Öltözködjünk

Így vásárolj, hogy a cipőd legalább 2 évig bírja

Unod, hogy a cipők egy évig bírják, és hogy a pólók kinyúlnak a harmadik mosás után? Megtanítunk okosan vásárolni.

Így vásárolj, hogy a cipőd legalább 2 évig bírja1. Ha mintás a póló és valamilyen rányomott (szitázott) minta van rajta, akkor mindenképpen nézd meg, hogy elég tartósan sikerült-e felapplikálni a ruhadarabra. Ezt a legkönnyebben úgy tudod megnézni, hogy kicsit meghúzgálod az anyagot a mintánál; ha eltorzul, akkor sajnos nem jó a minősége.

2. Gyűrd meg! Sok ruha csak vállfán mutat szépen, azonban ha felveszed, rögtön úgy néz ki, mint a mosott rongy. Zakóknál és nadrágoknál ezt úgy tudod a legjobban megnézni, hogy az anyagot a ruha egy pontján (például a nadrág szárán, vagy a zakó ujján) meggyűröd. Ha az anyag extrém módon meggyűrődik, akkor számíthatsz rá, hogy állandóan vasalgatnod kell a ruhákat.

3. Nézz a fénybe! Azok a pamutok, amelyek nagyon átengedik a fényt, tehát áttetszőek, szinte biztos, hogy ki fognak nyúlni. Ugyanez igaz azokra a ruhákra is, amelyeknél a varrás mentén kicsit fodrozódik az anyag. Ilyenkor hiába van ráírva a címkére, hogy 100 százalék pamut, az első mosás után nyúlni fog, mint a rágó, és nagyjából hordhatatlan lesz.

Így vásárolj, hogy a cipőd legalább 2 évig bírja4. Olcsó húsnak… Ez leginkább a cipőkre igaz. Sok helyen úgy próbálják átverni az embert, hogy hatalmas betűkkel írják, hogy bőr belső rész. Arról persze csak nagyítóval kaphatunk értesítést, hogy mi a helyzet a külső résszel. Az ugyanis legtöbbször műbőrből készül, ami ugyan sokkal olcsóbb, mintha bőrt vennénk, de az élettartama jóval rövidebb lesz. Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy mi időnként nem veszünk, de ha napi használatra keresünk cipőt, akkor inkább válasszunk bőrt. A felvételnél azt is érdemes megnézni, hogy a kiválasztott darab nem törik-e meg az első lépésnél. Nyugodtan járkáljunk a cipőben a boltban, ne engedjük, hogy ránk szóljanak.

5. Mindig nézd meg az összetételt! Gyapjúból készült darabokat csak akkor válassz, ha vállalod, hogy vagy kézzel mosod, vagy tisztítóba viszed a holmikat. A selyem és a muszlin a két legkényesebb anyag, rohangálós cuccnak ne ilyet válassz!

6. Ha táskát keresel, akkor mindenképpen meg kell határoznod, hogy mire fogod használni. A kitömött táskák ugyanis hamarabb megadják magukat, ezért munkába rohangálós darabnak ne válassz borítéktáskát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top