Öltözködjünk

Ruhavásárlás válság idején – 6 pénztárcakímélő tipp

Minek még egy balerinacipő, amikor már amúgy is évek óta divat? Miért vetted meg azt a pólót, ha az előző hasonló is két mosás után tönkrement? Amikor minden forint számít, nem érdemes lutrizni: menj biztosra, hogy te nevess a végén! Tippjeink segítségével az idegeskedésen és az akut lelkiismeret-furdaláson kívül néhány forintot is megspórolhatsz!

 1. Vigyázz az akciókkal és a leértékelésekkel!

Ha el szeretnéd kerülni a csapdákat, találd ki előre, mit szeretnél venni, mire van szükséged, és célirányosan vásárolj. Főleg az alapdarabok (fekete nadrág, fehér ing, ceruzaszoknya) beszerzésénél legyél résen. Ezeknél a holmiknál válassz klasszikus, időtálló fazonokat, hogy szezonokon keresztül viselhesd őket.

Ruhavásárlás válság idején -  6 pénztárcakímélő tipp

 
Tipp:
A leértékelések vagy egyéb akciók keretében érdemes a divatos tucatcuccok helyett az amúgy drágább, klasszikus holmik, a jobb minőségű anyagból készült ruhák (bőrkabát, selyeming), a fehérnemű vagy a harisnyák közül csemegézni.

 2. Vigyázat! Csúnyuló darabok

Nagyon jól tudod, hogy nem áll jól a barackszín, a próbafülkében mégis valamiért jól mutat rajtad az a tündéri ruha? A homályos, gyér megvilágítású, szűk és sötét próbafülkék sokszor csalóka fényben mutatják a ruhát. A legjobb, ha a fény nem rád, hanem a tükörre esik, így viszonylag valós képet kapsz.

Tipp: Kérdezd meg az eladót, hogy megnézheted-e az ablak melletti tükörben is a ruhát, vagy egyszerűen lépj ki a fülkéből, hátha ott már jobbak a fényviszonyok!

 3. Csak kényelmesen!

Lehet, hogy magára a vásárlásra nem hagysz magadnak sok időt, egy dolgot viszont érdemes betartani. Csak kényelmes, könnyen le- és felvehető ruhában, kevés csomaggal indulj útnak! És ami a legfontosabb: ha tudod, milyen ruhát szeretnél, a megfelelő fehérneműben menj vásárolni.

Ruhavásárlás válság idején -  6 pénztárcakímélő tipp

 
Tipp:
Egy zűrös munkanap után, „talpig” idegesen biztos nem fogod tudni a plázákban levezetni a feszültséget. Inkább halaszd másnapra a vásárlást!

 4. Hallgass a „konzumösztönre”!

Hiába áll szenzációsan, ne vedd meg azt a pulcsit, amelytől viszket a bőröd. És jobb, ha elfelejted azt az inget, amelyről süt, hogy képtelenség kivasalni.

Tipp: „Majd jó lesz, ha lefogyok.” „Majdcsak fel tudom venni valamikor.” „Legfeljebb odaadom a tesómnak.” Ilyen gondolatok esetén ne a kassza felé vedd az irányt, inkább nézz szét még egyszer az üzletben!

 5. Kombinálj fejben!

A nagykönyv szerint az éri meg, ha azt a ruhadarabot, amelyet megveszel, legalább két másik meglévővel tudod kombinálni. Vásárlás előtt tedd fel magadnak a kérdést, akármilyen trendi is az adott darab, hogy vajon tényleg a te egyéniségedet tükrözi-e.

Ruhavásárlás válság idején -  6 pénztárcakímélő tipp

 
Tipp:
Nagy segítséget nyújthat az a barátnőd, aki képes objektíven ítélni, a tiedhez hasonló ízlése van, és ismeri a ruhatárad.

 6. Ne vásárolj csak azért is

Üzletbe be, üzletből ki, és sehol nem terem neked semmi? Ilyenkor biztosan úgy érzed, hogy ha már 50 kilométert utaztál az outletig, akkor MUSZÁJ valamit találnod! Így biztos nem a megfelelő darabokkal lesz tele a ruhatárad.

Tipp: Elkeseredésedet inkább öld egy csésze kávéba vagy egy szelet süteménybe, jobban megéri, mint otthon keseregni a kidobott pénz miatt. A következő vásárláskor biztosan találsz valami hozzád illőt.

 Divat a válság idején

A gazdasági változás a divatipart sem hagyja ki a szórásból. Egy szakmai kerekasztal-beszélgetésen vett részt Lilu, aki a saját üzletében luxusholmikat forgalmaz, Szabó Patrícia, a Cosmopolitan főszerkesztője, Réz András esztéta, Lakatos Márk stylist és Fabricius Gábor reklámszakember.

A beszélgetést hallgatva úgy tűnt, egyelőre maguk a meghívottak sem tudják, milyen hatása lesz a válságnak hosszabb távon. Azt már több felmérés is kimutatta, hogy visszafogjuk a kiadásainkat, és lényegesen kevesebbet költünk ruhaneműre, mint pár hónappal korábban. Réz András szerint két dolog képzelhető el: vagy összefogva lábra állnak a gigászok, vagy a fogyasztói kultúra változik meg.
Liluval a tapasztalatai mondatták, hogy aki korábban megvette a márkás luxustáskákat, az nagy valószínűséggel most sem gondolkozik azon, hogy otthagyja-e az adott összeget a kasszánál. Szerinte az első sokk utáni döbbenet márciusra véget ért.
Szabó Patrícia, aki részt vett a New York-i divathéten, hozzátette, hogy egy dolog biztos nem fog változni, vagyis mindenki jól akar kinézni. Ez viszont a beszélgetők szerint nehéz úgy, hogy a tömegtermékeket (silány anyagokból és rossz megmunkálással) vásároljuk nyakra-főre. Halkan hozzátesszük: érdemes lenne felmérni, hogy a mostanában futtatott magyar tervezők amúgy káprázatos ruháit kik engedhetik meg maguknak.
Fabricius Gábor szerint a divat és ezzel együtt az esztétikum kezd egyre inkább perifériára szorulni. Ez azért baj, mert a divat az egyéni identitás kifejezése (kellene, hogy legyen), így viszont megáll a fejlődés a kreativitás területein.

Ruhavásárlás válság idején -  6 pénztárcakímélő tipp

Azt azonban ne felejtsük el, hogy ha az ízlés nem pénz kérdése, akkor a tömegtermékekből is össze lehet válogatni egy tökéletes ruhatárat. Szóba került természetesen az örök darabok, mint a Chanel-féle kis fekete kérdése is. Hiszen ha az ember lánya ilyen évekig viselhető, kiváló alapanyagból készült és időtlen formájú darabokat vásárol, és ezeket dobja fel egy-egy olcsóbb darabbal, az is megoldás lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top