Öltözködjünk

Mi kell a nõnek?

Kifinomult elegancia és elõkelõ pompa, ékszerek, amelyek ezt sugallják, mi, nõk pedig nagyon tudunk örülni, ha egy férfi ajándékozza. Tarts velünk, és megtudod, milyen ékszerdivat hódít idén tavasszal.








Cirkóniakövekkel díszített ékszer Thomas Sabótól

Ékszertrend szezonról szezonra

Ahogy a ruhák, cipők és táskák, az ékszerek sem mentesülnek a legújabb trendek alól, mivel azonban egy-egy káprázatos és egyedi fülbevalót, karkötőt vagy gyűrűt nem csupán egy évszakra vásárolunk, mint a ruháink vagy cipőink többségét, az ékszertrend közel sem annyira szélsőséges, mint ahogy az öltözködés változik.





Lehet szó kecses ezüstláncról, széles arany karperecről szintetikus kővel vagy briliánssal díszített darabról, az általunk viselt ékszerek egyéniségünket tükrözik.

A nagy ékszergyártók és divatházak különleges és elképesztő kollekciói olyan karakteres stílusjegyeket hordoznak magukon, amelyek összetéveszthetetlenek. Így van ez az idei szezonban is. A tervezők ceruzát ragadtak, és megálmodták a 2007-es év tavasz–nyári ékszertrendjét, ki-ki a maga furcsa és absztrakt világa szerint. Ebből született meg az éledező természet, tündérszárnyak és tavirózsák, valamint kikeleti virágok, a szerelem és édes gyümölcsök ihlette finom filigrán és végtelenül kecses tavaszi kollekció. Az azúrkék tenger, a napsütötte homok, a mediterrán vidék, valamint a szkarabeuszok inspirálta motívumok pedig már a fülledt nyári ékszerdivat előjelei.







Pálmafamag gyöngyökkel és kristállyal díszített ezüst ékszerszett a Swarovskitól a tikkasztó nyári estékre

Ruhához az ékszer vagy ékszerhez a dressz?

A legtöbb díszes, köves, csillogó ékszer ma már önmagában is öltöztet. Azonban ha mintás ruhánkhoz szeretnénk valamilyen díszes kiegészítőt viselni, feltétlenül vegyük figyelembe, hogy az öltözetünkön szereplő színek vagy motívumok harmonizáljanak ékszerünkkel. Az pedig, hogy a ruhánkhoz választjuk az ékszert vagy éppen ékszereink színe határozza meg ruhánk árnyalatát, egyre megy, a lényeg a tónusok összhangja és a harmónia. Ügyeljünk, hogy mindig csak egy hangsúlyos ékszer legyen rajtunk. Hosszú, lógó fülbevalóhoz például ne hordjunk tripla soros vagy Y fazonú hosszú láncot.







Fotó: Thomas Sabo; és türkizkék kristályból készített lánc a Swarovskitól


Maszkulin stílus

Továbbra is hódít a minimalista divat, valamint előtérbe került az öltözködés terén is oly népszerű maszkulin őrület az ékszertrendben is. Némely darab olyannyira letisztult, egyszerű fazonú, hogy több ékszergyártó már megtervezte uniszex kollekcióját is. A férfiak és nők által közösen viselhető díszítőelemek például a kereszt-, lakat-, kulcsmotívum. A többnyire ezüstből vagy fehéraranyból készített, és feketével, valamint áttetsző kövekkel díszített kivételes ékszerek rendkívül markánsak, nagy szemű láncokkal vagy bőrrel kombináltak.

Visszatérő luxus







18 karátos arany (avagy 75 százalék színaranytartalom) a Guccitól

Az elmúlt években szinte aki csak tehette, fehérarany, illetve ezüst ékszereket vásárolt, az idei trend azonban gyökeres fordulatot hoz, hiszen egyre inkább előtérbe kerül a sárga arany, amely idén a luxus és pompa jelképe a divatvilágban.





Jó tudni: Színaranyból nem készítenek ékszert, mert az túlságosan lágy, és nem elég masszív ahhoz, hogy tartósan viselhető legyen. Ezért hogy keményebbé s egyben ellenállóbbá tegyék, az aranyhoz meghatározott százalékban más nemesfémet adnak. Ennek aránya határozza meg, hogy végül hány karátos az adott ékszer.







Kecses art deco

Továbbra is sokakat ámulatba ejtenek a tavaszi szezonban domináns, már-már művészien megmunkált art deco stílusú ékszerkreációk. A múlt századot idéző kecses vonalak, apró motívumok, finom vonalvezetés a legkevésbé sem hivalkodó, ráadásul az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít. Kukkantsunk bele tehát kicsit a nagymama ékszeres dobozába. Biztosan találunk egy szép ezüstbrosst markazitkövekkel kirakva, esetleg egy pár érdekes fülbevalót gyönggyel vagy borostyánnal. Az art deco vagy szecessziós, esetleg keleti hangulatot idéző ékszerekre jellemző, hogy általában antikolva, vékony fekete réteggel bevonva készülnek.

Sikkes amulettek






Fotó: Thomas Sabo


Az egykori talizmánok modern értelmezései a legújabb divat szerint az úgynevezett „charm”-, magyarul amulettkollekciók. Ma már szinte minden nagy ékszergyártó cég kínál 21. századi talizmángyűjteményéből. A különböző láncszemes vagy gyöngyös karkötőkön és nyakláncokon függő medálok számtalan variációs lehetőségre adnak esélyt. Amennyiben beszerzünk egy márka logójával ellátott láncot, szabadon alakíthatjuk, bővíthetjük és variálhatjuk ékszerünket. Ezenkívül a motívumok széles skálájából választhatunk is bármely felejthetetlen alkalomra akár szeretteinknek is.

Tavaszi kollekció







Fotó: Gucci, Bvlgari

Filigrán és nagyméretű láncok, törékeny és légies kövek, bájos gyűrűk, kecses kitűzők, valamint a természet ihlette motívumok jellemzik az idei tavaszi ékszertrendet, a láncszemes ékszereken az idei szezonban nem csupán apró medál, hanem három vagy akár négy hosszabb vagy rövidebb érmes lánc függ. A gyöngyökből és kövekből egy nőnek soha nem lehet elég sok és elég nagy. A klasszikus fekete és áttetsző színű kövek mellett az idei szezonban választhatunk a púderrózsaszín, almazöld, padlizsán- és violalila, türkiz-, korall- és fahéj árnyalatokból is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top