Öltözködjünk

Befellegzett a csontkollekcióknak – itt vannak a plus size modellek

A modell az 40 kilós, mell és domborulat nélküli lány, aki átszellemülten mosolyog ránk a címlapokról. Eddig legalábbis ez volt az elvárás, az elmúlt időszakban azonban egyre több kerekded lány kerül címlapra. Kik a legjobbak itthon?

„Először is érdemes tisztázni, hogy hivatalosan nem duci, hanem plus size modellekről beszélünk. A duci szó kicsit degradáló” – kezdi Mannheim Patrícia, Magyarország a Plus Size modellügynökség tulajdonosa. „A duci szó egyébként csak itthon épült be ennyire a köztudatba, ahol az emberek egy része teljes képzavarban van azzal kapcsolatban, hogy milyen is egy plus size divatfotózás, amely napjainkban egyre gyakoribb.”

 
Befellegzett a csontkollekcióknak – itt vannak a Plus Size modellek
 
Befellegzett a csontkollekcióknak – itt vannak a Plus Size modellek
Befellegzett a csontkollekcióknak – itt vannak a Plus Size modellek

Megéri a hurka

Persze nem kell azt gondolni, hogy a teljes divatvilág behódol a dús kebleknek. Mindig is lesznek olyan divatházak, ahol csak éhhalál szélén álló modellek vonulnak a kifutón. A teltebb nőket állandóan bíráló Karl Lagerfeld által vezetett Chanel például pont ilyen. De jó példa is akad. Gaultier ugyanis egyre gyakrabban mutatja be ruháit plus size modelleken. Eleinte ugyan polgárpukkasztásnak szánta, de aztán kénytelen volt szembesülni vele, hogy a kis csíkos pólóit nem csupa XS-es csaj fogja megvenni, sőt a „normális méretű” vásárlók aránya jelentősen nő. Így van ezzel a legtöbb cég is. A plus size modellek egyre keresettebbek, ugyanis sokkal közelebb állnak az adott márkák vásárlóközönségéhez, mint a vékony csajok, ez pedig egyértelműen hatással van az eladásokra is.

És pont emiatt részesülnek a plus size modellek egyforma elbánásban a kifutókon szaladgáló vállfalányokkal. „Egy divatmagazin fotózása ugyanolyan profi munka telt idomú lány esetében is, mint egy vékonyabb lánynál, ebben semmi különbség nincs. Ráadásul a tapasztalat az, hogy egyre több olyan anyag kerül be a nagy magazinokba, amit nem vékony modellel készítenek. Gondoljunk csak a legutóbbi Elle címlapra – vázolta a helyzetet Patrícia. – Persze a kifutók világa nagyrészt mindig is a vékony lányoké lesz.”

 
Befellegzett a csontkollekcióknak – itt vannak a Plus Size modellek
 
Befellegzett a csontkollekcióknak – itt vannak a Plus Size modellek
Befellegzett a csontkollekcióknak – itt vannak a Plus Size modellek

A 94 centis csípő még kevés

A tükör előtt állva jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy 38-as átlagosnak mondható mérettel elmehetünk-e plus size modellnek, vagy ahhoz valami egészen más kell. „Ezeknél a modelleknél a legalább 175 centis magasság mellett a legfontosabb az arányosság, akárhány tárgyaláson voltam, a lányok mérete után mindig azt kérdezték, hogy milyen ívei vannak az adott modellnek. A szép ívekhez pedig fontos az arányos test. Az ideális az, ha a derék és a csípő között nagyjából 20 centi különbség van, és a csípő szélessége eléri a 100 centit, a mell körmérete pedig a 95-öt. Egy 94 centis csípő még nem elég, a lényeg tehát a derék és a csípő által leírt ív” – mondta a modellügynökség vezetője. Éppen ezek miatt az ívek miatt fontos tudni, hogy a plus size lányokat máshogyan fotózzák, mint a hagyományos modelleket, más pózban és más megvilágításban.

Ez már nem a Quelle

Senki se úgy gondoljon a plus size modellekre, mint a régi ruharendelős katalógusok duci, hasleszorítóban pózoló modelljeire. Csakúgy, mint a vékony lányok, ők sem étkezhetnek rendszertelenül, muszáj sportolniuk, és figyelniük kell az alakjukra. „Mivel a teltebb lányok hajlamosabbak a narancsbőrre, így én mindig felhívom a figyelmüket arra, hogy az edzést nem szabad elhagyni, a feszes, szép bőr ugyanis az ő esetükben is nagyon fontos.”

 
Befellegzett a csontkollekcióknak – itt vannak a Plus Size modellek
 
Befellegzett a csontkollekcióknak – itt vannak a Plus Size modellek

Tudja ezt a 19 éves Mankó Nikoletta is, aki nemrég készítette el az első sorozatát, de már több cég érdeklődik iránta. „Sokat edzek, és figyelem magam, hogy ne legyenek rajtam plusz hurkák. Ez nagyon fontos, főleg akkor, ha sokáig szeretném csinálni” – meséli az érettségi előtt álló fiatal lány. Az ugyanis jelentős különbség, hogy a plus size modellek gond nélkül tervezhetnek hosszú távra, nem ritka, hogy 33-35 éves csajok is aktívan modellkednek, amíg vékony csajoknál ez már túl is van a nyugdíjkorhatáron.

„Önbizalmat ad, hogy látom magam a fotókon”

A legtöbb lány ugyan viszonylag kevés önbizalommal érkezik az első fotózására, de hamar rájön, hogy a fotókon nem egy 44-es méretet hordó modell, hanem egy szexi nő. És talán pont ez az, ami egyre több lányt ösztönöz arra, hogy bátran vállalja a hurkáit. A középiskolás Nikolettának például szerencséje volt, hiszen sem most, sem fiatalabb korában nem piszkálták a testsúlya miatt, sőt osztálytársai együtt drukkolnak azért, hogy az egyik leghíresebb magyar plus size modell, Demmer Erika után ő legyen a következő befutó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top