Öltözködjünk

Újragondolt klasszikusok, lezser elegancia

120 ruha, 33 lány, 8 sminkes, 25 öltöztetõ, közel 1000 vendég – ha numerusokban szeretnénk kifejezni, valahogy így festene Náray Tamás nagyszabású kollekcióbemutatója.

Igaz, a számmisztika ezzel közel sem ér véget, a klasszikus kosztümkabátkák, vagány nercbundák, finom csipkepelerinek, földet seprő estélyik doyenje immáron 20. évfordulóját ünnepli a divat világában.
A fényűző előadás nem csak a jeles alkalomnak szólt, a tervezők tervezője a nemrégiben adományozott állami kitüntetés előtt is szerette volna illő módon leróni tiszteletét.

Intró





A tökéletesség, a profizmus mindig a háttérben kezdődik. Fél nyolc magasságában még lázas előkészületek folynak, a méterekig nyúló, hosszú, sötét kifutó kutyafuttatóvá avanzsál, Toto és Bobo, a tervező leghűségesebb, rajongásig szeretett társai épp koreográfiapróbát tartanak. A tibeti terrierek, egyelőre kísérő nélkül, ügyesen veszik az akadályokat – később azért csinos vezetőiktől kísérve a nagyérdeműt sem mulasztják el körbeszaglászni –, nem csoda, hogy ők a gazdi szeme fényei. A kordon mögött várakozó modellek is csak féltékeny pillantásokkal illethetik a született tehetségeket, igaz, nem sokáig, a két eb mindenkit levesz a lábáról.

Persze a meghívottakra maximálisan odafigyelő Nárayéknál nem csupán próbahegyek, beengedőfény és beengedőzene létezik, ami a mosolygást és a kedvességet illeti, a kapukban álló hoszteszek is kitesznek magukért. Egy jó szó mindenkinek kijut. Nyolc órakor már nemhogy lépni, egy gombostűt sem lehetne leejteni a Millenáris Teátrumban, lassan az illusztrisoknak fenntartott VIP-szektor is zsúfolásig telik. Oroszlán Szonja, Medveczky Ilona, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán, Gergely Róbert, Csonka András, Kiss Ramóna, Ábrahám Edit – csak néhány név a vendéglajstromból, hosszan lehetne folytatni a sort, aki számít, jelen van.





Az ibolyaszínben úszó teremben kisvártatva minden tekintet a Náray-logóval díszített, skarlátvörös bársonnyal kettéválasztott paravánra fókuszál. Nemhiába. A húsz év bizony barátok közt is húsz év, a retrospektív kisfilm a távoli és a közelmúlt legjelentősebb pillanatait hivatott felidézni. Néhány kocka erejéig Epres Panni múlhatatlan szépségének, sugárzó valójának esünk fogságába, bár a taps javarészt mégiscsak a legendás alkotónak és műalkotásszámba menő kreációinak szól. A pazar nyitány után következhetne-e más, mint még pazarabb folytatás?

Angyali Ördög

A vetítés után a konferansziék királynőjét, Ördög Nórit üdvözölhetjük a színen. Elegáns estélyi, szikrázó mosoly, göndör fürtök – az urak máris a mennyországban érezhetik maguk. Hát még, mikor kiderül, Náray Tamás ezúttal rájuk is gondolt, a férfikollekció klasszikus és jeans vonala debütált az este.

Persze a hölgyeknek sem kell sokáig várakozniuk, a bájos műsorvezetőnő tolmácsolásában az őszi–téli szezon újdonságairól is szó esik. Sajátos vállkidolgozások, magas derekú aljak, steppelt kelmék és empire szabású, mell alatt húzott holmik viszik a prímet, melyek nemcsak minden ízükben látványosak, ha kell, a domborodó pocakot ellensúlyozva ápolnak is, ahogy arra a divatbemutatón fellépő, az anyaság örömei elé néző kismamák szolgáltak bizonysággal.






MZ: – A divatbemutató bevezetőjében szó esett a nemrégiben adományozott Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjéről is, sikernek könyvelte el az állami kitüntetést?


Náray Tamás: – Az állami kitüntetés igazából szerintem nem siker, hanem megtiszteltetés. Tehát az, hogy egy államfő a kulturális miniszter javaslatára úgy gondolja, hogy igen, ez az ember érdemes arra, hogy elismerjük azt a húsz évet, amit a pályán eltöltött – mert egyébként idén szeptemberben lesz húsz éve, hogy a pályára léptem –, az egy nagyon megtisztelő, nagyon megható és nagyon felemelő érzés. Igazából ennek a napi vagy aktuális sikerekhez nincsen köze, de rendkívül jólesett, rendkívüli módon örültem neki és nagyon-nagyon megtisztelve éreztem magam, hogy egy kicsit talán végre látszik az, amit húsz éven keresztül nap mint nap kitettem az asztalra.

A mesés kreációk idén a klasszikus s Náraytól már megszokott skarlátvörös-fekete-fehér szenthármasságán túl a berlini kék, a kéregszínek, az étcsoki, a kakaópor és természetesen az elmaradhatatlan óarany, a nüánsznyit hűvösebb antracit, az ónix-szürke árnyalataiban tündökölnek. De egy falat nyár is beszökött a hűvös évszakba, a türkiz, a kivi, a lángoló narancs, ha csak kiegészítők gyanánt viseljük is őket, színpompás, intenzív tónusaikkal rendkívül sokat lendíthetnek öltözékünkön.


A cikk folytatását megtalálod a HazaiDivat.hu-n. Klikk ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top