Öltözködjünk

Vagány, romantikus, elegáns

Idén a legnagyobb trend a stílusok keveredése! Viselhetünk bátran vadnyugatot idézõ lovaglócsizmákat, feltûnõen nõies vagy etnostílusú modelleket, sõt a legjobb, ha olyan lábbelit választhatunk, amely ötvözi a különbözõ irányzatokat!










 Csizmák minden időben






Régebben kizárólag a hideg évszakok főszereplője volt a csizma, manapság azonban kedvünk szerint viselhetjük, évszaktól függetlenül. A vékonyabb bőrből készült vagy textil felsőrészű modellek ideálisak alkalomra és szárazabb időre, de a fagy és esős idő beköszöntével inkább válasszunk a melegebb és praktikusabb darabokat!









 Megszelídített motoros stílus


A motorosok klasszikus viseletéhez tartozik a westerncsizma: a hegyes orrú, alacsony vagy közepesen magas, kockasarkú, középhosszú szárú, dísztűzéses lábbeli. Ez ihlette a most divatos, nőiesített modelleket, amelyek sarka magasabb és olykor keskenyebb, néha tűsarkú, orruk gyakran még hegyesebb, száruk pedig hosszabb is lehet, mint az eredeti westerncsizmáké. Ezeket a vagány és egyben nőies modelleket is jellegzetes díszítővarrások, illetve gyakran többszínű bőr kombinálása teszi mutatóssá. Gyakran sarkantyú is díszíti a csizmákat.





A különlegességek kedvelői flitterekkel televarrt, fekete westerncsizmát is választhatnak, amely akár fiatalos, alkalmi öltözékekhez is illik.
Szintén a motorozás megszállottjainak kedvelt darabja a natúr színű, hosszú szárú, gömbölyű orrú, vastag borjúbőr csizma, sokan máig ezt nevezik motoroscsizmának. Ez a fazon, kissé nőiesített változatban, két-három centis sarokkal, lábszárra simuló formával ugyancsak hódít most.









Nem csak lovagláshoz


A hagyományos lovaglócsizmák mintájára tervezett, utcai viseletre való női modellek egyenes, hosszú szárúak, alacsony sarkúak és gömbölyű orrúak. A fekete, barna és natúr színben kínált csizmákat olykor dísztűzések, csatok, pántok dekorálják, és gyakori a fűzős záródás. Jó talpfelépítésüknek köszönhetően kényelmesen róhatjuk bennük a kilométereket.




A nőiesített lovaglócsizmák, akárcsak a motoroscsizmák, viselhetők farmer- vagy kordbársony nadrághoz és farmerminihez is.





 Etnománia


A különböző népek hagyományos viseletének jellegzetes elemeit alkalmazó divatirányzat, vagyis az etnostílus továbbra is kedvelt, a csizmadivatban is jelen van. A rusztikus kidolgozású, rendszerint lapos talpú vagy alacsony sarkú csizmák és bakancsok kényelmesek többórás gyaloglás után is. Találunk köztük bőr, velúr, művelúr, valamint más textil felsőrészű modelleket is. A hímzésekkel, rojtokkal, applikációkkal vagy fűzőkkel díszített csizmák illenek a lezser, nadrágos öltözékekhez és a romantikus stílusú, fodros, hosszú szoknyákhoz is.









 Telitalpon, stabilan






„These boots are made for walking…” Azaz: ezek a csizmák sétára valók – énekelte egykor Nancy Sinatra. Ez igaz a ma újra divatos telitalpú csizmákra is, hiszen csinosak és stabil felépítésűek. Mivel testsúlyunk egyenletesen oszlik el a telitalpon, kényelmesen közlekedhetünk bennük, és nem csúszunk el a vizes vagy jeges aszfalton. Főleg akkor nem, ha recés gumitalpú csizmát választunk. Az etnostílusú modellek között, valamint az elegáns, szűk, hosszú szárú csizmák között is sok a telitalpú.









Elegánsan, ha esik, ha fúj


Aki minden időben kitart a nőies elegancia mellett, az is széles palettáról választhat csizmát idén ősszel. A feltűnően magas tűsarkú és a törpetűsarkú modellek, a hosszú, szűk szárú, lábszárközépig érő és a bokacsizmák egyaránt megtalálhatók az új trendben. A bokacsizmák között vannak alacsony sarkúak is, ám ezek is elegánsak, mert finom kidolgozásúak, és rásimulnak a lábfejre.
A csizmákat változatos díszítőelemek teszik egyedivé:



hímzések, paszpólok, hangsúlyos csatok, pántok, szalagok, valamint fémkarikák és rézszegecsek. A csizmák szára gyakran nem egyenes vonalban, hanem ívesen végződik, ettől kecsesebb. A szár sokszor redőzött vagy hajtókás.

A bőr és velúr mellett divat a műbőr, a lakkbőr, az antikolt bőr, illetve a krokodil- vagy kígyóbőrt utánzó alapanyag. A csizmák készülhetnek teljes egészükben különleges felületű bőrből, de olykor csak díszítésként jelenik meg rajtuk az antikolt, a lakkos vagy a hüllőbőr-utánzatú betét. A teljesen lábszárra simuló fazonú, úgynevezett harisnyacsizmák rugalmas textil felsőrésszel készülnek.




Idén ősszel és télen a természetes színeké a főszerep. A barna minden árnyalata divat a konyakszíntől a gesztenyebarnán át a terrakottáig, kedvelt a fekete, a hófehér és a bézs.

A bokacsizmák ideálisak nadrághoz, halásznadrághoz és maxiszoknyához, a hosszú szárú modellek és a harisnyacsizmák halásznadrághoz, térdnél végződő szoknyákhoz és miniszoknyákhoz viselhetők.







Kattints a képekre!
Fotó: Deichmann

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top