Öltözködjünk

Vidám kiegészítõk szürke napokra!

Télen hosszúak a sötét éjszakák, és a rövid nappalok is bágyadtan ködösek. Öltözködésünkben ugyanígy a komor feketék, szürkék uralkodnak. Nemcsak a nagykabátunkat, de a kedvünket is színezhetjük egy-egy bohókás, színes és furfangos <b>sállal, sapkával</b>.





Színes csíkokról álmodom

Kell egy minden alkalomra hordható sötét sapka hozzá illő sállal és kesztyűvel. Anyám tanított erre, és én rendes leányként tanácsát meg is fogadtam – sokszor igen jól jött ez a biztonsági készlet –, bár hétköznapokon nagyon ritkán viselem fekete, kis kalapra hajazó sapkámat és fekete sálamat, inkább a nyári rét színkavalkádját tekerem a nyakam köré. Reggelente már attól jobb kedvem lesz, ha a sálam rózsaszín, narancssárga, bordó, fűzöld csíkjait nézegetem.







Színes csíkokról álmodom…
A csíkos ruhadarabokat nem lehet megunni, sőt mindig van bennük egy kevés bohóság attól függetlenül, hogy a csíkozás éppen keresztben vagy hosszában fut, ráadásul a szürke-fekete csíkos sálak, sapkák és kesztyűk ezen a télen a legdivatosabb darabok közé tartoznak. Kedvünk szerint kísérletezhetünk türkiz-szürke, türkiz-fekete, lila-szürke, okker-szürke csíkos darabokkal is, sőt némelyik színpár nemcsak nőknek, hanem fiatal és még mindig fiatal férfiaknak is megfelelő, szertelen és divatos viselet.










Klasszikusok másként


Az elmúlt években horgolt kiegészítőket leginkább csak öreg nénikék hordtak. Kétségtelenül meleg és praktikus darabok voltak, de köszönő viszonyban sem álltak az aktuális divattal. Ezen a télen ez is megváltozott. Az idei sapka-sál kínálat legkedveltebb darabja a horgolt sál – legyen az fehér, fekete vagy zöld – apró horgolt, rózsaszín virágokkal. A hozzá illő sapka inkább nőies, mint vastag, viszont oldalt ugyanúgy visszaköszön rajta a színes horgolt virág. Rafináltan nőies, mint az a kor, amit megidéz.





Voltak pillanatok, amikor úgy tűnt, hogy a lehajtható füles szőrmesapka, az usánka végleg az orosz tél hóesésének feledésébe merül, de kitartó túlélőként újra és újra felbukkan, sőt a divat törvényeit ismerve egy-két éven belül, kicsit megújulva, ismét virágkorát fogja élni. A bátrabbak már most is hordanak usánkát, igaz, állatszőrmék helyett a műszőrmék és a vastag, meleg anyagokból készült bélelt sapkák találnak gazdára. Főként fiatalok kedvelik, de egy elegáns darab akár szövetkabáthoz is hordható. Az usánka rejtélyes téli holmi, mert sokkal több nőnek áll jól, mint azt először képzelnénk, és fogvacogtató szeles időben a legmelegebb viselet. Érdemes legalább felpróbálni.






Bátran a színekkel

Sapkát, sálat és kesztyűt gyakran már egy pakkban is árusítanak, hogy ne okozzon problémát a téli elegancia megteremtése, ugyanakkor egy kis fantáziával és odafigyeléssel saját magunk is igen jól össze tudjuk válogatni kiegészítőinket. Néha már nagyon soknak tűnik, hogy a sapka és sál mellett a kesztyű is ugyanazt a színorgiát képviselje, ilyenkor ha ez utóbbit a kabát színéhez választjuk, akkor szinte beleolvad öltözetünkbe.





Talán a legpraktikusabb és legidőállóbb kiegészítő a fekete bőrkesztyű, amelyben sohasem fázik a kezünk, és amely sohasem megy ki a divatból, legfeljebb hosszú évek során megkopik. Vagány és némiképpen polgárpukkasztó, ha ezt a jól bevált darabot színesre cseréljük, de ne csak sötétlila, bordó vagy kék színekre gondoljunk, hanem bátran engedjük szabadjára képzeletünket – ezt a kínálat is megengedi –, és keressünk nyáridéző vidám színeket: rózsaszínt, narancssárgát, türkizkéket, citromsárgát, halványzöldet vagy akár pirosat. Persze ezeket a színeket választhatjuk kötött sál színeként is.





Idén az egyszínű sálak sem unalmasak. A szokásos egy sima, egy fordított mintát egyre gyakrabban váltják fel a nagymamáink hosszú és unalmas téli estéit színesítő bonyolult kötési minták. Levelek, rombuszok, rizsszemek, gömbök és csavarok sokasága egy keskeny, de hosszú ruhadarabon. Az ilyen sálak nem lesznek öregasszonyosan komorak, sőt üde, fiatalos színeikkel nagymamáink leánykorát idézik, azokat az időket, amikor egy nő eleganciája saját aprólékos munkájának gyümölcse volt, és éppen ezért különös gonddal készítették a legszükségesebb téli holmit is.


Csak kreatívan





Tulajdonképpen a tél három hónapjára bőven elég egy-két garnitúra sapka, sál és kesztyű, de túl a praktikus szempontokon (pl. síelés, hógolyózás), kabátjainkhoz és hangulatunkhoz érdemes beszerezni több darabot, amelyeket hét közben is váltogathatunk. (Akárcsak nyáron a nyakláncokat.) Attól függően, hogy a kezünk vagy a nyakunk fázósabb, a teljes kollekció igénye nélkül is vásárolhatunk és hordhatunk kiegészítőket. Sőt, ha elég ügyesek vagyunk, nemcsak az egyes szetteket variálhatjuk, hanem sapkáink, sálaink és kesztyűink – színesek, bohókásak és elegánsak – a lehetőségek és kombinációk széles tárházát nyújtják, így az unalmas tél sem lesz annyira unalmas.

Fotók: Promod

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top