Öltözködjünk

Öltözzünk színtípusunk szerint!

Bizonyos színek jól állnak, míg mások kevésbé. Aki ismeri "személyes" színeit, megspórolhat magának néhány elhibázott vásárlást. De hogyan válasszuk ki magunknak a legelõnyösebb árnyalatokat?

Négyrészes sorozatunk első cikkében a tavasz típussal foglalkoztunk, ez alkalommal a nyár színtípus következik.


A nyári típus








Nyári sminktípus – Smink: Kilin Gyöngyi, Fotó: Ritter Doron – Kattints a képre!
Az e színtípusba tartozók arcbőre hideg árnyalatú, világos, enyhén rózsaszínes tónusú. Az arcon előfordulhatnak szeplők, amelyek inkább barnásszürkék, mint aranysárgák. 

Hajuk színe a világosszőkétől a sötétbarnáig terjed, és jellemzően hamvas árnyalatú. 

Szemük lehet kék, zöld, szürke vagy világosabb barna, borostyánszínű. 
A színválasztásnál fő szempont, hogy a hideg árnyalatok mellett döntsenek, ezek közül is főként a világos tónusok, tehát a pasztellek, illetve a kissé szürkések ajánlottak, amelyek üde, fiatalos megjelenést biztosítanak. Kerüljék a rikító és a meleg színeket, mert azok sárgásnak és betegesnek mutatják bőrüket, sőt, általuk mélyebbnek tűnnek a ráncok, feltűnőbbek a bőrhibák. A ruhadarabok közül elsősorban a felsőrészek, illetve sálak, sapkák színe fontos, hiszen ezek vannak arcunk közelében, és színük visszatükröződik bőrünkön. Általuk lesz arcunk frissebb, üdébb hatású vagy fakóbb, sápadtabb. 

Ajánlott árnyalatok:

• a kék visszafogott tónusai a vízkéktől a fakó farmerkéken és a szükéskéken át a sötét tengerészkékig,  
•  a vörös hideg árnyalatai: a meggyszín, a borvörös, a mélybordó, 
• a zöld hideg, kékes változatai: a mentazöld, a türkiz, a méregzöld, a fakó szürkéskeki,   
• a barnák közül a szürkébe hajló árnyalatok, például a fahéjszín és a kakaóbarna,
• a pasztelltónusok a leginkább előnyösek: a vaníliasárga, a halvány citromsárga, a bézs, a drapp, a világosrózsaszín, az orgonalila, a vízzöld,   
• a rózsaszínes lilás árnyalatok közül a pink és az ibolyalila. 







Nyári színskála – Kattints a képre!

A vakító hófehér helyett inkább törtfehér, vajszín vagy bézs választható, mert ezek az árnyalatok lágyabb hatásúak.
Sötétszürke, antracit, szürkésbarna vagy mélykék viselhető fekete helyett, amely túl erős kontrasztban lenne az arcszínnel.      
                                                        
Nem ajánlott színek:

• a narancsos tónusok, a barackszín,
• az élénk citromsárga.  








Az évszakelmélet alkalmazása

Az évszakelmélet megalkotója a svájci Johannes Itten. A művésztanár a húszas években festőszakos diákjainak oktatása folyamán dolgozta ki azóta világszerte elismertté vált elméletét. Eszerint egyéni külső megjelenésünkhöz bizonyos színharmónia illik. A színcsoportokat annak alapján határozta meg, hogy azok mely évszakban jelennek meg a természetben. Az ő színelemzésének megfelelően a négy évszak szerint sorolhatók csoportokba az árnyalatok. 

Ma a széles körben alkalmazott színtanácsadás Johannes Itten elméletére épül, ezt egészíti ki az egyén bőralapszínének meghatározásával. Így a meleg, sárgás bőralapszínűek a tavaszi, illetve őszi típusba tartoznak, a hideg, szürkés, rózsaszínes bőralapszínűek pedig a nyári vagy téli típusba.

színtnácsadáson a divatszakember meghatározza, hogy vendége melyik színtípusba tartozik, és ennek alapján megmutatja a hozzá illő színskálát. Az ebben szereplő árnyalatok harmonizálnak legjobban arcunk, szemünk, hajunk színével. Ezt megismerve és alkalmazva könnyebben vásárolhatunk ruhát, magabiztosabban állíthatjuk össze egyéni ruhatárunkat. Emellett a színskála segít a megfelelő sminkszínek kiválasztásában is.  



Itt olvashatsz az előző részben bemutatott tavaszi színtípusról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top