Öltözködjünk

Tengerre fel!

Kék, fehér, piros, a jellegzetes trikolor, elsõsorban vízszintes csíkok formájában tûnik fel a klasszikus tengerész stílusú ruhákon. Miért nem válik unalmassá az évrõl évre visszatérõ módi? Most megfejtjük a titkot!





Egyenruhából elegáns módi

Vannak stílusok, amelyek már évtizedek óta biztos helyet foglalnak el a divat gyorsan megújuló palettáján. Ilyen a tengerész stílus; nyaranta találkozunk vele, újabban nemcsak a vízparti viseletek között, hanem a hétköznapi, utcai öltözködésben is egyre gyakrabban.

A matrózok egyenruhája ihlette módi kezdetben főként sportos, lezser ruhaneműket kínált, majd megjelentek az elegáns, nőies, olykor luxus sugárzó modellek is. Ezekben a ruhákban a felkapott nyaralóhelyek casinóiban, éttermeiben is sikk megjelenni.

A karakteres stílusjegyek továbbra is felfedezhetők a ruhadarabokon, azonban a divattervezők minden szezonban újítanak valamit. Ennek köszönhetően újra és újra meghódítják szívünket a tengerészek.
Néhány divatkreátor neve kifejezetten összekapcsolódik a tengerész stílussal: Ralph Lauren és Tommy Hilfiger rendszeresen tervez ilyen kollekciót.







Vitorlázáshoz – Tommy Hilfiger
Sportosan, kényelmesen


Hajókiránduláshoz, vitorlázáshoz, nyaraláskor és munkahelyre is ideálisak a tengerész stílus lezser fazonú darabjai. Az ujjatlan topok, a rövid és hosszú ujjú pólók tiszta pamutból, pikéből vagy különféle könnyű, rugalmas szálat is tartalmazó, kevert anyagokból készülnek.

A vékony fonalból kötött, illetve horgolt pulcsik is megjelennek a tengerész trendben. A klasszikus, kék-fehér vízszintes csíkos modellek mellett a fehér, kék vagy piros alapszínű felsők is gyakoriak, amelyeket kontrasztos árnyalatú, keskeny vagy széles paszpól díszít. Olykor csupán egy kis méretű, hímzett horgonymotívum tűnik fel a tengerész trend stílusjegyeként.







Ralph Lauren
A mély V-kivágású vagy csónaknyakú, lyukacsos mintájú pulóverek a hűvösebb estékre, a gépi kötésű, zártabb fazonú felsőrészek vitorlázáskor, szeles időben ajánlottak. A vállat szabadon hagyó pólók és pulcsik színben illő fehérnemű vagy fürdőruha fölött is viselhetők, a melltartó kikandikáló pántja szexissé teszi a megjelenést.

A lezser felsőrészeket lenvászon nadrággal és szoknyával hordjuk. A tengerész stílus egyik alapdarabja a bő szárú hófehér nadrág, amely rendkívül jól variálható. Szintén praktikusan kihasználhatók a farmernadrágok és -szoknyák. A tengerész stílusú felsőkhöz kedvünk szerint választhatunk mélykék vagy koptatott farmert, illetve fehér, kék vagy piros halásznadrágot, bermudát, sortot, valamint miniszoknyát.

A színeknél újdonság a citrom- és a napsárga; ezek a tónusok nem dominálnak, csupán kisebb felületeken vagy díszítőelemként szerepelnek. A sötétkéket néha élénktürkiz vagy vízkék, a pirosat bordó váltja fel a tengerész-modelleken.





Színben tartott kiegészítők








Tommy Hilfiger
A sportos ruhadarabokhoz lapos talpú lábbelit választhatunk, például kék, fehér, piros vagy sárga tornacipőt, edzőcipőt, illetve mokaszint, bőrszandált.
A stílus fontos kellékei az övek, a sapkák és a kendők. Bőröv helyett egyszínű vagy csíkos hevederövet is hordhatunk.

Fejünket sildes sapkával vagy tarkónál megkötött kendővel védhetjük a naptól. Nyakunkba mintás, de színben tartott cicakendőt köthetünk.







Tommy Hilfiger






Extravagáns változat
Ragyogó elegancia


A tengerész stílus elegáns változatára is jellemző a klasszikus trikolor és a vízszintes csíkozás. Ám esetenként függőleges csíkok váltják fel ezt. A felsőrészek, blézerek, szoknyák és ruhák alakot hangsúlyozó szabásvonalakkal készülnek. A topok és blúzok olykor merészen mély dekoltázsúak. A nadrágok lehetnek lengő szárúak és szűk fazonúak, a szoknyák térdig érők, valamint hosszabbak is.
Az anyagoknál a lenvászon mellett finom kelmék is megjelennek, például muszlin és selyem.

A színpalettán a kék, fehér és piros kiegészül szemet vonzó arannyal és ezüsttel. E két szín a díszítésben és a kellékeknél kap fontos szerepet: gyakoriak a feltűnő fémgombok – amelyek a hajóskapitányok öltözékét is dekorálják –, a díszvarrások és a fémesen fénylő táskák, övek, cipők.







Tommy Hilfiger
Nőies kiegészítők






Tommy Hilfiger


Az elegáns tengerész-modellekhez ajánlott „felékszerezni” magunkat. Persze nem feltétlenül drága, valódi ékszerekkel, hiszen ma csodaszép bizsuk közül válogathatunk. Az arany vagy ezüst nyakláncok, karkötők, fülbevalók mellé színben passzoló láncövet válasszunk.





Kalózlányoknak – Esprit táska
A strasszokkal vagy Swarovsky kristályokkal díszített ékszerek ugyancsak tökéletes kiegészítői az elegáns, nőies ruháknak. Akárcsak a magas sarkú cipők és szandálok. Viselhetünk öltözékünkkel azonos színű vagy arany, illetve ezüst cipellőt. Akinek számára fontos szempont a kényelem, kecses formájú mokaszinnal vagy telitalpú szandállal társíthatja öltözékét.

A tengerész stílus megengedi, hogy még az elegáns modellekhez is nagyobb méretű retikült, válltáskát viseljünk, amelybe belefér akár a strandfelszerelés is.
Nem feledkezhetünk meg a napszemüvegről sem; a nőies ruhadarabokhoz elegáns, finom vonalú modell dukál. Nagy divat idén a fejkendőre feltolva hordott napszemüveg.








 Bátor stíluskeverés






Tommy Hilfiger
Ma már nem ritka, hogy egymástól igen különböző stílusokat ötvöznek a divattervezők, a kifutón gyakran meghökkentő összeállításokat láthatunk. Ez a tendencia megfigyelhető a tengerész stílus egyes modelljeinél is. A sportos és elegáns ruhaneműk mixelhetők, sőt, bohókás, extravagáns, romantikus darabokkal ötvözve is felvehetők. Például csíkos trikót bő, fodros, lenge szoknyával – akár apró virágossal is, ha színben azonos – viselhetünk. Bő, fehér nadrágot zsabós kék blúzzal társíthatunk. Olykor az öltözetnek csupán egy-egy kis eleme idézi a tengerész stílust.

A stíluskeverés az öltözékkiegészítőkre és a díszítésekre is vonatkozik. A klasszikus, kék-fehér csíkos pólók az extravagáns stílusra jellemző, feltűnő bizsukkal, több sor, hosszú nyaklánccal és óriási, csüngő fülbevalóval hordhatók. A lezser fazonú, rusztikus anyagú modelleket néha mutatós hímzett motívumok teszik egyedivé.


A nagyméretű fotókhoz, kattints a képekre!

Fotók: Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Esprit, H&M, Mango

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top