Öltözködjünk

Válassz arcformádhoz illõ szemüveget!

Ma már a szemüveg divatcikké vált. Arcvonásaink és öltözetünk egészen új és izgalmas értelmezést nyer egy jól megválasztott darabbal. Most segítünk megtalálni az egyéniségedhez és arcformádhoz leginkább illõ optikai keretes szemüveget.







Fotó: Salvatone Ferragamo




Kontaktlencse helyett szemüveg


A kontaktlencsék a ’70-es években jelentek meg hazánkban, ekkor még a legtöbb szakember úgy vélte, hogy a szemüveg kora ezzel leáldozóba kerül, hiszen a kontaktlencse tökéletes helyettesítője lesz annak. Az elmúlt években a kontaktlencsék hatalmas fejlődésen mentek keresztül, ezzel akár még nagyobb konkurensekké válhattak volna. A lencsék haladásával együtt ugyan nőtt azok népszerűsége, azonban mégsem váltak akkora átütő sikerré, mint ahogy azt a szakértők várták.

A legtöbben kényelmetlennek tartják a lencsékkel való napi foglalatosságokat, vagyis a felhelyezést, tisztítást, tárolást, vagy adott esetben az általuk okozott irritációt. Mások azonban a praktikusságon és kényelmen felül azt vallják, hogy egy jól megválasztott szemüveggel megjelenésük még karakteresebbé válhat és jó benyomást kelthet. Tény, hogy a szemüveg mára divatcikké vált. Amellett, hogy öltöztet, növeli tekintélyünket, keretezi arcunkat és sejtelmesen hangsúlyozza szemünket.








Fotó: Versace




 A szemüvegek stílusa


A szemüveg stílusát elsősorban a lencse mérete, formája és a keret alapanyaga befolyásolja, ami készülhet fémből, áttetsző vagy színes műanyagból, esetleg szaruból, de méregdrága kollekció esetén akár nemesfémből is. Az utóbbi években több minimalista tervező keret nélküli szemüvegeket dobott piacra, de elterjedtek még a szögletes formájú fémkeretes darabok. Azonban számtalan klasszikus modellt is találunk. Egy-egy szemüveg, a szárán feltüntetett neves divatház emblémájával, presztízsdarabnak is számít. A keret színét






Szögletes arcformához: Silhouette
célszerű úgy választani, hogy az jól kombinálható legyen a hétköznapokon viselt ruházatunkkal. Természetesen ha szívesen feldobnánk kedvenc színű ruhánkat egy vele harmonizáló kerettel, választhatunk egy-egy kedvelt öltözetünkhöz illő keretet, így mielőtt munkába indulnánk, kedvünkre válogathatunk a szebbnél szebb „ókulák” között. A szemüveg divatszínei idén a klasszikus feketén túl a piros, az olívzöld, a barna, az arany és bronz, valamint a padlizsánlila és antracitszürke minden árnyalata. Azonban több tervező használja a fekete-fehér bámulatos kombinációját.








Tipp!
• Szemüvegvásárlásnál ügyelj arra, hogy a szemöldököd illeszkedjen a keret ívéhez!

• Egy jól elkészített sminkkel és egy egyéniségünkhöz illő szemüveggel megjelenésünk elegáns, ápolt és magabiztos lesz.







Szív alakú arcformához: Jai Kudo




Szemüveg és arcforma


A szemüvegnek harmonizálnia kell arcvonásainkkal.
Ókulánk, mint egy kis ékszer, finoman öleli körül arcunkat, új színekkel, árnyalatokkal és vonásokkal dobja fel azt.







Szív alakú arcformához: Jai Kudo
A szemüvegtípusok között leheletnyi különbség van. Így megtörténhet, hogy hosszas próbálgatások után sem találhatjuk meg az igazit.
Összeállításunkban segítünk kiválasztani az arcformádhoz leginkább illőt.


• Szív alakú arcformához







Szív alakú arcformához: Nina Ricci
Mindenekelőtt kerüljük a nagyon karakteres, szögletes darabokat, és törekedjünk minél finomabb, vékonyabb keretűt és ovális kereteket választani.





Szögletes arcformához: Givenchy
Ehhez az arctípushoz célszerű függőleges vonalvezetésű, akár keret nélküli szemüveg mellett dönteni, ami nem helyezi előtérbe a túl széles pofacsontot.


• Szögletes arcvonáshoz







Szögletes arcformához: Loewe
Törekedjünk olyan szemüvegkeretet választani, amely lágyítja vonásainkat. Az ovális, lekerekített szélű lencsék enyhítik az arc merevségét, és pillantásunk sem lesz olyan szigorú. Szerencsés vékony szárú, nem túl harsány színű darabot választani. Ehhez az arctípushoz különösen jól áll a keret nélküli lencse.

•





Ovális arcformához: Givenchy, La Perla – Kattints a képre!
Ovális arcformához


Akinek az arcformája ovális, szinte bármilyen szemüveget hordhat. Csak a viselő egyénisége szabhat határt, hogy keskeny szögletest, oválist, keret nélkülit vagy extravagáns pillangófazont választ. Ez utóbbi például előnyös viselet annak, aki túlságosan hosszúkásnak véli arcformáját.






Kerek archoz: Furla






Björn Born



• Kerek archoz

Ha arcunk kerekded, válasszunk szögletes, egyenes vonalú keretet, ezen modellek ugyanis kiválóan alkalmasak a kerek arcvonások semlegesítésére, míg optikailag a szemkörnyéket szélesítik, addig






Nina Ricci
arcunkat kiválóan keskenyítik.


 












Sminktipp







Ovális arcformához – Fotó: Escada – Kattints a képre!
Ha szemüveget viselünk, és szeretnénk, hogy tekintetünk tündököljön, fontos, hogy gondosan sminkeljünk. Pillantásunk egy jól elkészített sminkkel még intenzívebb lesz majd, mint szemüveg nélkül.

• A szokásos alapozás után első lépésben vigyünk fel a szemünk környékére világos, fedő hatású korrektort. Ez azért fontos, mert a lencse leheletnyi árnyékot vet erre a tájékra, így ezt ezzel ellensúlyozhatjuk.

• A szemhéj sminkelésénél fontos figyelembe venni azt a tényt, miszerint a rövidlátóknak kifejlesztett lencse kicsinyíti, míg a távollátóknak készült lencse nagyobbítja a szemet. Egy jó sminkkel azonban lehetőségünk van optikailag ezt korrigálni. A világos, pasztellszínű szemhéjfestékekkel nagyobbíthatjuk, az erősebb, karakteresebb színekkel pedig kicsinyíthetjük szemünket.

• Ügyeljünk az árnyalatok gondos eldolgozására. A látványos, színes és feltűnő keretek esetében azonban célszerű óvatosan bánni a színekkel, hiszen a szemüveg már önmagában is harsány. Ez esetben azonban hangsúlyozzuk inkább a szánkat egy erősebb színű rúzzsal, illetve szájfénnyel. Bármilyen keretről is legyen szó, ne feledkezzünk meg az extravagáns pillákról.







Jai Kudo
• A legújabb szempillaspirálok segítségével dús, göndör és elképesztően hosszú pillákat varázsolhatunk magunknak. Ami, ha távollátó vagy, lehengerlő lesz, hiszen lencséd nagyító alá veszi tekinteted. Soha ne emeljük ki a szemünket és a szánkat egyaránt. Mindig csak az egyikre fektessük a hangsúlyt. Hétköznapokon tanácsos a drámai tónusok használatát kerülni, helyezzük előtérbe a diszkrét, visszafogott színeket. Az idei őszi–téli sminktrendben a fátyolos ragyogás az uralkodó, amelyet elérhetünk krémes állagú bronz- és aranyszínekkel, de hódítanak még a levendula és padlizsánlila, az antracit- és világosszürke, a halvány rózsaszín, karamell és csokoládé árnyalatok. Azonban e széles palettáról válasszunk elsősorban színtípusunknak megfelelőt.
TIPP! Egy jól elkészített sminkkel és egy egyéniségünkhöz illő szemüveggel megjelenésünk elegáns, ápolt és magabiztos lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top