Öltözködjünk

Hûvös esték eleganciája

Elérkezett az év vége, és ezzel együtt az évzáró partik, bálok, ünnepélyes vacsorák, protokolláris megjelenések ideje. A meghívóval együtt újra elõkerül az örök probléma: mit vegyünk fel és hogyan jelenjünk meg?








Fotó: Zara – Kattints a képre!
Noha napjainkban az öltözködési szabályok már nem olyan merevek, mint egykor, az alkalomhoz illő tökéletes öltözet megválasztása a legtöbb esetben fejtörést okoz számunkra. Van ugyan néhány alkalom, amikor a meghívó egyértelmű eligazítást ad az öltözetet illetően, azonban gyakrabban találjuk magunkat olyan helyzetben, amikor a tökéletes ruhát keresve fejvesztve kutatunk gardróbunkban. Hiszen ki szeretne a tavalyi öltözetben mutatkozni? Ráadásul az alkalmi dresszek sem mentesültek a legfrissebb divatjegyek alól. A legújabb anyag-, szín- és formavilág kombinációja lenyűgöző kis- és nagyestélyitrenddel kápráztat el. Öltözhetünk könnyed, romantikus vagy provokálóan érzéki estélyibe, a hatás egész biztos, hogy nem marad el.





Formális alkalmak








Estélyi kosztüm
Ha a meghívás hivatalos, protokolláris jellegű, megjelenésünk is ennek megfelelő kell, hogy legyen. Ezen eseményre a legalkalmasabb viselet egy elegáns vagy estélyi kosztüm, esetleg egy klasszikus fazonú úgynevezett tubusruha, vagy a méltán elhíresült és a ’20-as években Chanel által megálmodott Petite noire („kis fekete”). Ez utóbbi kifejezést a fekete, egyszerű szabású, rövid, mégis kifinomult és végtelenül elegáns koktélruhákra használjuk, amelyek bátran viselhetők a legtöbb alkalmi és formális megjelenésre.







Christian Dior által tervezett,  selyemszalaggal díszített „petite noire” ruha
Egy ilyen ruhaköltemény gardróbunk legjobban kihasználható darabja lehet. Legyen szó esküvőről, délutáni fogadásról, keresztelőről vagy akár ceremonikus ebédről, a különböző kiegészítőkkel feldobva számtalan variációt kaphatunk. Így tehát ha a meghívóban az áll: black tie, semmi okunk kétségbeesni, az adott estélyen bizonyára kisestélyiben kell megjelennünk, amelyre többek között a megfelelő kiegészítőkkel kombinálva a „kis fekete” is kiválóan alkalmas.








Alkalmi cipő J. Lo-tól

Amennyiben mégis a kosztüm mellett döntenénk, célszerű visszafogott színű, sötét tónusú gyapjú, brokát, valamint selyemszálas darabot választani.

Mindehhez a mélytónusú cipő és táska szinte kötelező. Válasszunk puha, lágy esésű, testünket sejtelmesen körülvevő úgynevezett bodykosztümöt, amely alatt elegendő fehérneműt, illetve bodyt viselnünk. Az inggel csak elronthatjuk a megjelenést, és a kosztüm elvesztheti stílusát. A különböző kosztümök szabása számtalan variációt rejt. Az estélyi kosztüm vonalvezetése finoman hangsúlyozza a nőiességet, derékvonalon karcsúsított, készülhet különleges selyemszálas anyagból, díszítheti hímzés és ékszergomb.





Kisestélyi: bálra, partiba, fergeteges szilveszterestére








Fotó: Lazaro alkalmi ruha –  Kattints a képre!
A legfrissebb báliruha- és partidressztrendet idén a pompa, csillogás és határtalan anyaghasználat határozza meg. A különböző textúrák, mint az organza, szatén, bársony és selyem elegáns, légies és mérhetetlenül nőies megjelenést biztosítanak. Amikor alkalmiruha-választásra kerül a sor, a döntésnél mindenekelőtt alkatunkat vegyük figyelembe. Az estélyi ruha ugyanis a női test legfőbb ékeit emeli ki, így a hangsúly a legtöbb esetben a derékon, vállon, dekoltázson van. Alkatunknak és az alkalomnak megfelelően mérlegeljünk, hogy ruhánk nem túl feszes, mélyen dekoltált vagy zavarba ejtően átlátszó-e. Az estélyi ruhák többnyire egybeszabott darabok, azonban választhatunk kétrészes modellt káprázatos fűzős felsőrésszel.







Estélyi kiegészítők a Guccitól
Alkalmi megjelenésnél a kiegészítőkre különösen ügyeljünk. Az ékszerek, táskák, cipők, stólák és sálak még tökéletesebbé tehetik öltözetünket, azonban egy csapásra tönkreteheti ruházatunkat egy, a hétköznapokon is viselt válltáska vagy egy eltérő színű és stílusú cipő. Amennyiben fényes és csillogó anyagfelületű ruhát választunk, mellőzzük az arany- és ezüststrasszokkal túldíszített kiegészítőket, azonban az egyszínű, sötét tónusú, matt felületű, flitterektől és ékes kövektől mentes ruhát végtelenül elegánssá teheti egy arany vagy ezüst tónusú, esetleg flitterekkel kirakott, hímzett cipellő és kéziszütyő.





Ha a meghívóban az szerepel: „white tie”









Fodrokkal díszített Dior estélyi






Tüllel bélelt ruha az Escadától
Ilyenkor kell a legelegánsabbnak lennünk, és elővennünk ruhatárunk legünnepélyesebb darabját. A nagyestélyiknek számtalan fajtája létezik. Sokáig a nagy szoknyás, abroncsos, mélyen dekoltált ruhákat sorolták a nagyestélyi kategóriába. Azonban e különleges alkalmi megjelenésre éppúgy választhatunk egyenes szabású vagy klasszikus fekete, spagettipántos, gyöngyökkel hímzett és aszimmetrikus ruhát, mint egy csipkével díszített, taftszoknyás, romantikus darabot. A lényeg, hogy különleges kelméből készüljön, és igazi dámának érezzük benne magunkat. A nagyestélyik többnyire selyembrokátból, taftból, csipkéből, bársonyból és muszlinból készülnek. A „le grande robe” néven is emlegetett ruhakölteményhez válasszunk kecses ékszert és törékeny kézitáskát.

A legújabb estélyiruha-trendben lágy uszályok díszítik a különleges öltözeteket.





Az elegancia nélkülözhetetlen alapdarabjai









Fekete, selyem alkalmi táska: Valentino






Hegyes orrú fekete körömcipő: Gionmarco Lorenzi
A már említett „kis fekete” ruha mellett ruhatárunk elengedhetetlen kellékei kell, hogy legyenek: egy klasszikus fazonú, fekete magas sarkú, egy téglalap alakú alkalmi táska, egy letisztult szabású kosztüm és ceruzaszoknya, valamint a nőies vonalainkat követő, különleges anyagból készült fehér blúz, továbbá egy bármilyen előkelő alkalomra viselhető ékszeróra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top