Öltözködjünk

Õrült divatvilág

Egy könyvújdonság megpróbálja bemutatni mindazt, amit érdemes tudnunk, mielõtt végleg divatfüggõkké válunk. A szórakoztató olvasmány egy Londonban élõ divattervezõ életébe enged izgalmas bepillantást.

Kívülállóként hajlamosak vagyunk túlmisztifikálni a divatszakmát, a benne dolgozókat, a tervezőket, modelleket, fotósokat, stylistokat. Szélsőségesen gondolkodunk róluk, vagy csodáljuk őket, és azt feltételezzük, hogy a divat világában minden rózsaszínű, mindenki szép és trendi. Esetleg éppen ellenkezőleg: azt feltételezzük, hogy ott mindenki kétszínű, homoszexuális, drogozik, és az egész csak a pénzről szól.





Imogen Edwards-Jones könyve a divatszakma disszonáns világába kalauzolja az olvasót. Kívülről minden pompás, fényes, csillogó, drága és exkluzív, de valójában minél inkább beljebb jut valaki (esetünkben a főhősnő), annál romlottabbnak és sekélyesebbnek látja e világot.

A könyv egy Londonban élő divattervező fél évét írja le, a tervező elbeszélésében, aki éppen a 2006–2007-es kollekcióját és bemutatóját tervezi meg. Figyelemmel kísérhetjük, miként áll össze a kollekció, mi alapján, honnan jönnek az ötletek, ki dönti el, hogy jövőre mit viseljünk, milyen kiegészítőkkel, milyen anyagból és milyen áron. Hogy miért kerül annyiba egy Fendi táska, hogyan juthatunk hozzá, és miért van az, hogy a sztároknak szinte semmit sem kell táskára, ruhákra költeniük, ellenben a cipőkért akár több ezer fontot kell kiadniuk.

Ha még volnának kételyeink, pontosan megtudhatjuk azt is, hogy kik azok az arcok, akik a Fashion TV által közvetített divatbemutatókon mindig az első sorban ülnek, és miért mindig őket szólaltatják meg a riporterek. Illetve hogy miképpen érheti el egy-egy fiatal tervező, hogy a világ – nem csak a divat világa – rá is felfigyeljen, továbbá, hogy kinek a zsebébe vándorolnak a nagy pénzek, kiket kell ismerni ahhoz, hogy ismertté válhasson valaki.





































„A maradékot felszabdaljuk és elégetjük. Brutális, nem? A tervezők inkább megsemmisítik a több ezer fontot érő drága, gyönyörű ruhát, semhogy olyan helyen árulják a holmijukat, ahol az lejáratná a márkát. (…) Miért fizess ezer fontot egy ruháért, amiről tudod, hogy nem egészen száz fontból készült?”

Az írónő minden szépítés nélkül tárja elénk ennek a világnak a szégyenfoltjait. Akit csak kicsit is érdekel a divat vagy ez a szakma, esetleg csak néhány óra kikapcsolódásra vágyik, az olvassa el a könyvet, nem fogja megbánni. Elképzelhető, hogy legközelebb egy kicsit más szemmel tekint majd az üzletek kínálatára és a magazinok címlapjára – de ez így van jól, a rózsaszín szemüveg sem passzol minden ruhához.

Imogen Edwards-Jones és Anonymus: Őrült divatvilág, Park Kiadó, 2007. 2900 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top