Öltözködjünk

Sikk, stílus, kesztyû

Az õszi divatszezon egyik jellegzetessége, hogy elõkerül a kesztyû. Ám a nõiesség, a finomság hajdani jelképe manapság reneszánszát éli. És méghozzá micsoda szemet gyönyörködtetõ változatosságban!

Eddig is tanácsos volt télen kesztyűt viselnünk, hogy a bőrünket védjük a hidegtől, széltől. Az idei szezonban pedig különös figyelmet fordíthatunk a viselésére, és nem feltétlenül kell leragadnunk az egyszerű fekete szövetkesztyűnél, hiába is igyekszik passzolni a télikabátunkhoz.







Már az ókorban használták a mai egyujjas kesztyű ősét, de akkoriban még csak munkához, védőfelszerelésként. Amikor a 7. században Európában is megjelent, és a főpapi díszöltözet darabja lett, a kesztyű a hatalom, a méltóság és a gazdagság jelképévé vált.
A 10–11. században kezdett szélesebb körben elterjedni, az angol és spanyol uralkodók selyem- és bőrkesztyűket viseltek, amelyeket drágakövekkel is gazdagon díszítettek. Nagy jelentőségre a középkorban tett szert, amikor az uralkodók a kesztyűjük átadásával rangot, címet is adományoztak. De a lovagok a kihívás jeléül a kesztyűjükkel ütötték arcul az ellenfelüket, vagy a lába elé dobták a kesztyűt, és ha a kihívott fél felvette azt, akkor készen állt a párbajra.
A reneszánsz időkben a jólöltözöttséghez hozzátartozott a kesztyű viselése, de csak a 16. században vált általánosan elterjedtté és került be a mindenkori divat körforgásába. A finom textilből készült darabok mellett megőrizték keresettségüket a bőrkesztyűk: a bőr cserzésének titkát féltve őrizték a mesterek, akik ezt apáról fiúra örökítették.





Magyarországon 1861-ban Pécsett alakult az első kesztyűkészítő műhely, amely aztán hosszú évtizedek alatt a nemzetközi hírű Hammerli gyárrá nőtte ki magát. Ennek utóda, a Pécsi Kesztyűgyár ma is üzemel Hunor Rt. néven (az 1970-es években a világ egyik legnagyobb kesztyűgyára volt). A másik nagy magyar kesztyűgyár a Győri Kötöttkesztyűgyár, amely szintén átesett egy névváltozáson: most Glovita Kesztyű Zrt .-nek hívják.

Régebben a férfiak is szívesen viselték a szépen díszített kesztyűket, de manapság legföljebb a fagyos téli napokon tudjuk őket rávenni erre. Pedig egy gyönyörű, finom bőrkesztyű az ő kezükön is nagyon elegánsan mutat.
Idén szintén nagyon menő a ’60-as évekre jellemző autóskesztyű: csak próbáljuk fel akár néhány percre egy üzletben, és tapasztalni fogjuk, hogy valóban kényelmes a viselése. Természetesen többórás autóútra, a fűtött járműben már annyira praktikus, de rövidebb városi autózásra kimondottan ajánlott.







Egyszóval idén mindenki viseljen kesztyűt, aki szeret hódolni a divatnak, és ha teheti, válasszon minél hosszabb szárút, akár könyökig érőt. Ezeket idén nemcsak az estélyi ruhákhoz, hanem akár egy denevérujjú pulóverrel, háromnegyedes ujjú kiskabáttal is viselhetjük, az a jó, ha minél több látszik a kesztyűből.




















Bármilyen anyagból készüljön és bármilyen színű legyen, csupán a harmónia és a nőiesség fontos. Aki pedig erre adja a kezét, bizonyára tisztában van a kesztyűviselés általános szabályaival:
Télen, ha kesztyűben vagyunk, kézfogáskor tegyünk kísérletet annak levételére, amennyiben vastagabb kesztyűt viselünk, és nő a nővel fog kezet. Ha férfival parolázunk, akkor maradhat a burkolat, bár bundakesztyűben vagy egyujjasban nem elegáns kezet fogni, és esetleg meg is bánthatjuk vele a partnert. Ha az idősebb személy (vagy a partnerünk) nem ragaszkodik a kesztyű levételéhez, akkor ne erőltessük. Általános szabály, hogy vagy mindketten kesztyűben fognak kezet, vagy mindketten leveszik a kesztyűt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top