Öltözködjünk

Egyedi póló 5 lépésben – Fesd magad!

Az biztos, hogy e sorok írójának a közeljövőben nem lesz pénze Dior ruhára. Ha veled is ez a helyzet, akkor se ess egyből letargiába! Egy kis humorral, kreativitással, kevés alapanyaggal és türelemmel rajtad is ott pompázhat álmaid szerelése. Fess velünk pólót, megmutatjuk a folyamatot lépésről lépésre.

Ki hitte volna, hogy a póló a 19. század egyik férfi-alsóruházatáról, hogy a 20., majd a 21. század egyik slágerdarabjává válik? Valószínűleg senki, pedig ma a legtöbbünknek a kényelmes utcai viseletről a póló-farmer kombináció ugrik be elsőként.

Az ingek alatt viselt fehérnemű eredetét a matrózok ruhásszekrényében kell keresni. Ők már évszázadok óta viseltek a pólóhoz hasonló felsőruházatot, amelyről lemaradt az ingekre jellemző gombolás. Más források szerint az ujjak a prűd Viktória királynő miatt kerültek a Királyi Haditengerészet matrózainak atlétáira. Abban az időben egy kivillanó boka miatt is repülősóért kiáltottak, nemhogy a csupasz felkarok láttán.
Katonák ide vagy oda, a póló csak a második világháború után, az 1960-as években vált igazán népszerűvé. 1948-ban Thomas Dewey feliratos pólóban kampányolt az Egyesült Államok elnökségéért, az 50-es években Marlon Brando és James Dean izmos felsőtestén is póló feszült, könnyeket csalva a női rajongók szemébe. A 60-as évektől a póló a populáris kultúra egyik megtestesítője lett, ma pedig az egyik legsokoldalúbb önkifejezési forma, hirdetési felület és az egyik leguniverzálisabb ruhadarab.

Egy jó ötlet, megfelelő eszközök, türelem és egy kis idő kell hozzá, megfesd álmaid felsőjét. A pólófestés egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogyan sokan gondolják. Az elmélyült alkotómunka nemcsak garantált kikapcsolódás, de a saját készítésű holmival begyűjtött bókcsokor hatalmas büszkeséget is okoz. De ne feledjük a legfontosabbat sem, tuti, hogy máson nem látsz ilyent!

 

A pólón látható minta Christian Dior formabontó modellje. A fiatal tervező 1947-ben mutatta be legendás kollekcióját, amelynek darabjai egyetlen sziluett köré csoportosultak. A „pártavonaltól” a nők valóságos harangvirágoknak tűntek. A sziluettet az amerikai Vogue akkori szerkesztője New Looknak nevezte el.

 

Alapanyagok, eszközök:

1 darab póló. Ma már a legtöbb üzletháznak vannak sima, egyszínű pólói, amelyek nem kerülnek olyan sokba, hogy kidobott pénznek érezd, ha elrontod a mintát. Ne vegyél bordás anyagból készültet vagy nagyon szűket, mert azokon megtörik és berepedezik a festék.

1 üveg textilfesték. A legtöbb hobbiboltban kapható kifejezetten textilekre való, vízbázisú textilfesték. A világos pólókon minden szín jól mutat, viszont a sötét felületekre általában csak a csillogó ezüst- vagy aranyszínek fognak, a többi árnyalatot elnyeli az anyag.

1 darab ecset. Pontosabban jobb, ha kettő van – 2-es és 6-os –, mert ha nagyobb felületet kell kifestened, akkor sokkal gyorsabban haladsz a nagy fejű pemzlivel, míg a vékony vonalakhoz elengedhetetlen a vékony ecset.

– Valamilyen sablonkészítő eszköz: indigó, szabásminta-rajzoló ceruza, öntapadós tapéta stb.

– Valamint lehetséges, hogy kell majd: nyomtató, papír, éles snitzer (a papírt vagy az öntapadós tapétát könnyebb vele vágni, mint az ollóval).

Pólófestés lépésről-lépésre:

1. Minta:

• Ha csak egyszerű feliratot szeretnél, akkor érdemes egy Word-dokumentumba beírni, majd kinyomtatni a szöveget (állítsd a betűtípust körvonalasra, felesleges pazarolni a festéket).
• Ha ennél bonyolultabb mintára vágysz, akkor kutakodj a neten! A talált ábrát kicsit megszerkesztve és kinyomtatva kész is van az alap.

Persze ne feledkezzünk meg azokról a tehetségekről sem, akik maguk rajzolják meg a mintát!

2. Sablon:

• Ezután jön a sablon elkészítése. A képen látható egyszerű minta és világos póló esetén elég a póló eleje és háta közé tenni a lapot, és egy puha (4B) grafitceruzával átrajzolni azt, vagy ráindigózni.

• Bonyolultabb ábra esetén inkább vágd ki öntapadós tapétából a mintát! Ennek további előnye, hogy nem mozdul el, és nagyon pontos lesz a rajz. (Használhatsz papírsablont is, de az könnyebben elcsúszik, és ha nem vagy óvatos, a festék is aláfolyhat.)

3. Festés:

• Festés előtt mindenképp tegyél a póló eleje és a háta közé egy papírlapot, mert a festék átüthet az anyag másik oldalára.
• Rázd fel a festéket, mielőtt használni kezded (ez a művelet elsősorban a glitteres, csillogós színek esetében kihagyhatatlan)! A festéket lehet vízzel hígítani, de csak akkor szükséges, ha akvarellhatástú mintát szeretnél.
• A kontúrokkal kezdd, utána töltsd ki a nagyobb részeket. Ha jobbkezes vagy, érdemes az ábra bal oldali részén kezdeni és folyamatosan jobbra haladni, így nem maszatolod el a saját kezeddel a már felvitt festéket. A balkezesek értelemszerűen ezzel ellenkezőleg fessenek.
• A jobb takarás érdekében érdemes kétszer átfesteni a mintát.

 

 

4. Száradás:

• A festék körülbelül 1-3 óra alatt megszárad, attól függően, hogy milyen vastagon vitted fel és hányszor festetted újra.

 

5. Vasalás:

• A megszáradt pólót 3-5 percig vasald gőz nélkül a fonákján vagy textil zsebkendőn keresztül, közepes hőfokon! Ezzel fixálod a festéket, amely így színtartó és 60 fokig mosógépben mosható lesz, anélkül, hogy lejönne.


T-Post: A svédek kitalálták, hogyan adható egy egyszerű ruhadarabnak mögöttes tartalom, amiről lehet beszélni, vagy amin el lehet gondolkodni. Ha valaki regisztrál a T-Post oldalán », akkor bizonyos összeg fejében hathetente kap egy pólót. Ennek a nyakcímke felöli részére egy rövid, érdekes és aktuális hírt, a hozzá kapcsolódó grafikát pedig a póló elejére nyomtatták valamilyen technikával.

Még több link, hogy ötleteket gyűjts:
Pólófarm »
The Imaginary Foundation »
Soapy Laundry »
Threadless »


Póló.lap.hu »
Divattervező.lap.hu »
Hobbi.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top