Öltözködjünk

Brilltõl a bizsuig

A férfi ékszere a nõ. A nõ ékszere pedig… nos, mindig az, amit éppen felvesz. A nyári divatot bemutató körképünkbõl nem hagyhattuk ki éppen a leglátványosabb kiegészítõt, az ékszert. De vigyázat! Veszélyes képek következnek…






Bijou Brigitte
Ahogyan a divatházak, úgy az ékszertervezők is folyamatosan versenyeznek a vásárlók kegyeiért. Az ékszertrendek ugyan lassabban változnak, illetve terjednek el, mint a ruha- és cipődivatok, de itt is mindig megjelennek az új elképzelések.
Megjelenésünket a jól megválasztott ékszerek teszik teljessé, de ne feledjük, a régi mondás jelen esetben is igaz: a kevesebb több! Ékszerviselésben is létezik aranyszabály: maximum hármat vegyünk magunkra (az órát is beleértve), máskülönben úgy fogunk kinézni, mint egy karácsonyfa – annak pedig még arrébb van a szezonja. A méretes kiegészítőkből pedig maximum kettőt vegyünk föl, de az igazán stílusos nők inkább csak egyet, hadd kapjon teret az ékszer a ragyogáshoz. Sokkal feltűnőbb is lesz az a darab!

Az ékszereket több szempont szerint csoportosíthatjuk, az egyik ilyen válogatás alapján megkülönböztetjük a bizsukat és a nemesfém ékszereket. Utóbbiakat értelemszerűen borsosabb áron kínálják számunkra – bár vannak több ezer euróba kerülő bizsu ékszerek is –, hiszen a tervezésen és kivitelezésen túl meg kell fizetnünk az alapanyagok árát is. Az ezüst, arany, palládium és az egyre nagyobb teret nyerő platina értéke a kisebb árfolyam-ingadozásokat leszámítva folyamatosan emelkedik, de befektetésnek inkább a drágakövek ajánlottak: jól tudta ezt már Gábor Zsazsa hollywoodi díva is, aki több kérőjével eljátszotta, hogy az eljegyzési gyűrűt kő nélkül küldte vissza az elutasított agglegénynek (az agg ez esetben szó szerint értendő).







Bozsits József
A régi korokban a míves ékszerek nagy megbecsülésnek örvendtek, nem véletlenül öröklődtek generációkon keresztül. Napjainkban az ékszer is inkább divatcikk. Egy bizonyos réteg számára a régi családi darabok most is óriási értékkel bírnak, de manapság kevés helyen jellemző, hogy például lánykérésnél a fiatalember a nagymama jegygyűrűjét ajándékozza a szerelmének – ez pedig még nem is olyan régen kedves szokás és igazi megtiszteltetés volt a lánynak.

Manapság gyönyörű jegy- és kísérőgyűrűket kínálnak az üzletek minden árfekvésben, és mint mindennek, ezeknek a divatja is folyamatosan változik. Az ötvösök, aranyművesek próbálnak minél egyedibbet tervezni, hogy a vásárlók ilyeténképpen is ki tudják fejezni egyéniségüket, érzelmeiket. Az eljegyzési gyűrűk terén még mindig a köves gyűrűk a jellemzőek (lásd Tiffany), de nem színes kővel (azt hagyjuk meg a kiöregedő popsztároknak). A színtelen kő tisztaságot, szűziességet, ártatlanságot képvisel.
Persze színes köves gyűrűket is szép számmal találunk a piacon, de azok általában más csiszolásúak, más foglalatokban vannak, mint az eljegyzési gyűrűk. A színes köves ékszerek feltűnőbbek, rikítóbbak, de többnyire szintén remekművek. A drágakövek különböző fajtáinak bemutatása itt
Az örök klasszikusok közé tartozik az igazgyöngy, amiből egy ideje a fekete változat (tahiti gyöngy) a divatosabb. A gyöngy és a gyöngyház Kínától az azték birodalomig több ezer éve kultikus jellegű, a tisztaságot és az ártatlanságot szimbolizálja. Európában egy időre lehanyatlott a divatja, de aztán az ötvenes években Coco Chanel és Audrey Hepburn újra divatba hozta, és ez a trend azóta is tart. Sőt, a szakmabelieknek évente rendeznek ékszertervező versenyt: ez a Tahiti Pearl Trophy, amelyen magyar ékszerészek is rendszeresen indulnak: a legjobbak alkotásai itt láthatók! 







Cavalli – eLUXURY
A bizsuk – divatékszerek – néhány éve kezdték meg újra térhódításukat a nemzetközi divatvilágban. Sokszor előfordul, hogy neves ékszertervezők ugyanazzal a motívummal két kollekciót terveznek (az egyik nemesfém, a másik bizsu), hogy senki se maradjon ki a jóból.
A viszonylag olcsó alapanyagokból készülő divatékszerek gyakrabban változnak, folyamatosan igazodnak az épp aktuális színekhez, stílusokhoz. A bizsuk között vannak igazán kedvező áron kínált darabok, így alkalmanként váltogathatjuk őket hangulatunktól és ruhánk színétől függően. Idén egy hajszálnyival kisebbek lettek a bizsuk, de még mindig maradt néhány feltűnő és méretes darab, de azokat csak mértékkel viseljük.
Fontos megjegyezni, hogy a bizsuk – kivéve a tömegtermékeket – nem feltétlenül értéktelenebbek, mint a nemesfémekből készült darabok, csupán az alapanyaguk más. A nagy ékszertervezők a divatékszereiket is ugyanúgy megbecsülik, mint a többi ékszerüket. Hallottunk már olyan tulajdonosról is, aki az igazi ékszerét széfben tartotta, és csak a másolatot hordta, ami az alapanyag szempontjából értéktelenebb volt, de maga a megmunkálás hasonló erőfeszítést kívánt mindkettő kivitelezésénél.






 Nézd meg a többi gyönyörű ékszert is galériánkban! Katt ide!



Az idei trendek közül is mindenki fog a kedvére valót találni:

A klasszikus formák mellett megjelentek az igazán bizarr, kirívó darabok is (például Cavalli halálfejes gyűrűje), amelyek jövőre valószínűleg még nagyobb teret nyernek majd. Némi bátorságot és vagányságot kell öntenünk magunkba, mielőtt egy-egy ilyen darabot a magunkévá teszünk, de azért túl sokáig ne gondolkodjunk rajta!







Cavalli – eLUXURY


Fokozatosan hódítják vissza a vásárlók szívét a tűzzománc ékszerek is, ezúttal azonban gyönyörű nemesfémek és drágakövek társaságában. Igazi műremek tulajdonosai lehetünk, ha egy ilyen példányt választunk.
Éppen aktuális az idei szezon egyik legnagyobb dobása, az óriási virágmotívumokat ábrázoló darabok. Mi más lehetne ideálisabb viselet egy visszafogott szabású, egyszínű kis nyári ruhához, mint a virágos rétre hajazó Dior csodagyűrű, apró kövecskékkel, katicabogárral, néhol tűzzománccal megfestve. Amennyiben nem szeretnénk ennyire extrém darabot, akkor is találunk virágmotívummal díszített ékszert, de még hajtűt is.







Diorette Flower ring






Freywille




























Akik már beszerezték maguknak a charm braceletnek nevezett sokmedálos „varázs”-karláncot, azok bátran viselhetik ezt jó darabig, sőt újabb remek szépségekkel is gazdagíthatják a gyűjteményüket. Ez a divat még marad nálunk egy darabig, ahogy a csili-vili lógós fülbevalók.







Cavalli bracelet






Versace bracelet


































Swarovski bracelet


Szintén maradandó divat formatervezett ékszereket viselni. Egy ilyen darabnak presztízsértéke is van, nem csupán fizikai és esztétikai. A tervezők szabadjára engedik a fantáziájukat, és ékszereikhez szinte bármilyen, a kezük ügyébe kerülő anyagot felhasználnak, legyen az fa, fém, papír, toll, üveg, műanyag, növényi rostok, nemez – az ő kezükben remekművé válik.
Ezért amennyiben ékszervásárláson törjük a fejünket, mindenképpen érdemes meglátogatni néhány ékszertervezőt, illetve a honlapjaikat. Meseszép, egyedi darabokat készítenek. Magyar ékszertervezők munkái például a Sterling Galériában (Bp. IX., Ráday u. 31.) láthatók, illetve meg is vásárolhatjuk ezeket.







Király Fanni






Gera Noémi































Jó tanács:  Fontos, hogyan tároljuk és tisztítjuk az ékszert, hiszen az ezüst gyorsan megfeketedik, a gyöngy elhomályosul. Éjszakára mindig vegyük le, helyezzük a tartójába, dobozába, de csak miután műszálmentes puha ruhával áttöröltük, hiszen viselet közben szennyeződhet, akárcsak a ruhánk, bőrünk. Időnként tanácsos az ékszert átöblíteni enyhe mosószeres vízben, majd áttörölgetni. Ékszervásárláskor kérjünk erre vonatkozó információkat az ötvöstől vagy az eladótól.









Ékszerház – kislexikon az ékszerekről itt


Extreme Silver – hasznos információk az ezüstről itt


Ékszerfórum – a szakértő válaszol itt


Ezerékszer – gyűrűméretek, egyéb érdekességek itt


Ékszerforgalmazók, ékszerórák gyűjtőlapja itt





Érdekesség:  Aromaterápiás karkötőt dobott piacra egy angol cég. Háromféle illatanyaggal átitatott, pink és fekete karperecet árusítanak: stresszűzőt levendulával és bergamottal; frissítő hatásút borsmentával és édes naranccsal; önbizalom-növelőt ilang-ilang, grépfrút és citrom illatanyagának keverékével. Az illatozó karperec hozzávetőleg 4000 forintért megrendelhető itt

 http://www.madaboutjewellery.com/acatalog/wrist_angels.html


 


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top