Öltözködjünk

Újra itt az etno!

Afrika, India, Dél-Amerika és megannyi távoli vidék hatással van az aktuális trendekre. A divattervezők gyakran utazásaik helyszínén találnak ihlető forrást.

Természetes anyagok, sajátos díszítőmotívumok vagy éppen a letisztult színvilág jellemzik a már klasszikusnak számító etnostílust, amely idén is hódít.

Az etnót a különféle nemzetek hagyományos viseletei, illetve ékszerei ihletik. A népi öltözékek tipikus színösszeállítása, díszítőelemei, valamint formai jellemzői ihletik meg újra és újra a divattervezőket. Az etno minden évben megújul, hiszen a népi viseletek gazdag öröksége kimeríthetetlen lehetőségeket nyújt az új trendek megalkotásához.

Kontinensek hagyománya

A tavaszi–nyári kollekciókat nézve felfedezhetjük, hogy a hímzett mintás modellekhez leginkább a közel-keleti ruhák szolgáltak inspirációként. Idén az afrikai törzsi motívumokkal tarkított és a dél-amerikai, batikolt technikával díszített ruhadarabok is feltűnnek az üzletek polcain. A pillekönnyű indiai ruhákat idéző modellek szintén népszerűek. Miközben manapság a divatra is hatással van a globalizáció, az etnostílusú ruhák a XXI. századi városi divat részévé válnak, és egyedivé teszik megjelenésünket.

Hétköznapokra és különleges alkalmakra

Az etno karakteres képviselője a kaftán, amely ideális ünnepi alkalmakra is. Ez az ókori Mezopotámiából származó, bokáig érő kabátfajta rendszerint pamutból, illetve selyemből készült. Ma már csak combközépig ér, bő az ujja, és gyakran viselnek hozzá övet. Idén nyáron hímzett vagy batikolt, csodás, napsugárszínekben pompázó modellek közül választhatunk.
Ugyancsak alapdarab a tunika, amely a kicsit teltebbeknek is előnyös. Takarja a csípőt, lefelé bővülő fazonja jótékonyan leplezi a pluszkilókat, a V nyak pedig a dekoltázsra tereli a figyelmet.

Otto
Otto

Promod
Promod

Indiai inspiráció
A lenge, gyakran gyűrt anyagú indiai szoknyák és ruhák már a hetvenes–nyolcvanas években is kedveltek voltak. Néhány divatcég most ismét kínál ilyen modelleket. Sőt az indiai nők tradicionális viseletéhez, a szárihoz hasonló darabok is megjelennek az idei etnostílusban.

A szárit egy méter széles és legalább hat-nyolc méter hosszú pamutból vagy selyemből alkotják: az anyagot többszörösen a testre tekerve viselik. A klasszikus szárit a modern indiai nők alsószoknya és rövid, szűk blúz – csoli – fölött hordják. Aki egy nyáresti partin szeretné megidézni India hangulatát, az viselhet szárianyagból varrt, hosszú, egyenes szoknyát, vagy lengő szárú nadrágot ingblúzzal, tunikával. Az Indiát idéző ruhaneműk akkor mutatnak jól, ha sehol nem feszülnek a testre, ha van „mozgásterük”, és lazán libbennek a nyári szellőben.


Dzsungelminta és fagyöngyök
A forró Afrika hagyományos kelméit letisztult, élénk színek jellemzik: gyakori a fekete-fehér, a négerbarna-bézs, a fekete-piros és a kék-fekete párosítása. A divattervezők afrikai ihletésű modelljein feltűnnek a törzsi motívumok, a dzsungelminták és a gyöngyös díszítések.
Az egyszerű fazonú, bő szoknyák, az A vonalú miniruhák és a lezser blúzok mellett említést érdemelnek még a kényelmes, bugyogószerű nadrágok.


Marks&Spencer
Marks & Spencer
S.Oliver
S.Oliver

Virágvarázs egzotikus tájak romantikája
A tavasz minden évben a természet megújulását hozza, és ez a divatban is jól érezhető. Idén, a tavaszi–nyári szezonban sok a növény- és virágmintás ruhadarab, a divattervezők virágőrületben élnek. Az etnostílusú darabokon is nagyon gyakoriak ezek a motívumok. Míg a dél-amerikai jellegű ruhákra a geometrikus formavilág és a feltűnő színhasználat jellemző, a Bora Borát vagy a Hawaii-szigetek hangulatát idéző modelleken a virágoké a főszerep.

Gucci
Gucci
Promod
Promod

Kiegészítők, bizsuk
Az etno a kiegészítőkre, táskákra, cipőkre és a bizsukra is hat. Az afrikai ihletésű nagy fülbevalók és nyakláncok fából, fémből és csontból készülnek, főként fekete, barna és nyers színben. A durva szövésű vászontáskákon és háncstáskákon nagy öltéseket alkalmaznak, ami kézművesjelleget kölcsönöz nekik. A saruszerű szandálok és a telitalpú cipők is jól illenek a ruhákhoz.

Promod
Promod
Xoxo
Xoxo


Afrika.lap.hu »
India.lap.hu »
Divat.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top