata haj- és bőrszínünkhöz, ha nem jól választunk hozzá kiegészítőket, rossz lesz az összhatás. 

Remélem jól választottam ki a napszemüveget …

Petra válasza:

• Léteznek alapszabályok, amelyeket érdemes betartani, azonban olykor eltérhetünk ezektől. Az egyik fő szempont az öltözékkiegészítők színben tartása, vagyis ha fekete a táska, a cipő is legyen fekete. Ha barna vagy bézs, akkor azzal egyező színű, ha pasztellárnyalatú, akkor ugyancsak azonos tónusú.
Ám ettől eltérhetünk, ha valamelyik kiegészítőnk színe egy másik kellék, például a sál vagy a bizsu színével azonos, illetve azzal rokon árnyalatú.
A barna, drapp és bézs tónusok sok variációt megengednek, nem kötelező minden kiegészítőnek azonos árnyalatúnak lennie.
A sportos stílusú öltözékeknél szabadabban válogathatunk a kiegészítők közül. Akár kontrasztos színű vagy mintás táskát és cipőt is választhatunk.
A hagyományos szabály szerint ősszel és télen sötétebb, mélyebb árnyalatú táska és cipő ajánlott, tavasszal és nyáron inkább világosabb, élénk színű vagy pasztelltónusú. De ma már ezt sem kötelező követni. Ahogyan a téli dzsekik, pulcsik és kordnadrágok között egyre több a világos, úgy a divatkellékeknél is jellemző ez a tendencia. Nyáron pedig, főként az alkalmi viseleteknél, megjelennek a sötétebb színek, a fekete is, és ezekhez megengedett a rokon színű kiegészítő.   

• A harisnya színét, illetve mintáját több minden befolyásolja. Egyrészt a ruha és a cipő árnyalata, másrészt lábszárunk formája. Világos ruhához, szoknyához vagy halásznadrághoz, valamint cipőhöz ne válasszunk fekete harisnyát, inkább rokon árnyalatút vagy testszínűt. Aki szeretné lábát vékonyabbnak mutatni, az a ruhához hasonló, de kissé mélyebb színű harisnyát viseljen. Aki viszont formásabbnak kívánja láttatni lábszárát, világosabbat vegyen fel. 
Fontos tudni, hogy az üvegszálas, fénylő felületű harisnyák optikailag vastagítják a lábat. A mintás modellek közül a hosszanti csíkosak vékonyítják, a vízszintes irányban csíkozottak és a nagy motívumokkal díszítettek pedig vastagítják a lábat.  

A nyári harisnyaviseléssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Sokan ma is azt vallják, amit az etikett előírt: bármilyen meleg az idő, ünnepi alkalmakon az elegáns öltözékhez hozzátartozik a harisnya. Ám amióta az eleganciájáról, stílusos megjelenéséről is híres Diana hercegnő több ízben harisnya nélkül tűnt fel jeles eseményeken, sokan követik példáját: kosztümöt vagy nyári ruhát mezítlábra húzott cipővel, szandállal viselnek.   

 Szólj hozzá, vagy kérdezz  te is a fórumom!


• Milyen ruhát illik…
• Fürdőruha 2006 …
• Esküvői ruha …
• Esküvőre ruhát s.os. …
• Cipők …
• Ruha s.o.s …
• Combfix vs. harisnyanadrág …

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top