Öltözködjünk

Irány a sípálya!

Ha hozzánk hasonlóan végigbuliztad a szilvesztert és habzsoltad a kalóriákat, most ideje ledolgoznod a felesleget. Szórakozva is lehet fogyni: például síeléssel. Ez az intenzív mozgás valósággal leolvasztja a párnácskákat!

Az utazási irodák téli katalógusai tele vannak jobbnál jobb és sokszor kedvező ajánlatokkal. Többnyire az a mérvadó, hogy mennyi időnk van a kikapcsolódásra, milyen messzire menjük, és természetesen hogy mekkora költségvetéssel számolhatunk.
Mindenképpen érdemes ezeknek a túráknak autóval nekivágnunk, mert biztosan sok csomagunk lesz, hiszen többnyire teljes felszereléssel utazik mindenki – bár az is igaz, hogy sok helyszínen bérelhetünk is felszerelést, erről kérdezzük meg az utazásszervezőnket, biztosan készséggel tájékoztat minket a feltételekről és az árakról.

Egy ilyen téli kiruccanásnál nem maga az utazás, szállás és az ellátás ára kirívó, hanem a felszerelésé, amelyre egy-egy ilyen alkalommal szükségünk van – illetve vannak olyan helyek, ahol a pályabérlet sem olcsó mulatság, de ennek ellenpéldájaként akad olyan szálláshely is, amelynek az ára tartalmazza ezt a bérletet.

Síruha, sídzseki
Annak, aki első alkalommal vág neki egy ilyen túrának, nem feltétlenül fontos megvásárolnia a teljes felszerelést, sőt. Tanácsos a felszerelés nagy részét bérelnünk, jó néhány kölcsönzéssel foglalkozó üzletet találunk itthon, amelyek nagy része még ruhakölcsönzéssel is foglalkozik, ha azt sem szeretnénk megvenni. Bár egy jó kétrészes vízálló, légáteresztő síruha bármikor jól jöhet, nem kopik el, olyan időben, mint a mostani, akár hóemberépítéshez, kiránduláshoz is felvehetjük, és a dzsekirészét a hideg, havas hétköznapokon az utcán is viselhetjük. Ezt tehát érdemes megfontolni. A napokban indult leárazások a síruhákra és felszerelések többségére is vonatkoznak, 20 000–60 000 forint között már szert tehetünk egy minőségi együttesre vagy overallra.

Blizzard kabát, 27 200 Ft

Rogex overall, 22 900 Ft

Rice nadrág, 12 900 Ft

Scott nadrág, 34 990 Ft

Scott kabát, 49 990 Ft

Mindenekelőtt vegyük sorba, hogy mik azok a cuccok, amelyekre feltétlenül szükségünk lesz egy ilyen utazás alkalmával:

Alsóöltözék
Tehát a fent már említett vízhatlan, jól szellőző síruha, amelyből nem tanácsos a passzentosat választanunk, hiszen előfordulhat, hogy esünk-kelünk sportolás közben, és nem feltétlenül szűk ruhában a legkényelmesebb egész nap síelnünk. Tehát válasszuk a kicsit bővebb fazont, de alá nyugodtan választhatunk, sőt tanácsos is szűkebb ruhát felvennünk. Az alávalót nem javaslom bérelni, mint a síruhát. Akár otthon is találhatunk olyan megfelelő darabokat a szekrény alján, amelyek melegítik a testünket, nem műszálas anyagból készültek, és kényelmes a viseletük. Erre már nyugodtan felhúzhatjuk akár a bérelt ruhánkat is. Az alsóruházatból tanácsos több váltást vinnünk az útra, mert akármennyire is légáteresztő a síruhánk, az egész napos síelés alaposan megizzaszthat.

Burton aláöltöző pamut, 4900 Ft

Fundango alsó, 5300 Ft

Burton aláöltöző pamut, 6900 Ft

Burton aláöltöző, 22 900 Ft

Fundango felső, 5300 Ft

Sízokni, harisnya
Fontos és mindenképpen megvásárolandó darabja a síelésnek a sízokni vagy a vastag pamutharisnya. Ezeket is, mint minden más szükséges darabot, célszerű szaküzletben beszereznünk. A hipermarketekben is árulnak ilyen megnevezéssel ellátott termékeket – sőt sílécet és cipőt is –, de ha a kimondottan ezzel foglalkozó üzletben vásárolunk, akkor a képzett és a síeléshez értő eladó hozzáértése és jó tanácsai mindenképpen jól jöhetnek. Nagyon könnyen beleizzadhat a lábunk a bakancsba, ha nem megfelelő anyagból készült, nyirkos lesz, és kényelmetlenül érezhetjük magunkat benne. Ha úgy határozunk, hogy soha többet nem megyünk síelni, akkor is biztosan el fogjuk tudni hordani.
Tanács: a sízoknit mindig a síbakancs vétele-bérlése előtt vásároljuk meg, és vigyük magunkkal a megfelelő bakancs kiválasztásához.

Bridgedale sízokni, 5900 Ft

Bridgedale sízokni, 5300 Ft

Síbakancs
A bakancsot mindenképpen próbáljuk fel, és legalább 10-15 percig mászkáljunk benne az üzletben. Nyugodtan megtehetjük, sőt némely helyen figyelmeztetnek is rá, hiszen ennek a megfelelő mérete is elengedhetetlen ahhoz, hogy a síelés megfelelő élmény legyen, és ne szenvedjünk már az első órák után. Válasszunk olyan darabot, amely legalább három ponton állítható, hogy a lábfejünk jól rögzíthető legyen, ne csúszkáljon a bakancsban, de ne is szorítsa, és a térdünket is megfelelően tudjuk mozgatni, hajlítgatni. Akciós időszakban már körülbelül 15 ezer forintért hozzájuthatunk egy megfelelő darabhoz, de természetesen ezt is bérelhetjük, vagy megnézhetjük bizományiban.

Síkesztyű
Amit feltétlenül vásároljunk még meg, az a síkesztyű, amely nemcsak a hideg ellen, de a horzsolásoktól és a léc okozta sérülésektől is megvéd minket. Háromezer forint körüli összegtől már vásárolhatunk megfelelőt, és ha már ott vagyunk, ne feledkezzünk meg a sapkáról sem. Mindenképpen vásároljunk egyet, akkor is, ha a síruhánk kapucnis, ezt érdemes alá felvenni, vagy ha bukósisakban síelünk, az alá is mindenképpen húzzunk egyet, hogy elkerüljük a jeges szél káros hatásait.

Blizzard kesztyű, 4500 Ft

 

Blizzard kesztyű, 6900 Ft

Síszemüveg
A szemüvegről se feledkezzünk meg, amely szintén védelmi funkciót tölt be elsősorban, de találunk olyat is, ami a nap ellen is véd, illetve csináltathatunk dioptriás sportszemüveget is, ha arra van szükségünk.

Léc és kötés

A lécet és a kötést mindenképpen szakember segítségével válasszuk ki, hiszen itt rengeteg szempontot figyelembe kell vennünk. Fontos a magasságunk, kezdőknek többnyire azt javasolják, hogy a léc 15–20 centiméterrel legyen rövidebb, mint a magasságuk, míg a haladóknál ez 5–10 centiméter, de más szempontokat figyelembe véve is akad kezdő és haladó léc.
Ezenkívül fontos még a testsúlyunk, mindig annak megfelelően kell a kötést is kiválasztanunk, vagyis az eladónak, hogy az is megfelelően védje a lábat, és esésnél megfelelően kioldódjon. Ebből is készítenek már olyan változatot, amely jobban védi a térdet, mint az eddigiek. A lécnél még befolyásoló tényező az is, hogy milyen stílusban síelünk, mit szeretnénk, illetve találunk rajta olyan számot is, amely a fordulási sugárra utal. Minél kisebb a szám, annál könnyebb a léccel kanyarodni. Kezdőknek az allround léc vásárlását javasolják, mert azzal jól el lehet sajátítani az alaptechnikákat. Amennyiben használt lécet vásárolunk, figyeljünk, hogy ne legyen rajta sérülés, illetve ne legyen görbe, ferdült.

Atomic Cool léc, 74 900 Ft

 

Blizzard léc, 67 920 Ft

 

Síkötés, 25 200 Ft

Az alapokon túl természetesen még rengeteg dologgal kiegészíthetjük a sífelszerelésünket, és érdemes is évről évre körülnéznünk a piacon, börzéken, illetve ahányszor elmegyünk majd síelni, mindig találunk majd olyan valamit, amire jövőre feltétlenül szükségünk lesz.

Ezen a hétvégén már nyugodtan neki is vághatunk, hogy meglegyen az első csúszásunk a hazai sípályák valamelyikén. Hóra fel!

Sífelszerelés:
TopsportSki outletSkiing K2 Sí & SnowboardSíelők.huHeavy ToolsNew Motion • Nagy leárazási akció: Torma Sport Outlet

Sífelszerelés kölcsönzése, bérlése:
Síbérlés.huSzánkó.huSi-kerSífelszerelés.lap.huSkiing K2 Sí & Snowboard

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top