Öltözködjünk

A magassarkú akkor is árt, ha nincs rajtunk

Azt eddig is tudtuk, hogy a magassarkú viselése nem tesz jót a lábnak. A legújabb fejlemény viszont az, hogy még akkor is árt, ha épp mezítláb vagyunk.

A magassarkú akkor is árt, ha nincs rajtunkMeglepő módon nem brit, hanem ausztrál kutatók jöttek rá arra, hogy azoknak a nőknek, akik éveken át rendszeresen magassarkút viselnek, megváltozik a járásuk, és visszafordíthatatlanul károsodnak az izmaik.

A Griffith Egyetem tudósai 18–30 éves nők bevonásával végeztek kísérletet. Két csoportra osztották őket, az egyikbe azok kerültek, akik általában magassarkúban járnak, míg a másikba kizárásos alapon azok, akik rendszerint lapos cipőt hordanak. A résztvevőket arra kérték, hogy cipő nélkül sétáljanak végig egy 8 méter hosszú, szenzorokkal kirakott kifutón. Megfigyelték az izmok és az ízületek munkáját, illetve azt, hogy az alany mekkorákat és milyen erővel lép.

Kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik magassarkúban járnak, mezítláb is kisebbek és agresszívebbek a lépéseik, és ilyenkor is túlzottan leterhelik a vádli izomzatát, ahelyett hogy inkább azoknak az inaknak a munkájára hagyatkoznának, melyek egyébként ügyesen kontrollálják a mezítlábas járást. Így lényegében a magassarkú-viselés akkor is árt, ha épp nincs is rajtunk a lábbeli.

A Journal of Applied Physiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy heti 40 magas sarkúban eltöltött óra már 2 év után maradandó károsodást okoz. A szakemberek azt javasolják, hogy ha jót akarunk magunknak, akkor hetente legfeljebb egy vagy két alkalommal viseljünk csak magassarkút. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top