Öltözködjünk

Ducisuli – teltkarcsú praktikák

Alábbi összeállításunkkal a molett hölgyeknek próbálunk segíteni. Öltözködési tanácsainkkal mindenki megtanulhatja, hogyan hangsúlyozza elõnyösen alkati adottságait. Karcsúsító trükkök és fortélyok.





Visszatérő kérdések






Divat-tanácsadói munkám során rendszeresen sok kérdést kapok olyan fiatal és érett korú nőktől, akik magukat ducinak tartják, vagy úgy ítélik meg, hogy egyes testtájaikon teltebbek a kelleténél. Ez gyakran súlyos önértékelési zavarokat okoz, rossz hatással lehet a kedélyállapotra, negatívan befolyásolhatja a párkapcsolatot, valamint megnehezítheti a munkahelytalálást is. A Nők Lapja Cafe fórumán, illetve az egyéni divattanácsadáson személyre szólóan adok ötleteket, amelyeket alkalmazva összeállítható az alkatnak megfelelő, önbizalom-növelő hatású, divatos ruhatár.

E sorozatban a legfontosabb tudnivalókat veszem végig, amelyek segíthetnek minden nőnek, aki nem manökenalkatú. A következő cikkekben a hétköznapi öltözékek (fejtől lábig) mellett szó lesz az alkalmi ruhákról, a kiegészítőkről (az ékszerektől a cipőkig), továbbá a fehérneműkről.






Lépésről lépésre






A személyes divattanácsadás során az első lépés mindig az alkattípus meghatározása. Fontos tudnivaló, hogy a kilók száma és az alkattípus független egymástól. Testünk alapvető jellemzőin (a váll, derék és csípő aránya) nem változtat az, hogy akár tíz-húsz kilogrammal kisebb vagy nagyobb a súlyunk. Azonban az ideális ruhák szempontjából már van jelentősége egy nagyobb súlycsökkenésnek, valamint annak is, hogy milyen magasak vagyunk.
A hozzám forduló nők gyakran sokkal negatívabb képet festenek magukról, mint amilyen a valóságos. Ebből adódik az, hogy sok esetben csodálkoznak, amikor bizonyos ruhafazonokat vagy színeket ajánlok nekik. Bízom benne, hogy a cikksorozat elolvasása is hozzájárul ahhoz, hogy leszámoljunk néhány tévhittel, rossz beidegződéssel, ami a molettek öltözködését illeti.





Alkattípus-meghatározás – fogadjuk el magunkat!






1. Körte
Alapvetően lefelé szélesedő törzs, keskenyebb vállak. A felsőtest vékonyabb, az alsótest vastagabb. A mellbőség jóval kisebb a csípőbőségnél. A derék karcsúbb. A combok gyakran erősek, a súlytöbblet itt és a csípőn jellemző.

2. Galamb
Alapvetően egyenes törzs. A mellbőség és a csípőbőség közel azonos. A derék nem karcsú. Főleg ezen a részen rakódik le a súlytöbblet.

3. Homokóra
Az elnevezésnek megfelelően karcsú törzs. A mellbőség és a csípőbőség között nincs nagy különbség. A derék vékonyabb. Az ilyen alkattípusnál a súlytöbblet egyenletesen elosztva rakódik le.

4. Deltás
Jellemzően lefelé keskenyedő törzs, széles vállak. A felsőtest vastagabb, az alsótest vékonyabb. A mellbőség nagyobb a csípőbőségnél, a derék nem túl karcsú.





Szín-játék







Alkatunk meghatározása után már könnyebb a dolgunk. Következhet az előnyös színek, minták és fazonok megtalálása. A színeknél a fő szabály: a sötétek keskenyítenek, a világosak teltebbnek mutatnak. Azonban ez nem azt jelenti, hogy aki molett, annak száműznie kellene a gardróbjából a világos árnyalatú ruhadarabokat. Minden a megfelelő színek egymás mellé kerülésétől függ.
Tehát például aki körte alkatú, az keskenyebb felsőtestét világos árnyalatú blúzokkal, pulcsikkal teheti optikailag teltebbé, és sötétebb színű szoknyát vagy nadrágot választhat, amely alsótestét keskenyebbnek mutatja.
A deltás típusnál fordított a helyzet, éppen ellenkező módon ajánlott a ruhaneműket megválasztani.

A galamb típusúak számára fontos, hogy a derékrészre ne kerüljön világos árnyalat, és ne viseljenek övet a derekukon (erről bővebben a kiegészítőknél lesz szó).

A sötét színek közül a legkedveltebb a fekete, ám a sötétkék, a sötétzöld, a mélybordó, a sötétlila, a csokoládébarna és a sötétszürke ruhák szintén előnyösen vékonyítanak.






Előnyös minták


A ruhadarabok mintázata ugyancsak sokat számít. Ezt akkor tapasztalhatjuk meg, ha két azonos fazonú, de eltérő mintájú modellt próbálunk fel egymás után. A különbség a csíkos mintánál a legszembetűnőbb. Míg a függőleges csíkozás keskenyítő hatású, a vízszintes szélesít. A V alakban összefutó csíkok szintén slankítanak, akár a blúzok, akár a szoknyák esetében.
A virágos és pöttyös mintáknál a kisebb léptékű (vagyis kisméretű motívumokból álló) változatok ajánlottak. Ezek közül is a sötét alapon világos mintájúak. A nagy léptékű (vagyis nagy, akár tenyérnyi motívumokból álló) mintás ruhaneműk közül olyat érdemes választani, amely sötét alapon világos, kontúros grafikákkal borított.





Slankító szabásvonalak – arany középút






A molett nők két jellemző hibát hajlamosak elkövetni a ruhafazonok és a méretek terén. Egy részük túl szűk, testre tapadó fazonú, illetve gyakran saját méreténél kisebb modelleket választ. Mások az „ápol és eltakar” jelszót követve csak sportos, lezser, XXL-es ruhadarabokat viselnek. A két csoport tagjaiban közös: meg vannak győződve arról, hogy az ilyen ruhaneműkben vékonyabbnak tűnnek.

A megoldás az arany középút! Azaz sem a túl szűk, sem a túl bő ruhadarabok nem előnyösek. Az alakra tapadó modellek megmutatják a „hurkákat”, a nagyon bő szabásúak pedig elefántsziluettet eredményeznek.

Kezdjük a felsőrészekkel. A körte és a homokóra alakúak választhatnak karcsúsított fazonú blúzt, pulóvert, blézert. Olyat, amely lágyan követi az alakot, és a megfelelő méretnek köszönhetően anyaga sehol nem képez ráncokat. Előfordul, hogy kosztümnél



kisebb méretű kabátkára és nagyobb szoknyára van szükség. Néhány üzletben már Magyarországon is vásárolhatunk eszerint. Ha erre nincs lehetőség, varrónővel alakíttassuk magunkra a modellt.

Előnyösek a tunikák is, amelyek lefelé bővülnek, és így leplezik a széles csípőt és combot. Akinek karcsúbb a dereka, öves felsőrészt is felvehet.

A deltás és a galamb alakúak viselhetnek egyenes fazonú blúzt, pulcsit, blézert, akár rövidebbet, akár hosszabbat. Kerüljék a derékba szabott modelleket. Nekik jól állnak a princessz-szabású felsőrészek is, amelyek a keblet hangsúlyozzák, és elrejtik az „úszógumit”, a derékrész súlytöbbletét.

Ideális a gérokk, vagyis a hosszított szabású blézer.






Vonzó dekoltázs


A felsőrész vagy a ruha nyakkivágása az egész öltözék hatását befolyásolja. Moletteknél különösen fontos ez a részlet. Aki telt keblű, bátran választhat mélyebben dekoltált modelleket. Előnyös a V kivágás és a hosszanti ovális dekoltázs, amely nyújtja a nyakat és az egész alakot. Aki tokás, a mély nyakkivágású felsőrészeket nyakat takaró, vékony muszlin- vagy selyemsállal társíthatja.

Hamarosan folytatjuk, de addig is kérdezd bátran Petrát! Kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top