Öltözködjünk

Sale! Sale! Sale!

A hét jó híre, hogy elkezdõdtek végre a leárazások. Ám pusztán azért, mert fillérekért utánunk dobják a cuccokat, még tényleg nem szabad mindent összeharácsolni. Nézzük, mire érdemes költeni!

Mindenki másért szereti a nyarat: lehet strandolni, bulizni a szabadtéri koncerteken, elutazni a Balatonhoz vagy a horvát tengerparthoz, táncolni a csillagos éj alatt hajnalig – de amikor a múlt szombaton hazafelé tartottunk a Múzeumok Éjszakájáról, és megláttuk, hogy minden kirakatban pucér próbababák és óriási százalékjelek virítanak, egyből tudtuk: megkezdődtek a leárazások. Hurrá!







Ám mielőtt másnap a barátnőmmel a nyakunkba vettük volna a várost, hogy feltérképezzük, mit kínálnak nekünk az üzletek az akciók első hetében, egy tejeskávé fölött átbeszéltük, hogy mit is kellene egyáltalán keresnünk. Vannak olyan ruhadarabok, amelyek minden nőnél az alapruhatárat alkotják. Első körben mi ezeket néztük meg, a kiegészítő csecsebecsékkel később foglalkozunk, akárcsak a 999 forintért ajánlgatott, de már tizenötödik feliratos (Simply The Best, Rock Chick, Pink Paradise) pólócskákkal.

Az árleszállítás ugyanis arra teremt kiváló alkalmat, hogy a máskor irreálisan drága, de minőségi holmikat elérhető áron megszerezhessük. A legtöbb üzletben 30–50 százalékos kedvezménnyel kínálják a ruhákat, cipőket, de ha szemfülesek vagyunk, kikaphatunk egy 70 százalékost is. Ilyenkor se veszítsük el azonban a hidegvérünket, mert hiába veszünk meg egy blézert „tuti olcsón”, ha szűk a karja, vagy éppen a gombátvarrás ellenére is leffeg a hátunkon.

Lényeg a lényeg, azért érdemes egy listát írni a hiányzó alapdarabokról, mert 1. mások is megrohamozzák az üzleteket, tehát nem lesz alkalmunk nyugodt körülmények között válogatni, 2. mivel mások is megrohamozzák az üzleteket, nagyon tudnunk kell, mit akarunk kikapni a kupac aljáról, illetve 3. mivel mások is megrohamozzák az üzleteket, lehet, hogy már csak két darab körül választhatunk az adott kategóriában. Amennyiben rendelkezünk bevásárlólistával, nyugodt lehet a lelkiismeretünk is: a tömeghatás keltette hisztéria ellenére sem fordulhat elő, hogy olyat vegyünk, amit utána otthon nagyon megbánunk. (Kidobni viszont nincs szívünk, hiszen „márkás” darab. Ez aztán a 22-es csapdája!)







Nézzük, milyen ruhákra gondoltunk első körben! Az alapruhatárban többnyire mindannyiunknál hasonló holmik szerepelnek: csinos kosztüm, kardigán, blúz, strapabíró tornacipő, farmernadrág, pulóver, egy fehér póló és a minden alkalomra megfelelő alkalmi ruha. Az árleszállítások alkalmával törekedjünk arra, hogy most végre igazán jó minőségű, kényelmes darabokat válasszunk, azok közül pedig a hagyományosabb szabásvonalú darabokat. Ezek ugyanis – néhány egyéni és trendi kiegészítővel feldobva – még legalább két-három évig hordhatók és divatosak lesznek. Ha törekedünk a jó minőségre, akkor az elkövetkező években csak egy-két darabot kell kicserélnünk az alapkollekcióból (és azt is csak akkor, ha megengedhetjük magunknak, vagy ha megint árleszállítás van).





Tippek az alapruhatár összeállításához 
– Célszerű az alapszínekből összeállítanunk, és szezonálisan egy-egy színesebb kiegészítővel, ruhadarabbal feldobnunk az adott szituációnak megfelelően. A ruhásszekrény előtt állva a fejünk búbjától a talpunkig gondoljuk végig, hogy milyen ruhaneműk hiányoznak nagyon a ruhatárunkból. Közben jegyzeteljünk!
– Az éppen hiperdivatos szabásvonal helyett válasszunk kicsit hagyományosabbat, hiszen azt még néhány évig gond nélkül felvehetjük. Az alapruhatárnál maximálisan érvényesül a „minél egyszerűbb, annál jobb” elve.
– Az összeállításnál fontos figyelembe vennünk munkahelyünk öltözködési elvárásait, valamint saját szokásainkat – ugye mindenkinek van olyan ismerőse, aki kiránduláshoz sem hajlandó sportcipőt felvenni?
– A válogatás során érvényesülnek egyedi adottságaink is: milyen az alkatunk, a szemünk és a hajunk színe, hány évesek vagyunk stb.

 





 


 


 


 


Mint a mellékelt képek mutatják, séta közben sok szép, minőségi darabbal találkozhatunk, érdemes tehát lassan nekiindulni, amennyiben ruhatárunk némi vérfrissítésre szorul (de akkor is, ha a nyaralás előtt szükségünk lenne még néhány csinos egynyári ruhadarabra). Igyekeztünk úgy válogatni, hogy mindegyik darab kombinálható legyen a másikkal: a farmerhez jól mutat az arany top, a szürke kosztümhöz a kék blúz, de akár az ezüstszínű alkalmi tunika is, a drapp vászonszoknyához a fehér póló, de izgalmas párosítás a fekete-fehér alkalmi ruha esős estén a csillogó fekete ballonkabáttal. Jövőre is!






Anyagában pöttyös, nőies batisztblúz: Mexx, 6503 Ft






Igazi alapdarab a jó minőségű fehér póló: Marks and Spencer, 2990 Ft






Karcsúsított ingblúz a hétköznapokra: Quelle, 1998 Ft







Farmerrel is hordható barna lenvászon blézer: Esprit, 17 920 Ft






Hozzá illő, laza szabású nadrág: Esprit, 14 000 Ft






V kivágású, galléros nyári pulóver több színben: Quelle, 1400 Ft






Bő vonalú vászonnadrág: Promod, 5500 Ft






Egyenes szabású farmer: Mexx, 13 293 Ft






Anyagában hímzett, drapp vászonblézer: Promod, 10 500 Ft






Hozzá illő drapp vászonszoknya: Promod, 12 500 Ft






Mellényként is hordható arany lurextop: Mango, 2199 Ft






Minden esti alkalomra ideális „kisfekete” ruha: Promod, 8500 Ft






Lábfej nélküli harisnyával miniruha is lehet az ezüst tunika: Mango, 3999 Ft






Könnyű szövetblézer, késő őszig hordható: Mango, 10 749 Ft






Hozzá illő egyenes szabású szövetnadrág: Mango, 6349 Ft






Húzott, sokzsebes, kapucnis eső- és szélkabát: Mango, 9499 Ft






Női kirándulócipő: Converse (Hervis), 7999 Ft






Vászon balerinacipő: Nike (Hervis), 5999 Ft






Jövőre is divatos lesz ez a bőrszandál: Deichmann, 4995 Ft






Örök klasszikus az egyrészes fürdőruha: Étam, 6000 Ft

Optikailag karcsúsító pamut ingblúz: Zara, 7990 Ft








V-kivágású pulóver egyszerűen mindenhez: Zara, 2990 Ft












További tippek, mit érdemes a leárazások alkalmával meglőni:
– farmerszoknya (szövetblézerhez is)
– térdig érő, elöl gombos vászon ingruha (mondjuk khakiszínben)
– spagettipántos top valamilyen élénk színben (sárga, málna)
– farmer térdnadrág (télen is hordhatjuk csizmával)
– V kivágású fekete póló (a színes topot felvehetjük fölé is)
– nádból vagy más természetes anyagból készült nyári táska
– csíkos vászonöv (csak úgy)
– tunikák minden mennyiségben (hidegben harisnyával, nadrággal)


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top