Öltözködjünk

Öltözzünk színtípusunk szerint! 3. rész

Bizonyos színek jól állnak, míg mások kevésbé. Aki ismeri „személyes” színeit, megspórolhat magának néhány elhibázott vásárlást. De hogyan válasszuk ki a legelõnyösebb árnyalatokat?

Négyrészes sorozatunk első két cikkében a tavasz, illetve a nyár típussal foglalkoztunk, ez alkalommal az ősz színtípus következik.








Kattints a képre! – Fotó: Pilgrim
Az őszi típus

Az e színtípusba tartozók arcbőre meleg tónusú, sárgás-barnás árnyalatú, lehet arany-bézs vagy barackszínű. Az arcon előfordulnak vöröses vagy aranysárga szeplők.

Hajuk színe az aranybarnától a gesztenyeszínen és a sötétbarnán át a rézvörös barnáig terjed, jellemzően meleg, enyhén vöröses árnyalatú.            
Szemük lehet barna, zöld, szürke, borostyánszín és kék is.

A színválasztásnál fő szempont, hogy meleg, telt árnyalatok mellett döntsenek. Ideálisak a földszínek és a jellegzetes, őszi lombszínek. Kerüljék a hideg, szürkés tónusokat, mert azok fáradtabbnak, idősebbnek mutatják őket. A ruhadarabok közül elsősorban a felsőrészek, illetve a sálak és sapkák színe fontos, hiszen ezek vannak arcunk közelében, és színük visszatükröződik bőrünkön. Általuk lesz arcunk frissebb, üdébb hatású vagy fakóbb, sápadtabb. 








Az évszakelmélet alkalmazása







Kattints a képre! – Fotó: Pilgrim
Az évszakelmélet megalkotója a svájci Johannes Itten. A művésztanár a húszas években festő szakos diákjainak oktatása folyamán dolgozta ki azóta világszerte elismertté vált elméletét. Eszerint egyéni külső megjelenésünkhöz bizonyos színharmónia illik. A színcsoportokat annak alapján határozta meg, hogy azok mely évszakban jelennek meg a természetben. Az ő színelemzésének megfelelően a négy évszak szerint sorolhatók csoportokba az árnyalatok. 

Ma a széles körben alkalmazott színtanácsadás Johannes Itten elméletére épül, ezt egészíti ki az egyén bőralapszínének meghatározásával. Így a meleg, sárgás bőralapszínűek a tavaszi, illetve őszi típusba tartoznak, a hideg, szürkés, rózsaszínes bőralapszínűek pedig a nyári vagy téli típusba.

színtanácsadáson a divatszakember meghatározza, hogy vendége melyik színtípusba tartozik, és ennek alapján megmutatja a hozzá illő színskálát. Az ebben szereplő árnyalatok harmonizálnak legjobban arcunk, szemünk, hajunk színével. Ezt megismerve és alkalmazva könnyebben vásárolhatunk ruhát, magabiztosabban állíthatjuk össze egyéni ruhatárunkat. Emellett a színskála segít a megfelelő sminkszínek kiválasztásában is.  







Ékszertipp – Kattints a képre! – Fotó: Pilgrim
Ajánlott árnyalatok:
 

• a barna meleg tónusai a drapptól a rozsdabarnán át a csokoládészínig, 
•  óarany, bronz- és rézszín,
• bézs, kukoricasárga, napsárga, mustárszín, narancssárga, barackszín,
• korallpiros, lazacszín, púderrózsaszín, paradicsompiros, tompa vörös,
• sárgászöld, olajzöld, sárgáskhaki,
• sötét tengerkék, vízkék, farmerkék,
• padlizsánszín, barnásbordó, mélyzöld, meleg szürke, teveszőrszín.


A fekete és a hófehér nem előnyös az őszi típusúaknak, mert ez a két szín túl hideg és kemény a meleg bőrtónusukhoz. Fekete helyett csokoládébarnát, mélykéket vagy a színpalettájuk egy másik sötét árnyalatát választhatják. Vakító hófehér helyett inkább lágyabb tónus, például törtfehér, vajszín, tojáshéjszín, bézs, pezsgőszín vagy – kék szem esetén – világoskék viselhető. Ezek az árnyalatok melegebb hatásúak.  








Az őszi színpaletta – Kattints a képre és nyomtasd ki!

Nem ajánlott színek:

• hideg rózsaszín, pink, 
• citromsárga, hideg türkiz,
• kékesszürke, szürkészöld. 





A témával kapcsolatos öltözködési és sminkelési kérdéseidet tedd fel bátran szakértőinknek!








A témához ajánljuk: 





Aki ismeri „személyes’” színeit, megspórolhat magának néhány elhibázott vásárlást. A divattal foglalkozó rész bemutatja az optimális színpalettát az alapruhakészletéhez és javasol néhány ideális színkombinációt. Saját színtípusának megállapításához 8 lapméretű, eltávolítható színpaletta lesz a segítségére – ezek egyenként összefoglalják valamennyi típus minden színét, amely szóba jöhet. Ezt a színpalettát vigye magával a kézitáskájában, ha vásárolni indul, segíteni fogják a döntését, és gondoskodnak róla, hogy kizárólag olyasmivel térjen haza, ami igazán jól áll Önnek.

Kedvezményes ár: 3000 Ft
216×265 mm, 128 oldal  
Hajja & Fiai Könyvkiadó
www.hajja.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top