Öltözködjünk

Madonna és Lady Gaga is a magyarokra esküszik

A tudomány, a sportélet és a művészvilág mellett a divatipar is tele van olyan világhírű tehetségekkel, akikről kevesen tudják, hogy magyar származásúak.

Madonna és Lady Gaga is a magyarokra esküszikA leggazdagabb nők között: Estée Lauder
A világhírű kozmetikai vállalat létrehozója bár már Amerikában született, anyai ágon magyar származású. Születési neve Josephine Esther Mentzer, a franciásan hangzó Estée pedig bizony az „Eszti” becézésből ered. Pályáját szintén magyar nagybátyja, John Schotz vállalkozásánál kezdte: a kémikus által kifejlesztett bőrápoló termékeket árulta szépségszalonoknak és szállodáknak. 1946-ban férjével, Joseph Lauderrel aztán megalapították saját cégüket, az áttörő sikert pedig az 1953-ban piacra dobott Youth Dew nevű fürdőolaj-parfüm hozta meg számukra. A 2004-ben elhunyt Estée Lauder az egyetlen nő, aki felkerült a Time magazin a XX. század legbefolyásosabb üzletembereit felvonultató listájára.

Madonna és Lady Gaga is a magyarokra esküszikAz új Yves Saint Laurent – Calvin Klein
A divatguru New Yorkban látta meg a napvilágot, édesanyja osztrák, édesapja magyar bevándorló volt. A visszafogott természetű apa nem nézte épp jó szemmel fia érdeklődését a divat iránt, anyja viszont annál inkább biztatta Calvint, hogy valósítsa meg terveit. A fiú művészeti középiskolában érettségizett, majd a New York-i Divat Intézetben tanult tovább, igaz ez utóbbit nem fejezte be, 20 évesen inkább dolgozni kezdett. 5 éven keresztül különféle divatcégeknek tervezett, majd 1968-ban gyerekkori barátjával, Barry K. Schwartzcal önálló márkát alapított. Miután bemutatta első saját kollekcióit, a divatvilág elit köreiben az új Yves Saint Laurent-ként kezdték emlegetni, farmerkollekciója pedig a hetvenes években a kommersz hírnevet is meghozta számára.

Madonna beszállítója – Ernő László
Madonna és Lady Gaga is a magyarokra esküszikDr. László Ernő, az Ernő László kozmetikai cég alapítója 1897-ben Erdélyben született, Budapesten nőtt fel. A Magyar Királyi Orvostudományi Egyetemen patológiát és bőrgyógyászatot hallgatott, később Berlinben folytatta tanulmányait. Olyan készítményeket fejlesztett ki, melyekkel a bőrhibákat egyszerre lehet elfedni és gyógyítani. Egyik első híres páciense Gombaszögi Frida színművésznő volt, akinek egy golyó ütötte seb miatt maradandó sérülés keletkezett az arcán, amit a doktor aztán sikeresen kezelni tudott. 1927-ben a budapesti Szervita téren kozmetikai intézetet hozott létre, ahová szinte özönlöttek a bőrproblémákkal küzdő betegek. 1937-ben a Warner Brothers stúdió Hollywoodba csábította a szakembert, ám ezt az ajánlatot még nem fogadta el. Két évvel később azonban, a háború elől Amerikába emigrált és New Yorkban nyitott kozmetikai intézetet, ahol azonban csak a legfelsőbb társadalmi réteg tagjait fogadta. Olyan legendás hírességek is az állandó kliensei közé tartoztak, mint Greta Garbo, Grace Kelly, Audrey Hepburn vagy Jacqueline Kennedy Onassis. Termékeit 1951-ben kezdték először árusítani, kizárólag egy zártkörű klub tagjai számára. Szélesebb körben csak 1966-tól kezdték forgalmazni a készítményeket. Ernő László 1973-ban halt meg, a márkát azonban a mai napig is a legelitebb kozmetikai márkák között tartják számon. Termékeit használja többek között Yoko Ono, Sting, Diane Keaton és Madonna is.

Luxusbőrök atyja – Etienne Aigner
Madonna és Lady Gaga is a magyarokra esküszikA németországi Etienne Aigner divatház névadó-alapítója 1904-ben magyar zsidó családban Érsekújváron született, s Budapesten nőtt fel. Tanult szakmája könyvkötő volt. 1930-ben testvérével Párizsba költözött, ahol előbb könyvkötőként kereste kenyerét, később táskákat és öveket tervezett a Diornál, a Lanvin és a Balenciaga divatházaknak. Az ötvenes években aztán továbbállt New Yorkba, itt nyitotta meg első üzletét, ahol saját tervezésű, jellegzetes burgundivörös táskákat, öveket, valamint sálakat és kesztyűket árult. 1965-ben aztán visszatért Európába, Münchenben telepedett le és megalapította önálló divatcégét. A vállalat főprofilja az azóta eltelt évtizedekben végig a felsőkategóriás bőráru maradt, a paletta azonban az évek során egyéb termékekkel, így ruházattal, ékszerekkel, parfümökkel és szemüveg-kollekciókkal elszült ki. A tervező 2002-ben hunyt el.

Madonna és Lady Gaga is a magyarokra esküszikTőle vásárol Lady Gaga – Dorothy Gaspar
Dorothy Gaspar, azaz Gáspár Dóra Magyarországon született, generációk óta kesztyűgyártással foglalkozó családba. 1985-ben vándorolt ki Amerikába. A családi tradíciókat tartva kesztyűboltot nyitott Los Angelesben, ahol saját tervezésű modelljeit árulta. Hamarosan felfigyeltek a tehetségére: kesztyűi a kifutók és a legnevesebb divatmagazinok mellett hollywoodi filmekben, tévéműsorokban, Broadway-musicalekben, illetve a legnevesebb énekesek, zenészek kezein is felbukkantak. Napjainkban is olyan A-listás hírességek viselik rendszeren a kreációit, mint például Lady Gaga, Beyoncé, Katy Perry vagy Christina Aguilera. A tervezőnő a mai napig is hazánkban, a Pécsi Kesztyűgyár egykori üzemében gyártatja világhírű kesztyűit.

A státusszimbólum – Judith Leiber
Madonna és Lady Gaga is a magyarokra esküszikA merész luxustáskáiról ismert tervezőnő 1921-ben Pető Judit néven, Budapesten látta meg a napvilágot. Még itthon tanulta ki a táskakészítés mesterségét, majd a második világháború idején családjával Svájcba menekült, ahol aztán egy táskagyárban dolgozott. 1948-ban feleséül ment egy amerikai katonához, Gerson Leiberhez, akivel kivándorolt az Egyesült Államokba, szakmáját azonban ezután sem hagyta el. 1963-ig különböző vállalatoknak tervezett táskákat, majd saját céget alapított. A giccs és a művészi alkotás határán egyensúlyozó táskái státusszimbólummá váltak, a hetvenes évek óta a legmagasabb körökben forgó nők és hírességek ruhatárának elengedhetetlen kiegészítői. A tervezőnő 1994-ben megkapta az Amerikai Divattervezők Tanácsának életműdíját. 1998-ban visszavonult. 2005-ben a kreációit bemutató múzeum nyílt New Yorkban.

Madonna és Lady Gaga is a magyarokra esküszikFloridából Budapestre – Adrienne Vittadini
Adrienne Vittadini Tót Adriennként, Győrben született. 1956-ban, 12 éves korában, szüleivel Amerikába költözött. A Moore Művészeti Főiskolán diplomázott, majd olyan neves divattervezőknek dolgozott, mint például Louis Féraud vagy Emilio Pucci. 1972-ben kötött házasságot az olasz Gianluigi Vittadinivel. Férje és édesapja biztatására 1979-ben saját céget alapított. Kezdetben dolgozó nőknek szánt ruházattal foglalkoztak, majd az évek folyamán a táskák, ékszerek, szemüvegek, fürdőruhák és parfümök is bekerültek a márka kínálatába. A tervezőnő Floridában él, de minden évben hazalátogat Magyarországra. 2007-ben kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top