Öltözködjünk

Az autó mint legfelsõ ruharéteg

Múlt héten rendezték meg a legújabb csodákat felvonultató Frankfurti Autószalont, ami a közhiedelem ellenére nem csak a férfiakat érdekelte. Sõt! Ideje beletörõdniük, hogy autóválasztáskor nem hagyatkozunk rájuk teljesen.

Felmérések bizonyítják, hogy ha lehetőségünk nyílik saját autót tartani, mi, nők nagyon is tudatosan választunk autót maguknak: bizony nem az dönt egy autó kiválasztásakor, hogy az milyen színű. Természetesen ezt is mérlegeljük (például akarjuk-e kétnaponta mosóba vinni a fekete autót?), de ez csak akkor jön, amikor a főbb szempontok alapján már nagyjából összeállt a kép.
Nálunk a két legfontosabb tényező – akárcsak a párválasztásnál – a biztonság és a megbízhatóság. Szinte mindennap használjuk az autónkat, őrült forgalomban megyünk munkába, gyerekért, vásárolni. Arra viszont nincs szükségünk, hogy a töfi hirtelen valahol lefulladjon, és otthagyjon minket a legnagyobb rohanás közepette, vagy hetente cipeljük szervizbe, mert hol itt, hol ott zörög, kopog, nyikorog.





Praktikus egy lapos vagy kevésbé kényes cipőt betennünk az autóba vezetéshez, mert a gyönyörű új bokacsizmánk orrát vagy sarkát két perc alatt kikezdheti a dugóban araszolgatás, mert mondjuk a folyamatos kuplungolástól a gumiszőnyeg lekoptatja a topánt.






Természetesen nem elhanyagolható szempont számunkra az sem, hogy milyen a külseje jövendőbeli autónknak, de ennél is fontosabbnak tartjuk, hogy mennyit fogyaszt. Ezek után felkutatjuk az összes olyan rekeszt, tárolót, ahova pakolni tudunk, megnézzük a csomagtartó mélységét, szélességét, esetleges bővíthetőségét.





Tanácsos az anyóülés lábához egy összecsukható tárolórekeszt beszereznünk, amibe a táskánkat tehetjük, így az hirtelen fékezésnél nem esik le, nem borul ki. Azért is érdemes lábhoz tenni a táskát, nehogy a piros lámpánál várakozva valaki benyúljon érte az ablakon.






Az tény viszont, hogy az egyéniségünk sokat nyom a latban az új autó kiválasztásakor. Szinte biztosak lehetünk abban, hogy egy temperamentumos, trendi, fiatal lány nem Volvót fog választani magának (akármennyire szuper), és valószínűleg Volkswagent sem, hacsak nem a Beetle-t. Összeállításunkban próbáltuk megtippelni, hogy az idei Frankfurti Autószalonon látott autócsodák közül melyik kinek fog tetszeni.

A sportos, vagány, de nőies csajok imádni fogják az új ötajtós Mini Clubman kombit. Ez az eddigi legpraktikusabb Mini, hosszabb az alapmodellnél, ezáltal több a hely benne, akár négyen is beülhetünk csomagokkal – bár ilyenkor azért mindenki csak retikült hozhat magával. Ám ha már csak ketten vagyunk, bátran pakolhatunk, mert az ülések állíthatók, a csomagtartóba a modern ajtók miatt könnyű a pakolás. Az biztos, hogy ez sosem lesz tucatautó, már csak az ára miatt sem, de mindenki megfordul utána. Egy tesztvezetést mindenkinek ajánlunk figyelmébe, a Mini saját életérzést teremtett magának, érdemes kipróbálni. A Mini Clubman 2008. januártól Magyarországon is kapható lesz.







Mini Clubman






Mini Clubman






A Miniben nem annyira praktikus a hosszúkabát, inkább hordjuk háromnegyedes vagy derékig érő fazonokat, csinos bőrkabátot, az kényelmesebb lesz.





Szintén sportos autónak látszik, de teljesen más kategória a Citroën C-Cactus tanulmányautó. A Minivel ellentétben ennek állítólag 100 kilométerenként 3 literes fogyasztása lesz – bár ha 5, az sem baj –, valamint 150 km/órás végsebessége. Profin szlalomozhatunk vele a városi forgalomban, bár nem ez a legkisebb modell az újdonságok között. Tágas, szinte már családi autókra jellemző a belseje, és az árát is egy középkategóriás családi autó kategóriájába tervezik. A Citroën tervezői minden felesleges dolgot igyekeztek elhagyni, kimondottan környezetkímélő gondolkodással újrahasznosított és újrahasznosítható anyagokból építették meg az autót. Természetesen emellett a legújabb navigációs rendszer és érintőképernyős fedélzeti számítógép segít vezetés közben.







Citroën C-Cactus






Citroën C-Cactus






Ha ilyen autónk van, ne legyünk konzervatívak az öltözködés terén sem. Futurisztikus autóhoz illik a legújabb divat szerint öltözködni!




Az igazán gyakorlatias nők fogják értékelni a Suzuki újdonságát, a Swift-alapokon nyugvó Splasht. A japán dizájnerek a fiatalokat és a kisgyermekes családokat vették célcsoportnak, a képek alapján sikeresen. Tágas utastér jellemzi, variálhatóság és mindenekelőtt alacsony fenntartási költség. Emellett az autó fejlesztésekor nagy szerepet kapott a biztonság is, így a 2008 tavaszától kapható kisautó biztosan sikeres dobása lesz a Suzukinak.







Suzuki Splash






Suzuki Splash


Valószínűleg sokunknak megvan az a kép, amikor a Született feleségek Gabriellája begurul a házuk elé a magának vásárolt luxusautóval. Annál szerényebb árfekvésű, de hasonló eleganciát sugároz a Citroën Cabrio C5. S ugyanúgy egy vagány, elegáns, szexi nőt képzelünk bele, mint amilyen a fent említett karakter. Egy ilyen autóval tudni kell megjelenni.







Citroën Cabrio C5







Citroën Cabrio C5

Persze nagy a valószínűsége, hogy amint családja lesz, lecseréli a C5-öt egy Ford Kugához hasonló fiatalos szabadidő-autóra. 2008 év elejétől kapható is Magyarországon. Benne két gyermekkel a hátsó ülésen is biztonságosan autózhatunk – akár téli hóesésben. Kívülről nem látszik olyan tágasnak, mint amilyen valójában (és nem csak a panorámatető miatt). Sajnos fogyasztási adatokat nem tudtunk meg róla, de ez már csak hónapok kérdése.







Ford Kuga






Ford Kuga






Az elegancia a főmotívum, még akkor is, ha csak edzeni indulunk. Amiként a ruhát, úgy az autót is tudnunk kell „viselni”. A Fordból egy bundában is kiszállhatunk, ezt egészen természetesnek veszik.





Két autót érdemes még megnézniük azoknak, aki pörgős életet élnek, egész nap a városban rohangálnak. A Volkswagen Up és a Toyota IQ számukra ideális, nekik találták ki ezeket a modelleket. Amellett, hogy mindkettő aprócska és bájos, remek tulajdonságokkal rendelkeznek. Ilyen például az Up 3 literes átlagfogyasztása 100 kilométeren, az IQ elsőrangú biztonsága, a minimalista belső terek és természetesen a pöttöm méretük.







Volkswagen Up







Volkswagen Up







Toyota IQ






Toyota IQ






Dizájner farmer, kasmírpulóver, decens sportcipő – vagy nőies blúz, szűk szoknya, tűsarkú. Ezekhez az autókhoz bármilyen szerkó illik, kivéve talán a nagyságos asszony stílust.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top