Öltözködjünk

Mit rejt az ékszeres szelence?

Finom, kecses filigrán láncok, klasszikus eleganciát sugárzó gyöngysorok, ragyogó kristálycsodák és színpompás bizsuk – ha belekukkantunk a képzeletbeli óriás ékszeres dobozba, amely az õszi–téli kollekciók legszebb modelljeit rejti, mindezeket megcsodálhatjuk.


Gyere velünk a szemet gyönyörködtető utazásra!






Ihlető források











Fotó: Pilgrim – Kattints a képre!
Az ékszertervezők, akárcsak a divat más területeinek dizájnerei, gyakran fordulnak ihlető forrásért a természethez. A tervezés első lépése a legtöbb esetben a kiválasztott természeti forma, élőlény – például virág, levél, csiga, kagyló, pillangó vagy bármi más – megörökítése szabadkézi, illetve számítógépes grafikai módon. Ezt követi a rajz absztrahálása, vagyis az eredeti formától való elvonatkoztatás, az újraértelmezés. Így születik meg az ékszeren megjelenő motívum, az egyedi alakú medál.

Máskor régi korok divatját elevenítik fel az ékszerek megálmodói. Néhány évtizeddel



vagy akár több évszázaddal korábbi idők formavilága és díszítőelemei által ihletett ékszereket alkotnak.

Most egyes modellek a misztikus középkor jellegzetes ékszereit idézik, különleges sárkányalakok, címerek, lovas figurák tűnnek fel rajtuk. Mások a szecessziós divatot hozzák vissza, ezeket kacskaringós ornamentika jellemzi.





Alapanyagok, színek










Nemesfémekből, aranyból, ezüstből, rézből, valamint aranyozott fémekből egyaránt sok ékszert készítenek most. Ezeket gyakran kombinálják kristályokkal, féldrágakövekkel, gyémántokkal, valódi gyöngyökkel és üveggel.
A mesterséges alapanyagok újabban már nehezebben különböztethetők meg az eredeti








Kattints a képre!

kövektől és gyöngyöktől. A finom kidolgozású, színes műanyag „kövek” a féldrágaköveket utánzó színekben és formákban jelennek meg a mutatós bizsukon. Hódít a türkiz, a fekete, a bordó, a lila, az éjkék, a tűzpiros, a világoszöld bizsu. A strasszok és flitterek parányi és nagyobb méretben, a színskála számos árnyalatában díszítik a bizsukat.

Az etnotrend ékszerei fából, csontból, bőrből és fémből készülnek. A natúr színek mellett a tarka, élénk árnyalatok is megjelennek.






Medálos láncok











Kattints a képre!

Ma a fiatalok körében is kedveltek a kisebb-nagyobb medállal díszített nyakláncok. A vékony vagy vastag arany- és ezüstláncok változatos alakú, például kerek, ovális, téglalap vagy szív formájú medállal készülnek.








Kattints a képre!

Ezeken a hagyományos Madonna-alak vagy természeti motívum, olykor szarvasfigura látható. A medált gyakran strasszok vagy Swarovski-kristályok keretezik. A rövid és hosszú, medálos láncok illenek az alkalmi ruhákhoz, mély dekoltázsú modellekkel viselve érvényesülnek a legjobban.

Továbbra is divat a kis- vagy nagyméretű kereszttel tervezett nyakék, amelynek viselése nem feltétlenül vallási meggyőződést jelent.
A kereszt gyakran igen feltűnő, olykor csillogó kristályokkal, strasszokkal kirakott.






Grace Kelly stílusában










A hollywoodi filmsztárból hercegnévé vált, legendás szépségű nő mindig elegáns, nőies öltözködéséről és stílusos ékszerválasztásáról is híres volt. Kedvencei voltak a klasszikus eleganciát sugárzó gyöngysorok.

Ezek ma reneszánszukat élik. A gyöngy minden formájában kedvelt. A különböző vizekből származó és eszerint más-más árnyalatú (fehér, halvány rózsaszín, kék és fekete) fajtákból egészen apró, illetve nagy szemű nyakláncok, karkötők, fülbevalók és gyűrűk készülnek.

Ha nem akarunk komolyabb összeget költeni valódi gyöngy ékszerekre, válasszunk mutatós utánzatot.






Elbűvölő kristályok



 








Kattints a képre!







Kattints a képre!

Néhány éve óriási népszerűségre tettek szert a Swarovski-kristályok. Ezek a ragyogó kis csodák feltűnnek ruhán, cipőn és természetesen mindenféle ékszeren. Óriási színkínálat és formagazdagság jellemző rájuk. Hódítanak a gyöngy, a szív, a virág, a szögletes alakú, valamint a különböző állatfigurákat – például pillangó, szkarabeuszbogár – mintázó








Kattints a képre!

kristályokkal dekorált ékszerek. Az egysoros nyakláncok mellett kedveltek a két-három vagy többsoros nyakékek és karkötők is. Ezek, bár feltűnőek, nemcsak estélyi ruhához viselhetők, hanem hétköznap egyszerű pulcsi-farmer pároshoz is. Akárcsak az óriásgyűrűk és a csüngő fülbevalók.






Finom filigránok










Kattints a képre!


A filigrán szót hallva sokan a vékonycsontú, karcsú, kis termetű nőkre gondolnak. Azonban ez a kifejezés az ékszerek egy típusát jelenti eredetileg. A vékony, sodort ezüstdrótból hajlított, tekert, kecses vonalú ékszerek: láncok, fülbevalók, gyűrűk, brossok és hajtűk gyűjtőneve a filigrán. E légiesen finom modelleken gyakori a lepke- és a virágmotívum, valamint a féldrágaköves díszítés.






Minimal art















A modern dizájn kedvelt válfaja a minimal art. Az e stílusba tartozó művészi alkotások színeikben és formáikban is letisztultak, egyszerűek. Az ékszerek között is jelen van ez az irányzat. Ezt képviselik a hosszú, egészen vékony ezüst vagy arany fülbevalók, amelyeket egy vagy több lánc alkot. Továbbá a rövid vagy hasig lelógó változatban is létező nyakláncok, amelyekre általában egy nagyobb méretű, például stilizált virág alakú medált fűznek.






Színpompás bizsuk










A már említett bizsuk mellett, amelyek a nemesfémekből, valódi kövekből és gyöngyökből készített ékszereket utánozzák, léteznek olyanok is, amelyek „büszkén vállalják” bizsu voltukat. Az élénk színekben pompázó, széles műanyag karperecek, nagyméretű klipszek és feltűnő nyakékek a nyolcvanas évek divatját hozzák vissza.






Etnotrend

















Fotó: Pilgrim

Akik a ruhák közül szívesebben viselnek természetes alapanyagúakat, valószínűleg az ékszerválasztásnál is kitartanak nézeteik mellett. Nekik az etnotrendet ajánljuk. Az e stílusba tartozó modelleken a különböző népek hagyományos viseletének, illetve ékszereinek jellegzetességeit fedezhetjük fel. A fából, csontból, bőrből és fémből készült ékszerek gyakran őrzik eredeti színüket, máskor festettek, lehetnek élénk árnyalatúak is. A kicsi vagy óriás méretű fagyöngyökből fűzött, hosszú nyakláncokból és karkötőkből többet is viselhetünk egyszerre. A nyaklánc köldökig is érhet.






Ékszerek férfiaknak









Kattints a képre!
Míg a történelem folyamán több korszakban is a férfiak viselete volt a díszesebb, ők hordtak több és pompásabb ékszert, ma fordított a helyzet. Ám az erősebb nem számára ma is terveznek ékszereket. Több ezüst ékszert kínáló cég férfikollekciót is piacra dob. A maszkulin karaktert a vastagabb láncok, az olykor durvább formák, a nagyobb méretű csatok és karabinerek adják. No meg a vagány, kifejezetten férfias díszítőelemek, amelyek között az autó-, a motor-, a koponya- és lábszárcsontmotívum, a madárszárny, valamint a vadnyugati hangulatot idéző ló és bölény is szerepel.

A nyakbavalót – ezüst- vagy aranylánc és bőrszíj esetén is – díszítheti féldrágaköves medál, például állatfog alakú.







Kattints a képre!
A nyakláncok mellett a legkedveltebbek a csuklóláncok, ezek közül is a „dögcédulás”. A dögcédula egy kis bilétát jelent. Az első világháború idején a francia katonák viseltek csuklójukon bilétával ellátott láncot, amelyen személyazonosító adataik szerepeltek. A második világháborúban már az amerikai hadseregben is elterjedt ez a szokás. Innen ered a név, amelyet a férfiak körében divatossá vált ékszer kapott. A mai vastag, szögletes szemű karláncok ezüstből, ritkábban aranyból készülnek. A lánc részét képező dögcédulára viselője tetszés szerinti szöveget vagy motívumot vésethet.

A férfiak ékszereinek tekinthetjük a díszes ezüst vagy bronz övcsatokat, amelyek gyakran western stílusúak, valamint a karabinerrel övtartóra csatolható, vastag fémláncokat, amelyek a másik végükön a nadrág farzsebében hordott pénztárcához kapcsolódnak.







Tippek:




• Farmer-póló pároshoz, lezser, kötött ruhaneműkhöz, romantikus ruhákhoz: etnostílusú, fagyöngy láncok, bőrből és csontból készült ékszerek.

• Hétköznapi, sportos ruhákhoz: tarka bizsuk, egyszerű ezüst- vagy aranyláncok, fülbevalók és gyűrűk.

• Estélyi ruhához, elegáns kosztümhöz: klasszikus gyöngysorok, filigrán láncok, féldrágaköves és Swarovski-kristályos ékszerek.

• Mély dekoltázsú felsőrészekhez: hosszú nyakláncok medállal.

• Feltűzött frizurához: hosszú, vékony ezüst vagy arany fülbevalók, csüngő, köves fülbevalók.

Fotók:
• Pilgrim – Tasenka & Dio
• Swarovski
• Zancan Gioielli
• Ayala Bar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top