Öltözködjünk

Városi szafari

Az idei nyáron a városban is elindulhat végre a vadászat. Persze nem a nagyvadakra, hanem a legújabb szafari ruhadarabokra! Az egykori vadászöltözék ismét teret hódít a forró flaszteren is!







Fotó: Mango
Egy kis történelem

Az eredetileg katonai és vadászöltözékek az indiai brit gyarmatosítók idejéből származnak. A keki, barna, drapp és bézs árnyalatokban játszó, természetes anyagokból varrt, jellegzetes szabású ruhaneműk igen praktikusak voltak. Idővel már nemcsak férfiak, hanem nők számára is készültek szafari stílusú modellek – nadrág és szoknya is –, és a divattervezők átültették a hétköznapi öltözködésbe az egyenruhák ihlette ruhaneműket.








 Távol Afrikától 





A híres könyv alapján 1985-ben készült nagy sikerű film, a Távol Afrikától minden korábbinál jobban divatba hozta a szafari stílust a nők számára is. A nyolcvanas és kilencvenes években számos divatcég tervezett a moziban Meryl Streepen látott ruhákhoz hasonlító modelleket, amelyek óriási sikert arattak. Ekkortól mindinkább elterjedt városi viseletté vált a szafari stílus.
Az 1960-as évek közepétől lett egyre kedveltebb a nők körében is a szafari stílus. Ez főként Yves Saint Laurent-nek köszönhető, aki a gyengébb nem számára tervezett csípő alá érő, karcsúsított, elöl fűzőpántos szafari blézert és bermudát. A nagy





Fotó: Mango
bronzkarikákból álló övvel bemutatott modell rendkívül nőies volt. Így vált az egykori uniformis ihlette divatirányzat klasszikus stílussá. A szafari ruhák nemcsak nappali, hanem esti alkalmakon is elfogadottak lettek.






Fotó: GAP
A brit gyarmatosítók korában a szafari nadrág még térdig érő volt, azóta hossza és bősége többször változott combközép és boka között. Az ing és a zubbony fazonja szintén alakult az eltelt évtizedek alatt. Természetesen mindig hatottak rá az aktuális korszak jellemző szabásvonalai, ezért időnként erősen szűkített, máskor bővebb szabású volt.
Ám a ruhaneműk tipikus jegyei ma is ugyanazok, mint régen. Továbbra is váll-lappal és sok nagy, rátett zsebbel készülnek a modellek, és gyakori a ruha anyagával azonos öv, illetve a hevederöv. Megmaradtak a keki, barna és bézs tónusok, de ma már nemcsak sötétebb zöldekkel, feketével, fehérrel és csontszínnel, hanem élénk árnyalatokkal, például narancssárgával, pinkkel, pirossal kiegészítve is divatosak.







Fotó: Mango






Fotó: GAP
A friss trend
 
Idén több irányzat is felfedezhető a szafari stíluson belül. Az egyikre a lezser szabásvonalak és a praktikus kiegészítők a jellemzőek, a másikra az alakot jobban követő fazonok és a nőies divatkellékek.
A lezser vonalat képviselik a bő szárú nadrágok, amelyek farmerből vagy lenvászonból készülnek. Általában nagy zsebekkel díszítettek, de vannak köztük zseb nélküliek is. Léteznek csípőszabásúak és derékig érők, hódít a halásznadrág, a bermuda és a sort. Gyakoriak a megkötő pánttal szabályozható derékbőségű modellek.
E nadrágokat a férfiingekre emlékeztető, de kissé szűkített vonalú, nagy zsebes blúzokkal viselhetjük, tetszés szerint betűrve vagy kiengedve, esetleg bőrövvel. Kánikulában ujjatlan lenvászonblúzzal vagy pamuttoppal egészíthetjük ki. Kedvelt az atlétatrikó fazon is. Hűvösebb időben lenvászondzsekit vehetünk fel. 






Fotó: GAP
A ruhák között is van sportosabb jellegű. A rövid ujjú vagy ujjatlan, egyenes szabású, hosszú ruhák lehetnek elöl végig gombosak vagy zipzárasak. Divat a kenguru-zsebbel ellátott modell. A combközépig érő ruhákat bő nadrág fölött is viselhetjük. 

A lezser szafari modellekhez lapos szandál vagy színben illő tornacipő ajánlott.







Egy kis nosztalgia: Szafari – POP!
A szafari stílus nőiesebb változatát a testre simuló felsőrészek és ruhák, valamint a szűkebb nadrágok és a különböző fazonú szoknyák képviselik. Ezeket szintén nagy zsebekkel tervezik. A szexis blúzok és topok mély nyakkivágással, olykor fűzős dekoltázsrésszel készülnek. Megjelentek a míderszerű felsőrészek is. A modellek gyakran köldök fölött végződnek. De vannak karcsúsított tunikák is, amelyek kissé bővülnek lefelé. A blézerek általában erősen karcsúsítottak, rövid állásúak, övesek.  
Az anyagok sokfélék, a vászon és pamut mellett különféle elasztikus kelmék, sőt, selymek is szerepelnek a nőies szafari modellek palettáján. Olykor romantikus díszítőelemek, például csipkés szegélyek, gyöngyök jelennek meg e ruhaneműkön. 
Az alakot követő szabású ruhák között vannak mini és maxi hosszúságúak is. Egyes modelleket neccbetétek tesznek kifejezetten szexissé.  
A szoknyák között találunk minit és maxit, csípőfazonút és hagyományosat, egyenes és trapéz vonalút.







Fotó: GAP

A szűk szárú nadrágok a zsebek mellett olykor sok cipzárral vagy gumicérnás behúzással díszítettek.







Fotó: Versace
A nőiesebb szafari modelleket magas sarkú szandállal vagy utcai papuccsal társíthatjuk. Illenek hozzájuk a telitalpú lábbelik is, például a lábszárra tekerhető pántos szandálok.








Fotó: GAP
Kiegészítők


Nem feledkezhetünk meg a stílus fő öltözékkiegészítőiről sem! A kis vagy nagy karimás szalmakalap, akárcsak a napszemüveg – amelyből választhatunk vadállatmintás díszítésűt – nemcsak csinos, véd is. 
A tigris- vagy leopárdmintás muszlinkendők hajba, nyakba, kalap alá vagy a karimájára kötve, valamint öv helyett is viselhetők.
Ugyanilyen mintájú hajcsatot, hajcsipeszt tűzhetünk frizuránkba. Az ékszerek közül a fából, bőrből és csontból készültek illenek leginkább a szafari stílusú ruhaneműkhöz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top