Öltözködjünk

A sztárok téli kedvence: a piros kabát

Ki mondta, hogy a télikabát csak fekete vagy barna lehet? Ne utáld a pirosat csak azért, mert túl feltűnő szín, másold le a sztárok piros kabátjait, és vonulj büszkén!

Valamiért mi, magyarok haragszunk a pirosra – hogy az „átkost” juttatja-e eszünkbe, vagy csak egyszerűen idegenkedünk a feltűnő színektől, nem eldöntött kérdés. Mindenesetre kabátban itthon a fekete, a barna és a szürke a menő, a vérvöröst egyszerűen parkolópályára állították a konzervatívabb honfitársak. Pedig aki mutatós és más színekkel is jól kombinálható kabátra vágyik, annak érdemes elgondolkodnia a piros különböző árnyalatain is. Egyrészt mert jóval izgalmasabb és vidámabb szín, mint mondjuk a fekete vagy a barna, másrészt a zebrán átszáguldó autósok sokkal hamarabb észrevesznek a téli ködben egy piros kabátos gyalogost, mint egy szürkét. Mielőtt azonban mindenki fejvesztve rohanna az első boltba piros kabátért, érdemes néhány dolgot végiggondolni.

Nem mindegy az árnyalat

A pirosnak – csakúgy, mint bármilyen másik színnek – van hideg és meleg árnyalata, ráadásul a két tónus jelentősen eltér egymástól, így ameddig az egyik valakinek tökéletesen áll, addig a másik nagy valószínűséggel hibás választás lesz. Akinek szürkés az arcbőre, az a piros hideg árnyalatai közül válasszon, például meggypirosat, akinek sárgás a bőre, az nagy valószínűséggel meleg színtípusú, ezért hozzá az élénkebb árnyalatok fognak passzolni, például a narancsos piros vagy a téglavörös.

Mivel kombináld?
A piros, bár nem a legegyszerűbb eset, ha arról kell dönteni, hogy milyen színekkel mutat jól, mégsem számít igazán nehéz ügynek. Jól működik kékkel, fehérre, barnával, szürkével és zölddel – de ezt csak a legbátrabbaknak ajánljuk. Azt viszont jól jegyezd meg, hogy egy szetten belül mindig ugyanolyan árnyalatú pirosakat keverj, hideg és meleg vöröset egy összeállításon belül tilos viselni.

Milyen fazont válassz?

Klasszikus

Ha 165 centinél magasabb vagy, akkor választhatsz hosszabb fazont, pont olyat, mint Carly Zucker, de mindenképpen derékban szűkített darabban gondolkozz, ugyanis csak ezek vékonyítják a derekat és emelik ki a nőies formákat. Ha vékony a derekad, akkor keress olyat, aminek vastag öve van, az övet aztán később kedved és szetted színei szerint cserélgetheted. Szélesebb csípőre olyan fazont keress, aminek az alja A-vonalú, lehet akár kicsit redőzött is, ez vékonyítja a derekat, és optikailag néhány centivel keskenyíti a csípőt. A gombolással viszont érdemes odafigyelni, ugyanis a dupla soros megoldás alacsony csajoknak nem előnyös, főleg ilyen élénk szín esetében.

A sztárok téli kedvence: a piros kabát

Különleges szabásvonal

A kevésbé megszokott szabásvonalakkal érdemes óvatosan bánni. Egyrészt gondold végig, hogy a ruhatárad legtöbb darabjához illik-e álmaid kabátja, vagy kénytelen leszel beruházni egy másik, sokkal hétköznapibb fazonra is. Leigh Lezard fodros kabátja például sportos szettekhez használhatatlan, sőt attól tartunk, hogy a rövid ujj miatt a téli mínuszokban sem az ember legjobb barátja, mindenesetre megszavazzuk neki, hogy ez a szezon egyik legszebb kabátja.

A sztárok téli kedvence: a piros kabát

Mintás

Selena Gomez mintás kabátja jó választás akkor, ha valaki maximum 40-es méretű; bármennyire is fáj kimondani, e felett a méret felett a minták erősítik a viselőjét, főleg akkor, ha télikabátról van szó. Ezért vásárlás előtt ezt mindenképpen érdemes számításba venni.
Trükk: vigyél be magaddal a próbafülkébe hasonló fazonú mintás és sima kabátot is, tükör nem fog hazudni, ha nagyon erősít a minta, ne vedd meg.

A sztárok téli kedvence: a piros kabát

Sportos

Ha sportos, de mégsem pufidzsekit keresel, akkor válassz olyat, mint Penelope Cruz. A gyapjú miatt elegáns a hatása, de összességében mégis sportos darabról beszélünk. Azok válasszanak ilyen stílusú kabátot, akik farmerrel és „félelegáns” szettekkel is szeretnék kombinálni. Alacsony termetre a csípő felett vagy maximum a csípő középig érő darabokat javasoljuk, magasabbak pedig nyugodtan gondolkodhatnak hangsúlyos gombokkal felturbózott fazonokban is.

A sztárok téli kedvence: a piros kabát

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top