Öltözködjünk

Le a zsákfazonnal!

Azért, mert egy nő 44+ méretű, nem kell terepszínű túrasátornak öltöznie, hogy beolvadjon a környezetébe. Sőt! Itt a tavasz, lekerül a télikabát, igenis mindenki mutassa meg, amije van! Hadd irigykedjenek a piszkafák…

Kétségtelen, hogy nekünk egy kicsit tudatosabban oda kell figyelnünk az öltözékünkre, nem mehetünk ész nélkül az aktuális trend után, de cserébe lelkiismeret-furdalás nélkül elmajszolhatunk egy szelet csokit. Ami pedig a sokat átkozott narancsbőrt illeti, az jórészt alkati adottság, a bőrtípustól is függ.

Az azonban problémát jelenthet, hogy 44-es feletti méretben nem mindig találunk kedvünkre való darabokat. Bár az igaz, hogy az elmúlt néhány évben sokat változott a kínálat, de még mindig sok olyan márka akad, amelynek tervezői nem képesek túllépni a zsákfazonon. Pedig pont ez az, amit kerülni kell! Ami nagy, azt nem kell még jobban felnagyítani, inkább az anyagokkal és színekkel játszva optikailag kicsinyíteni. Természetesen nem feszülősen szűk darabokkal, mert akkor csöbörből vödörbe kerülünk.

Az idei divatszínek között vezet a rózsaszín, de ezzel csak csínján bánjunk: természetesen egy csinos nadrágkosztüm blézere alá pólóként vagy blúzként fölvehetjük, de semmiképpen ne viseljük a derékon alul – legföljebb fehérneműként…
Tehát babarózsaszín szoknya, nadrág, ruhácska TILOS, hacsak nem akarjuk egy régi, kedves Muppet Show-figura emlékét fölidézni (nevezzük nevén: Miss Röfire gondoltunk). A szintén nagyon trendi pinket és sárgát is inkább felsőként viseljük, laza szabású, könnyed anyagból, V kivágással. Alulra pedig válasszunk egy sötétebb árnyalatot, de sírva könyörgünk, a slankítónak hitt fekete nadrágot mindenki felejtse el! Annyira közönségessé vált az utóbbi időben, hogy divatos nő már nem vesz föl ilyet. Még ha a munkahelyen szigorúak is az öltözködési elvárások, a most divatos pasztellszínekhez (például halványkék, mohazöld) sokkal jobban áll egy drapp vagy szürke alsó. Alul visszafogott, fölül élénk árnyalat: ettől a kontraszthatástól valósággal felragyog a külsőnk! Főleg, ha valami szexis sötét rúzzsal is hangsúlyozzuk nőiességünket!

Persze figyeljünk oda, hogy azért, mert végre elhagyhatjuk a sötét színeket, még véletlenül se öltözzünk papagájnak. Legyünk mértéktartóak és visszafogottan elegánsak, ami a színt és a formát illeti, de a dekoltázsnál azért megengedhető egy mélyebb kivágás, természetesen a jó ízlés határain belül. Idén a bájosan romantikus stílus a divat – még véletlenül sem a közönséges.

Akár szövetnadrágban, akár farmerben minden szárbőség divatos. A teltkarcsú alakon jobban mutat a hosszú egyenes vagy kissé bővülő szárú nadrág. Ügyeljünk arra, hogy a naci ne legyen bokalengető: az ideális nadrághossz éppen a cipő sarkának vonala (ahol a bőr találkozik a sarokkal) alá ér egy-két centivel, sőt elöl egy kicsit rá is bukhat a lábfejre, úgy még jobban hosszítja a lábat. Aki alacsony, még véletlenül se válasszon nagyon bő szárú nadrágot, mert az optikailag csak jobban összenyomja a termetét. Hasonlóképpen kerülje a háromnegyedes nadrágokat. Aki pedig csípőben és combban erős, az kerülje a sokzsebes fazonokat, még az oldalvarrásnál szabott svédzsebet is, mert az is szélesít. A gömbölydedebb nőkön a szoknya jobban mutat, karcsúsít, szebb alakot kölcsönöz. Nyugodtan választhatunk a most az üzletekbe érkező A vonalú fodros szoknyák vagy tunikák közül. Az a fontos, hogy a szoknya néhány ujjnyival térd alá érjen, és a fodor inkább a szoknya alján legyen, és ne a csípő környékén, mert az nem előnyös.

Tunikát is bátran viselhetünk nadrággal vagy (egyszínű) harisnyával, de tanácsos V nyakút választanunk, illetve olyat, aminek nem túl rövid és szűk az ujja, mert az összenyomja a felsőtestet és erősíti a kart. Aki mégis beleszeret egy ilyenbe, az dobjon a vállára egy szép pasztellszínű stólát, és vegyen föl egy jó hosszú és feltűnő nyakláncot, de lehetőleg olyat, ami hosszúkás kövekből és más lógókból áll, nem pedig gömbölyű gyöngyökből. A hosszú nyaklánc ugyanis szintén nyújt az alakon, akárcsak a nyakon egyszer körbetekert hosszú selyemsál.

Az idei lábbeli kollekcióban is találunk majd mindenféle színű balerinacipőt és mokaszint, amelyekről nem feltétlenül kell lemondanunk, de ezeket inkább laza nadrághoz viseljük, nem túl hosszú felsővel (arányok!). Amennyiben szoknyában indulunk neki a napnak, akkor válasszuk a három-öt centis sarkú és tömörebb sarkú cipőcskéket. Idén is trendik azok a darabok, amelyekből kikandikál a lábujjunk, persze szigorúan harisnyavarrás nélkül!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top