Öltözködjünk

7 öltözködési alapszabály, ha esküvőre vagy hivatalos

A nyáron megszaporodó esküvői meghívások esetében felmerülhet benned a kérdés, miben illik megjelenni az ünnepi eseményen. Érdemes néhány alapvető szabály tudatában nekivágni a ruhakeresésnek.

A ruhának mindig illeszkednie kell az adott esemény milyenségéhez. Alapvetően az esküvő ünnepi esemény, így érdemes az elegáns, visszafogott ruhák közül válogatnod. Ha a pár a meghívóban külön kiemeli, milyen lesz az esemény stílusa (laza farmeros, elegáns, nagyon ünnepélyes), esetleg tematikus esküvőt szerveznek (a 20-as évek stílusában, western stb.), akkor ezt mindenképp vedd figyelembe.

A legfontosabb szabály

Néha azonban még ez sem elég, hogy a megfelelő ruhát megtaláljuk. A következőkben a leggyakrabban feltett kérdésekre adunk választ.

1. Mit vegyek fel, ha elegáns templomi esküvőre vagyok hivatalos?

Nem érdemes mélyen dekoltált, váll nélküli ruhát vagy felsőt választanod. Ha mégis, akkor legyen nálad boleró, vékony blézer vagy stóla, amellyel elkendőzheted a bájaidat a templomi szertartás alatt.

A ruhákért külön katt a képre!
A ruhákért külön katt a képre!

 

2. Viselhetek fehér ruhát?

A válasz egyértelműen: nem! A vendégek számára a menyasszonyi ruha színe tabu. A vakítóan fehér szín a menyasszonyt illeti meg. Ha nem tudod, milyen színű ruhát fog viselni, akkor érdemes a nagyon világos, krémszínű, törtfehér árnyalatokat is kerülni, mert a mai menyasszonyok közül sokan választanak ilyen színű ruhát. Ha mégsem tudsz szabadulni a fehértől, akkor az ékszereken, a cipőn és a táskán visszaköszönhet ez a szín.

3. Mi a helyzet a kis feketével?

A mi kultúrkörünkben a fekete a szomorúság és a gyász színe, annak ellenére, hogy sokak ragyogóan festenek benne. Kerüld a feketét! Nem érdemes kockáztatni, nehogy az ünneplő ifjú párnak a válás, esetleg a halál jusson az eszébe. Egy esetben tehetsz kivételt: ha az anyag mintájában valamilyen vidám szín is jelen van. Válassz pasztellárnyalatokat: barackszínt, sárgászöldet, világoskéket. A sötét színek közül a barna, a sötétkék és a sötétszürke jöhet szóba.

4. Választhatok harsány árnyalatú ruhát?

Ez ellen nincs egyetlen érvünk sem. Nyugodtan válassz élénk sárga, sziporkázó ruhát, de csak egy feltétellel: nem szabad túlöltöznöd a menyasszonyt. Ez az ő nagy napja, nem az a cél, hogy rád figyeljen mindenki. Ezért a rikító színek közül is kerüld a pirosat, ami ráadásul az új asszony színe is.

A ruhákért külön katt a képre!
A ruhákért külön katt a képre!

 
5. Mennyire lehetek szexi?

Tény, ami tény, az esküvőkön számítani lehet arra, hogy a menyasszony és a vőlegény szingli barátai is megjelennek. Nem vagy egyedül, ha eszedbe jut: lehet, hogy az ünnepi eseményen botlasz bele a nagy Őbe. A násznép forgatagában azonban senki nem fog egy állig begombolkozott szürke kisegeret kiszúrni magának. De vigyázat, maradj az ajakcsücsörítés vagy a szempilla-rebegtetés szintjén! A vállat szabadon hagyó felső, a bugyit villantó szoknyaslicc, a köldökig érő dekoltázs és a flitteres, strasszos, csillogó, feltűnő ruhadíszítések is mind a menyasszonyt illetik. A lakodalomig a zártabb ruházat járja, utána is csak az „ereszd el a hajam” típusú bulikon szabad kivetkőznöd.

6. Viselhetek nadrágot és felsőt, vagy nadrágkosztümöt?

Természetesen igen, ha elegánsabb darabról van szó. A farmer és a laza nadrág viszont kizárva, kivéve, ha azt a pár külön kéri.

A ruhákért külön katt a képre!
A ruhákért külön katt a képre!

 
7. Viselhetem ugyanazt a ruhát a polgári esküvőn és az ünnepi vacsorán is?

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy a polgári esküvőn viselt ruhát később lecserélje egy még elegánsabbra. Van azonban néhány trükk, amellyel egy ruhából két öltözetet állíthatsz össze. Érdemes ez esetben olyan ruhát választani, amely egyszerű szabású, ujjatlan, a polgármesteri hivatalban, a templomban és a vacsorán is megállja a helyét. A polgári esküvőn viselj hozzá csinos, magas sarkú cipőt. A vacsorához cseréld egy kényelmes laposra, hogy utána jobban bírd a táncot. Blézert vagy kardigánt érdemes vinni, mert jó hasznát veszed a templomban vagy ha hűvösebbre fordul. A többi kiegészítőt tetszés szerint váltogathatod.

A ruhákért külön katt a képre!
A ruhákért külön katt a képre!
A ruhákért külön katt a képre!
A ruhákért külön katt a képre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top