Öltözködjünk

Hóra fel!

Nyakunkon a síszezon, a síelés szerelmesei alig várják, hogy újra felcsatolják a léceket. Lehetsz kezdõ vagy profi, nem mindegy, hogy milyen sídresszben hódítod meg a hófödte lejtõket. Készülj fel velünk, és válaszd ki a számodra tökéletes felszerelést!








Idén a síruhák nőiesebb szabásúak és speciálisabb anyagból készülnek – Fotó: Chanel


Az ideális síruha

A legújabb síruhákat gyártó cégek idén még színesebb, nőiesebb szabású és speciálisabb anyagból készült menetfelszereléssel csalogatnak, mint eddig. Profi textúrák, sokrétű öltözetek jellemzik ezt az iparágat. Éppen ezért nem könnyű összeállítani öltözetünket és megtalálni az ideálisnak vélt síruhát, amely mínusz 10 fok körül a fagyos szélben melegít, és amelyben tündöklő napsütésben és kristálytiszta időben, plusz 2-3 fok esetében nem szenvedünk az izzadással küszködve. A kulcsszó a réteges öltözet. Az egyes rétegek közötti levegő ugyanis szigetel, így véd a hideg ellen. Fontos szem előtt tartani, hogy magas sebesség mellett 0 fok akár mínusz 14-nek is tűnhet. Célszerű tehát a síruházat átgondolását már az alsóneműnél elkezdeni.

Mindennek az alapja a helyesen megválasztott alsódressz

Lehetőleg ne műszálas és pamut (ez utóbbi a magába szívott nedvességgel elzárja a levegőzőképességet, ezáltal gyorsan megfázhatunk) alsóruházatot válasszunk, közvetlenül a test felett viselt darabok, mint a harisnya és felső készüljön transtex anyagból. Ez a speciális textúra ugyanis eltávolítja testfelületünkről a verejtéket, és ezzel együtt továbbítja is a következő rétegnek, amely legjobb, ha poliészter. Így alsóruházatunk könnyű lesz, és jól szellőzik majd.






Fotó: Columbia


Hagyjuk testünket lélegezni

Az alsóruházat után a pulóvert kell helyesen megválasztanunk, hiszen ennek a ruhadarabnak több funkciót is szolgálnia kell: szellőzést, meleget és nedvszívást egyszerre. Erre a célra a Polartek családjába tartozó anyagok a legmegfelelőbbek. Így praktikus ebből a textúrából készült mellényt, pulóvert, sapkát és sálat választani. Szerezzünk be többféle vastagságú, nyaknál magasan záródó, cipzáros pulóvert, így az öltözetünk az időjárásnak megfelelően szabályozható.

Különálló vagy overall?

Hogy ki melyik síöltözetet választja, függ az aktuális trendtől és természetesen az egyéni szempontoktól is. Természetesen mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya egyaránt. Míg a kezeslábas megvéd bennünket, nehogy az esések következtében a hó könnyen bejuthasson, addig a különálló kabát és nadrág többféle variációs és funkcionális lehetőséget rejt magában. Ez utóbbi például gyakran lecsatolható, elcipzározható szellőzőkkel, több zsebbel és kivehető béléssel rendelkezik.








Fotó: Burton; és síszemüveg a Carrerától



Az alapvető elvárás a síruhával szemben, hogy védjen a szél ellen, tartson melegen, legyen vízhatlan, ugyanakkor szellőzzön is. Ezen feltételeknek elsősorban a gore-tex és windstopper anyagokból készült síruhák képesek megfelelni. A sífelszerelés választásánál figyeljünk a kabát fazonjára, hiszen nagyon fontos, hogy a derekunkat és a nyakunkat kellően védje.








Fotó: Head, Columbia és Burton


A sínadrággal szemben hasonlóak az elvárások, mint a kabáttal. Lényeges, hogy ne legyen bő a szára, illetve hogy tépőzárral rá tudjuk kapcsolni a síbakancsra, hogy ezzel ne juthasson be a hó. Továbbá fontos, hogy ne szakadjon és ne fújjon át rajta a szél. Válasszunk gyöngyvászon vagy dakronanyagból készült sínadrágot. A rugalmassága miatt népszerű és főleg kantáros fazonban kapható Jet nadrág már a múlté, ugyanis nagyon könnyen átengedi a nedvességet, és előbb-utóbb kellemetlenül érezhetjük benne magunkat. A védelemmel ellátott, már említett speciális textúrából készített nadrágok is több esetben rendelkeznek gumis kantárral.






Figyelem!

Amennyiben fehér színű síkabátot választunk, feltétlenül kombináljuk valamilyen élénkebb színű sínadrággal és kiegészítővel, ugyanis abban az esetben, amikor a hegyekben nem tiszta az idő, esetleg sűrű hóesésbe keveredünk, veszélyes baleseteket okozhat egy olyan síruha, amelyben teljesen beleolvadunk a környezetbe.








 


A kiegészítők

A kiegészítőket minden esetben hangoljuk össze a síruha színével. Célszerű a ruhában valamely eltérő mintázatú és színű kiegészítő színt végigvinni a sapka, kesztyű, sál, síszemüveg esetében is. Legyen átgondolt és összeszedett az öltözetünk. Mivel a síruhaipar meglehetősen élénk, harsány színeket használ, ügyeljünk arra, hogy ne pompázzunk úgy, akár egy papagáj.







Fotó: Columbia
A sapka viselése síeléskor szinte kötelező, hiszen a fejünkön adjuk le a legtöbb hőt, így ha a siklásokhoz nem teszünk sapkát, nagyon könnyen megfázhatunk, ráadásul hosszú távon sokkal súlyosabb problémáink is származhatnak abból, ha nem viselünk valamilyen fejfedőt. A fejpánt az enyhébb időben, a homlokunkat és fülünket is egyaránt védő meleg sapka pedig 0 fok alatt elhanyagolhatatlan. A sapka fazonját és textúráját illetően számtalan variáció létezik. Azonban a nagy fagyokban válasszunk bolyhos fülvédővel ellátottat.

A síkesztyű kiválasztásánál figyeljünk annak varrására és minőségére, hiszen fontos, hogy stabilan tudjunk vele fogni, például a húzós felvonó rúdját vagy a botot. A számtalan piacon lévő síkesztyű közül érdemesebb a drágábbat választani, amely kétségkívül megtérül hosszú távon. A jó kesztyű készülhet a síruha anyagából, illetve bőrből, valamint e kettő textúra kombinációjából is. Fontos, hogy a kesztyű szárára a kabátunk ujját is rá tudjuk csatolni.






Síkesztyű és -zokni a Burtontól, pitonmintás Carrera síszemüveg a bevállalósabbaknak



A hóvakság elkerülése érdekében feltétlenül áldozzunk egy jó minőségű UV-szűrős síszemüvegre. Fontos, hogy a szemüveg kerete rugalmas legyen, így az feltehetően nem fog szilánkokra törni egy nagyobb esés következtében.







Fotó: Head
Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg a sífelszerelés egyik legfontosabb alapdarabjait, néhány pamut térdzoknit beszerezni. Ha a sízokni hiányában már az első órákban feltöri a síbakancs a lábszárunkat, az elkövetkezendő siklások bizonyára sok kellemetlenséggel járnak majd.

Aki még soha nem síelt, az az idei sífelszerelések láttán egész biztosan kedvet kap hozzá. A sígarnitúrákat gyártó cégek ugyanis elképesztő lécekkel, bakancsokkal, ruhákkal és kiegészítőkkel kápráztatnak el bennünket. Idén hódít a fehér kiegészítő színeként a szikrázó ezüst. Az idei trendben megtalálható még a halvány olívzöld, a padlizsánlila, a meleg narancs, és megjelent a nőknél is az antracitszürke, amely az ezüsttel kombinálva végtelenül elegáns.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top