Öltözködjünk

A stílus önmagunk kitalálása

Talán sokan nem is gondoljátok, hogy stílusnak eredetileg egy íróvesszõt hívtak, aminek segítségével írótáblájukra rögzítették mondanivalójukat a régi rómaiak és görögök.







Amennyiben a stílust művészeti ágakra, iskolákra használjuk, akkor egy bizonyos korszakon belüli sajátosságok, illetve az irányzatokon belüli megkülönböztető jegyek összességét értjük alatta. A divattal kapcsolatban sokan, sokféleképpen definiálják a kifejezést. Általában itt is egyfajta irányzatot jelölnek vele, ami sokszor nem feltétlenül fedi a stílus valódi értelmét. Ha összegeznem kellene saját tapasztalataimat, akkor úgy fogalmaznék, hogy számomra egy stílusos ember nem feltűnően sugároz egyéniséget. Úgy gondolom, hogy aki jó ízléssel és egészséges önértékeléssel bír, annak nem okozhat gondot egy karakteres, személyiségére jellemző megjelenés. Szerencsére stílusunk azon kevés dolog közé tartozik, amit saját magunk befolyásolhatunk. Mint önkifejezésünk egyik legfontosabb eszköze, nemcsak öltözködésünkre, hanem a minket körülvevő legszűkebb környezetünkre is hatással van.










Keti Bredsó
kreARTrisz


További kreatív ötletekért látogass el szerzőnk blogjába! 

Öltözködésünkkel elsősorban a fent említett kisugárzásunkat befolyásoljuk. Amit magunkra veszünk, azt egy külső szemlélő egy perc alatt felméri. Sokan tapasztaltátok már, hogy akár buszon, villamoson vagy bulikon ilyen „pillanatfelvételeket” készítünk emberekről, és arra később vagy elismerően, jóleső érzéssel, vagy lebecsmérlő borzongással emlékszünk vissza.
Napjaink felpörgetett divatvilágában a generációk azért nem értik meg egymást, mert ami tíz évvel ezelőtt még jó stílusnak számított, ma már rég érvényét veszítette. Szembesülnünk kell azzal, hogy mindenki mindent felvehet. Ez valóban új területek meghódítására ösztönözte a fogyasztói társadalmat, ahol mindenki tobzódhat az önkifejezés terén, csak éppen az ízlés hiánya vagy a nem megfelelő önértékelés viheti tévútra a divat megszállottjait.





A modern nők világa folyamatosan inspiráció alatt tartja a tervezőket. Amikor a nők többsége nem dolgozott, sokkal egyszerűbb volt típusok szerint besorolni őket. Tekintettel arra, hogy a mai modern nő különböző szerepeket tölt be, ennek megfelelően ruhatárának is sokféle stílusúnak kell lennie. A ruhatára akkor jó, akkor hordoz stílusának megfelelő jegyeket, ha a különböző darabokból összeáll az a személy, ami csak rá jellemző, vele azonosítható.

Sok nő, hogy megkímélje magát a választás gyötrelmeitől, jól bevált, „problémamentes” megoldásokhoz ragaszkodik. Ezek a hölgyek a márkás, drága divatholmik kedvelői, akikre ha ránézek, semmi kivetnivalót nem találok az öltözetükben. Ezzel a megjelenéssel csupán az a bajom, hogy unalmas és egyoldalú. Itt nem érzek sem csodálatot, sem megrökönyödést, csupán pénzt. Nem lennék korrekt, ha a konszolidált, klasszikus modellek viselőit, akik félelemből nem merik követni a divatot, mind unalmasnak nevezném. Ismerek olyat, aki fel meri vállalni magát akár egy határozott ékszerrel vagy más, rá jellemző kiegészítővel.





A trendkövetőkre éppen ennek ellenkezője igaz, mivel sokan, akik divatosnak hiszik magukat, nem feltétlenül stílusosak. Itt főként a huszonévesekre gondolok, akik úgy érzik, hogy fontos azt viselni, amit a barátaik diktálnak, és nem törődnek azzal, hogy az illik-e az egyéniségükhöz. Ők azok, akik kíméletlenül kihajítják szekrényeikből az előző szezon ruhatárát, csak hogy a legújabb trend szerint tudjanak öltözködni. A legextrémebb divatköltemények eleve tökéletes alakot kívánnak, ezért bátran mondhatom, hogy ez a fajta trendorientáltság igen kevés embernek áll jól.

Divatosan – mérettől és termettől függetlenül – bárki öltözhet, és mindenkire fiatalító hatással bír. A divatkövető nem hódol be minden hülyeségnek. Válogat, mert tudja, mi áll jól a személyiségének, mi az, ami a legjobban tükrözi a benső énjét. Tudja, hogy minden szabály, norma a stílus ellenpólusa, ha tanácsadást is kér valakitől, nem hagyja beskatulyázni magát a drámai, romantikus, klasszikus vagy természetes típusok közé. Megjelenése tükrözhet szigorúságot, klasszikus értékeket, de lehet vad vagy feltűnő. Ha mindez tudatos, akkor vagyunk tisztában önmagunkkal, és ruháink önkifejezési eszközzé váltak, azaz rátaláltunk saját stílusunkra. Évek múltával sokszor az életkörülmények és a korunk szól bele megjelenésünkbe. Vannak nők, akik éppen azzal mutatják meg, mennyire határozottak az önkifejezésük terén, hogy túlteszik magukat ezeken a külső körülményeken.

Ők tudják, hogy csupán a szépség mulandó, a valódi egyéniség sohasem öregszik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top