Öltözködjünk

Tippek zimankó ellen

Megérkezett a hó, ezzel pedig sajnos visszavonhatatlanul beköszöntött – ránk tört – a tél. Nincs mese, elõ kell venni a télikabátot és a csizmát. Van azért egypár trükk, hogy miként elõzzük meg a fagyoskodást.

Van, aki szereti a telet, és örül, hogy esik a hó. Másoknak, köztük nekem is minden reggel kész kínszenvedés, hogy ki kell mennem a hidegbe, és nem tudok annyi ruhát magamra venni, hogy ne fázzak, vagy ha bemegyek egy fűtött helyiségbe, ne érezzem úgy, hogy mindjárt megsülök. Akármelyik csoportba is tartozzunk, ha a zimankóban is élni szeretnénk az életünket, kénytelenek vagyunk alaposan felöltözni. Persze nem mindegy, hogy bebugyoláljuk magunkat, vagy klasszul nézünk ki a rengeteg réteg ellenére is.

Néhány apró tanács fázósoknak, hogy ne csak vacogjanak egész télen:

Tanácsos beszerezniük néhány bodyt, amely hosszú és rövid ujjú változatban is kapható. Ez kellemesen melegen tartja a felsőtestet, és erre akár vékonyabb pulóvert vagy blúzt is fölvehetnek. Pont megfelelő testhőmérsékletet biztosít egész napra, bárhol kell tölteniük az időt. Természetesen nem mindenki szereti ennyire becsomagolni magát, nekik tanácsos testre simuló kistrikót választaniuk, aminek az ujjhossza szintén változó lehet, az igényeknek megfelelően.







Mey






Wolford




























A másik ilyen fontos melegen tartó ruhadarab télen a harisnya. Ebből is rengeteg változat létezik, válasszuk a nekünk legkényelmesebbet. Aki nem szereti a nejlon tapadását, és viszket tőle, vegyen föl vékonyabb pamutharisnyát a nadrág alá, szoknyához akár vastagabbat is. Arra viszont célszerű ilyenkor figyelni, hogy a vastag harisnya nagymértékben erősíti és némileg torzítja a lábat. Akinek tehát kicsit vastagabb a lába, inkább az egyszínű és a sötétebb darabokat válassza, vagy a hosszanti csíkozásúakat, esetleg maradjon a vékonyabb (40-60 den-es) nejlonharisnyánál, de abból sem tanácsos a fényes változat mellett dönteni, előnyösebb a matt. A láb szellőzése szempontjából is fontos a harisnya anyaga. Ha bundabélésű cipőben vagyunk egész nap, akkor érdemes lábfej nélküli harisnyát választanunk, és a lábunkra egy vékonyabb pamutzoknit húzni, hogy ne főjön a melegben.





Tipp: Aki tömegközlekedéssel megy munkába, vehet dupla harisnyát is: az irodai hőmérsékletnek megfelelő vékony nejlon fölé húzzon lábfej nélküli vastag harisnyát. A munkahelyére megérkezve ezt egyszerűen leveheti, hazafelé pedig visszahúzza.









Többnyire az a lényeg, hogy a végtagjainkat tartsuk melegen – és a hátunkat, derekunkat is –, mert akkor érezzük úgy, hogy fázunk, ha kihűl a kezünk vagy a lábunk. Legyen tehát mindig kesztyű nálunk – még ha autóval közlekedünk is –, és oda kell figyelni a megfelelő alsóruházaton kívül a lábbelinkre is. Nyanyásan hangzik, de azok számára, akik gyalog járnak dolgozni, és télen bundával bélelt csizmát, cipőt hordanak, praktikus, ha váltócipőt visznek be a munkahelyükre. Amennyiben egész nap a bélelt csizmában vagyunk, nemcsak hogy befülled a lábunk, de ha így megyünk ki délután az utcára, sokkal hűvösebbnek érzékeljük a külső hőmérsékletet, és fázni fog a lábunk. Ami azután átterjed majd az egész testünkre, és mire hazaérünk, nagyon átfagyunk. Az autóval közlekedőknek többnyire elég arra figyelniük, hogy ne legyen csúszós a cipő vagy csizma talpa. Náluk igazán nem lehet olyan nagy gond bedobni a csomagtartóba egy váltócipőt, elfér a mellett a sok hasznos holmi mellett, ami egy női autóban található.

Természetesen a tél további elengedhetetlen kelléke a megfelelő télikabát. Rengeteg fajtából választhatunk attól függően, hogy milyen stílusú az öltözködésünk, milyen az alakunk, milyen célra használjuk – sportolásra, hétköznapokra stb. Érdemes alaposan körülnéznünk vásárlás előtt, pontosan a nagy választék és a jelentős árkülönbségek miatt. Télikabátnak mindenképpen tanácsos olyan darabot választani, amely takarja a derekunkat (még akkor is, ha az adott pillanatban nem érezzük, hogy ott fáznánk), hogy megelőzzük a későbbi nőgyógyászati panaszokat. Szerencsére idén már nem is divat a nagyon rövid típus, inkább a klasszikusabb, hosszabb szabású kabátok élik reneszánszukat. Ezek még az autóban ülve is kényelmesek, bár sokan vannak, akik a távolság miatt az autóban leveszik a kabátot.







Quelle kabát






Marks & Spencer
































Tipp: Gyakran látni, hogy utcán parkoló, hideg autóba úgy ül be valaki, hogy azonnal leveszi a kabátját. Ez elővigyázatlanság. Csak befűtött autóba szálljunk be kabát nélkül!




A sportosabb darabok többnyire impregnált anyagból készülnek steppelt béléssel és a manapság megint divatos szőrmekiegészítővel, -gallérral. A teltebb hölgyek a karcsúsított vagy a derékrészen övvel ellátott fazonokat válasszák, mert ezek előnyösebbek számukra, főleg, ha minimum csípővonalig érnek. A vékony lábú nők pedig feltétlenül legalább combközépig érő kabátot vegyenek föl, hogy kiegyensúlyozzák az arányokat. A 34-es méretű farmer fölött gömbölyödő pufidzseki ugyanis sokakból színes lufit csinál. Bocs!







Marks & Spencer






Quelle kabát



























A fentieken kívül természetesen ne feledkezzünk meg a finom pulóverekről és kardigánokról sem. Szebbnél szebb darabokból válogathatunk igényeinknek megfelelően. Az ősszel annyira menő vastag kardigán az esetek többségében sajnos nem fér be a kabát alá, sebaj, jó lesz majd tavasszal! Talán arra érdemes figyelni, hogy ha valakinek rövid a nyaka, akkor ne a klasszikus garbót keresse, hanem a feles változatot, hogy még véletlenül se rövidítse még jobban a nyakát. Persze hordhatják a számukra előnyös, mély kivágású darabokat télen is, csak húzzanak alájuk egy vékony bodyt vagy egyszínű garbót: optikailag a felső réteg dominál, tehát a mély kivágás jótékony hatása továbbra is érvényesül. Így egyszerre lehetnek divatosak, ugyanakkor az egészségükre is ügyelnek.





Tipp: Azt csicsergik az áruházi madarak, hogy idén már közvetlenül karácsony előtt és alatt is lesznek leárazási akciók. Az új télikabát, csizma vásárlása előtt tehát érdemes várni egy kicsit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top